Isarescu: Vom analiza cu mare atentie alta reducere a dobanzii

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 19:55
5117 citiri
Isarescu: Vom analiza cu mare atentie alta reducere a dobanzii
Foto: piatafinanciara.ro

Viitorul Consiliu de Administratie al BNR va analiza cu foarte mare atentie orice viitoare reducere a dobanzii, avand in vedere traiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara.

"Pentru ca nu suntem siguri pe mentinerea inflatiei la niveluri reduse 'a la longue', cred ca viitorul CA, daca va lua decizii de reducere de dobanda, le va lua cu foarte mare atentie", a spus Isarescu la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara adoptate marti de banca centrala.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand rezervele minime obligatorii (RMO) la valuta la 16%.

Isarescu afirma ca nu vede vreun risc de a inversa trendul in urmatoarele 12 luni si de a majora dobanda, dar nu poate exclude un astfel de scenariu.

El a aratat ca reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta se va realiza fara a afecta nivelul rezervelor in valuta la BNR, ceea ce sugereaza ca banca centrala va continua sa cumpere valuta din piata, pentru a compensa sumele eliberate catre banci.

Aceasta declaratie reprezinta si o indicatie pentru cursul de schimb, intrucat in ultimele luni BNR a contracarat aprecierea monedei nationale sau chiar a actionat in sensul deprecierii tocmai prin cumparari de valuta de pe piata.

Pe de alta parte, Isarescu a mai explicat ca reducerea dobanzii a fost motivata si de deciziile BCE, intrucat a pastra un ecart disproportionat intre dobanzile interne si cele din regiune prezinta riscuri.

"Vedem cum inflatia scazuta ne afecteaza pozitiv. Nu suntem in pericol de deflatie, probabil ca in septembrie, pe fondul reducerii preturilor din septembrie anul trecut, din scadere TVA la paine, rata inflatiei va reveni peste 1%, dar suntem mult sub traiectoria noastra", a completat Isarescu.

El a aratat ca situatia de la nivel european, "asa complicata cum este", pare sa determine o inflatie mai scazuta in Romania.

Oficialul BNR a adaugat ca embargoul pus de Rusia pentru produsele alimentare a determinat scaderi ale preturilor volatile, cauzate nu doar de intrari din alimente ieftine din UE, ci si din Republica Moldova.

Mugur Isarescu: Ucraina are probleme si banii vin in Romania

"Realitatea este ca in aceasta perioada, si in lunile urmatoare, inflatia va fi semnificativ mai redusa (...) Formula mea finala este ca nu putem ramane straini de ceea ce se intampla in Europa si in zona", a conchis Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Isarescu rezerve minime obligatorii, #Isarescu RMO , #Guvernator BNR