Banca centrala nu doreste ca oamenii politici sa lanseze politici economice pentru castigarea alegerilor, care mai apoi se vor dovedi neviabile, a spus luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
BNR si-a propus sa readuca inflatia in limitele tintei pe care si-a propus-o pana la sfarsitul anului si sa reancoreze solid anticipatiile inflationiste, a explicat Isarescu. Guvernatorul Bancii Centrale a explicat ca doreste sa pregateasca terenul pentru o crestere sustenabila, in urmatorii ani.
Dar, pentru acest lucru, este nevoie de o combinatie de politici, inclusiv cea fiscala, pentru ca parghia monetara nu este suficienta, a aratat Isarescu. "Este datoria noastra sa spunem acest lucru. Ceea ce spunem nu se refera la trecut. Facem referire la trecut, pentru a intelege mai bine prezentul si viitorul, si ne referim cu precadere la perioada urmatoare", a subliniat seful BNR.
Mugur Isarescu a explicat ca nu se refera in mod special la guvernul actual: "As dori, cu toata delicatetea, sa rog presa sa nu speculeze pe o asemenea tema, pentru ca nu este bine pentru tara. Ne referim si la guvernul actual, si la guvernele urmatoare, si nu ne referim la doua luni, nici la sase luni, ci la o perioada relativ indelungata, intrucat impreuna cu guvernul actual, intr-un fel validat indirect de catre Parlament, s-a propus societatii romanesti un program de trecere la euro".
Aceasta poate fi considerata o strategie pe termen de sapte ani, a adaugat Isarescu.
"BNR nu spune 'hais', Ministerul Finantelor nu spune 'cea'"
Mugur Isarescu a evitat sa se situeze pe o pozitie antagonista cu Executivul, care decide politica fiscala prin Ministerul Finantelor. "O sa spuneti ca BNR spune 'hais', si Ministerul de Finante 'cea', insa opozitia este intre cresterea economica si dezinflatie, deoarece cresterea economica are un efect de urcare a inflatiei", a completat Isarescu.
Guvernatorul Bancii Centrale a atras atentia si asupra politicii de cheltuieli publice din Romania, care presupune multi bani de la stat, in ultima luna a anului, dupa ce, in prima parte a anului, balanta bugetara este excedentara.
Isarescu a reluat declaratiile facute saptamana trecuta, cand explicase ca, in conditiile unui deficit de cont curent foarte mare, stimulat de cererea interna, este nevoie de mentinerea unui deficit fiscal in limite reduse.
"Nu mai este momentul de relaxare fiscala", declarase guvernatorul BNR, pe 1 noiembrie a.c., argumentand ca un deficit bugetar semnificativ ar adauga o presiune suplimentara, desi nu el cauzeaza dezechilibrului extern. "Daca deficitul de cont curent ar fi creat de Ministerul de Finante prin deficit bugetar mare, ca in Ungaria, i-am spune direct acest lucru", a declarat acum Isarescu.
Guvernatorul BNR a reluat si chestiunea majorarilor salariale, peste ritmul de crestere a productivitatii. "Presiunile salariale se vor mentine ridicate, in contextul integrarii in UE. Noi speram sa nu mai fie ca in ultimii doi ani, dar, realist vorbind, nu putem sa punem mare baza pe temperarea cresterii salariale", a spus, pesimist, Isarescu.
"Am putea face mult, dar nu inainte de alegeri: sa restructuram piata fortei de munca", a completat Isarescu. Seful BNR a opinat ca evenimentele din Italia dovedesc ca este greu sa visezi prea mult ca in Romania nu vor creste salariile in perioada urmatoare.
"Si nu neaparat din cauza sindicatelor sau a slabiciunilor Guvernului, ci pentru ca exista factori obiectivi care duc la migratia fortei de munca, cum este diferenta dintre salarii", a incheiat Isarescu.
Ingrijorare la BNR: Tinta de inflatie, revizuita pana la 5,7%