Isarescu: Va mai trece un an jumatate, doi, pana vom trai mai bine

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 16:08
2246 citiri
Isarescu: Va mai trece un an jumatate, doi, pana vom trai mai bine

Nivelul de trai al populatiei va creste "cel mai probabil" din 2012, anul viitor fiind unul in care romanii vor simti in continuare criza, este de parere guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Conform datelor noastre cresterea nivelului de trai pentru populatie se va simti probabil in 2012. Dupa o ajustare de asemenea proportii va mai trece un an jumatate - doi pana se simte o imbunatatire a nivelului de trai. Nu dam sperante false populatiei. Faptul ca leul este stabil nu denota un artificiu al BNR ci o anumita stabilitate in relatia noastra valutara externa. BNR nu are mandatul de a actiona in acest domeniu", a spus acesta, vineri, pentru Radio Romania Actualitati.

"Dupa doi ani de criza, o concluzie pe care am tras-o eu este ca educatia macroeconomica nu este un moft. Sensurile echilibrelor macroeconomice fac parte din cultura populatiei mai ales in Europa. Daca nu reusim sa facem ajustarile intr-o maniera clara, transparenta, platim un pret in plus", continua Isarescu.

Din punctul sau de vedere, aceasta ajustare nu trebuie facuta pe calea inflatiei, deoarece inflatia creaza dezechilibre sociale, ci trebuie "conlucrat foarte bine cu guvernul.

"Fiecare trebuie sa isi faca treaba lui. Trebuie sa asiguram coerenta politicilor. Marea dificultate este acum in sectorul bugetar unde exista si o anumita rezistenta la schimbare. O masina se conduce si cu frana nu doar cu acceleratia. Cel mai mult au suferit ramurile care au crescut mult prea repede, mai mult decat putea suporta piata. Pot fi sectoare care au facut reforma mai repede si in care imbunatatirea sa se simta mai repede, altele ar putea iesi mai tarziu", a adaugat el.

In ciuda previziunilor sumbre, acesta considera ca este posibil ca anumite categorii, cum ar fi exportatorii, sa simta imbunatatirea mai devreme.

Potrivit lui Isarescu, Banca Centrala trebuie sa spuna adevarul despre situatia economica a tarii.

"Trebuie sa ne gandim la stabilizarea tarii. Ajustarea este inevitabila. Ca sa traim mai bine trebuie sa stimulam munca, spiritul anteprenorial, inovatia. Miscarea discutiei de la cifrele reale la vinovati prezinta un risc din cauza ca intre timp deficite curg. Cand spunem ca sistemul de pensii nu poate sa reziste se vorbeste despre o rautate la adresa pensionarilor. Am trait iluzia ca o cresetere economica dureaza la nesfarsit si nu ca este un ciclu firesc care aduce si o descrestere", a mai spus seful BNR.

Mugur Isarescu a explicat si cum, din cauza crizei, capitalurile nu au mai intrat in Romania, economia s-a acomodat greu si cel mai greu s-a acomodat bugetul.

"In perioada in care am beneficiat de mari intrari de capital si de mari imprumuturi, consumul a fost mult peste productie. Cand am rupt relatiile cu Fondul in 2007-2008, ne-a avertizat ca avem o crestere economica mai mare decat potentialul. Avem o datorie publica de 30 la suta dar si datorie privata, banii trebuie dati inapoi. Trebuie incurajata productia. Trebuie sa producem mai bine, mai mult, mai eficient, sa incurajam inovatia", a fost sfatul dat de guvernator.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Mugur Isarescu, #Romania trai bun, #Romania populatie nivel trai , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
zicala cu -"un an jumate-doi" - e la putere din 90 ; cred ca a venit timpul sa o mai schimbati ; majoritatea sunt pros.ti facuti gramada si o sa va creada