Isarescu explica cum sta treaba cu cresterea economica in Romania: Am creat locuri de munca... prin alte tari

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 22:30
15393 citiri
Isarescu explica cum sta treaba cu cresterea economica in Romania: Am creat locuri de munca... prin alte tari
Foto: BNR.ro

Romania inregistreaza crestere economica insa, prin stimularea cererii si a consumului, a creat mai degraba locuri de munca in alte tari, avand in vedere ca cererea a fost satisfacuta preponderent prin importuri, care cresc mult mai rapid decat exporturile, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"In Romania, avem crestere economica, nu avem deflatie, in pofida plasarii indicelui anual in teritoriu negativ, iar din perspectiva politicii monetare ne-am pastrat marja de manevra: dispunem de toate instrumentele - dobanda, coridorul, reglarea lichiditatii, rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea vedem ca stimularea cererii si a consumului a creat mai degraba locuri de munca in alte tari.

In acest moment importurile cresc mult mai rapid decat exporturile, cererea se duce in importuri, desi ar fi fost mai bine daca ea ar fi fost stimulata prin cresterea productiei interne. Nu suntem impotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea sa fie atent alese, sa aiba un dozaj adecvat si sa fie aplicate la momentul oportun", se arata in mesajul guvernatorului BNR transmis in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

In acest context, Mugur Isarescu a reamintit necesitatea pastrarii macrostabilitatii si a echilibrului intern.

"Trebuie sa avem grija de ea ca de lumina ochilor nostri, intrucat din aceasta deriva si sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltarii noastre si obtinerea bunastarii intr-o lume ce se confrunta cu multe incertitudini si schimbari", a subliniat oficialul BNR.

Totodata, el a mentionat faptul ca aceste notiuni si mesaje, ce par firesti pentru profesionisti, trebuie sa fie explicate pe toate palierele in Romania, inclusiv de catre analisti financiari prezenti la conferinta.

"Sustenabilitatea este o notiune complexa, nu este usor de inteles, desi criza a evidentiat care sunt implicatiile si dezechilibrele cauzate de politicile conjuncturale, de masuri nesustenabile.

Unele decizii mult asteptate de catre public pot accentua vulnerabilitatile din economie, mai ales in situatia unor tari aflate in plin proces de transformare, de convergenta reala - iarasi o notiune complexa, ce trebuie explicata deoarece nu se rezuma doar la nivelul produsului intern brut pe locuitor, ci se refera si la componenta sa structurala si institutionala", se subliniaza in mesajul citat.

Din aceste motive, Mugur Isarescu sustine ca este esential ca publicul din Romania, inclusiv decidentii, dar si cei interesati de evolutia Romaniei, sa inteleaga rolul abordarilor si politicilor echilibrate in contextul global actual, care este puternic marcat de incertitudini, dar si de accente populiste.

"Dezechilibrele apar relativ usor, mai ales intr-un mediu volatil, iar corectia acestora este dureroasa. Fara o justa masura va fi greu sa convingem, iar sentimentele, perceptia investitorilor, dar si a oamenilor afectati de masurile decidentilor, se pot schimba rapid si pot produce la randul lor schimbari, nu intotdeauna benefice", a mai punctat oficialul BNR.

Citeste avertismentul BNR legate de masurile populiste adoptate de Parlament in ultima vreme

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#BNR crestere consum locuri munca, #BNR consum locuri munca , #Guvernator BNR