Isarescu: Votez pentru incheierea unui nou acord cu FMI

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:22
1475 citiri
Isarescu: Votez pentru incheierea unui nou acord cu FMI

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca sustine incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International, in principal pentru credibilitatea pe care o ofera un astfel de document.

"Fac parte din categoria acelora care, din considerente in principal de credibilitate, votez pentru incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in contextul in care am vazut cat de volatila si fragila poate sa fie situatia in Europa", a spus Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Explozia asta din Cipru, cred eu, ne-a mai luminat in sens de maturizare. Ne-am dat seama ca suntem supusi, ca tara cu balanta de plati total deschisa, la intrari/iesiri de capital, suntem expusi la diverse riscuri", a completat acesta.

Pe de alta parte, seful Bancii Centrale a aratat ca nu exista niciun semnal de intrerupere a actualului acord cu FMI.

"Am fost la Washington la sesiunea de primavara, chiar ca nu avem niciun semnal. Pe partea monetara, pe partea fiscala lucrurile merg in directia buna, chiar ceva mai bine decat am prevazut anterior", a explicat Mugur Isarescu.

Isarescu, catre banci: Nu scadeti dobanzile la depozite

In ceea ce priveste performanta fiscala, acesta a afirmat ca Romania are toate sansele sa iasa din zona de deficit excesiv.

"Aici chiar nu vad de ce am putea sa ne ingrijoram. Ca veteran stiu cate Guverne, cati ministri s-au sacrificat pe problema reformelor structurale din Romania. Asta este o treaba grea. Acolo ai o multitudine de factori, numai cine nu a fost intr-o valtoare de restructurare la o intreprindere sa stea pe deoparte cu sindicatele, cu managerii... numai o asemenea persoana, fara experienta, poate sa califice usor un esec in domeniu", a lamurit guvernatorul BNR.

"Aici sunt riscuri. Fondul a manifestat mai mult decat intelegere. Ce nu poate sa accepte este ca dintr-un anumit moment in care tot esuezi, nu iti iese o chestiune, sa 'nu tai coada pisicii', ca sa spunem asa. De la un punct trebuie sa iei o decizie. Intarzierile, arieratele, pierderile se contabilizeaza undeva si sunt platite de catre cineva. Eu nu am motive de ingrijorare aici. Nu am motive nici legate de un eventual nou acord", a adaugat Isarescu.

BNR estimeaza ca FMI cresterea economica

Board-ul Fondului Monetar International /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie.

Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate.

La inceputul acestui an, seful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat ca Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International va expira si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc preconditiile asumate pana in luna iunie. Preconditiile se refera la reducerea arieratelor, dar si la masuri care vizeaza companiile de stat - privatizarea CFR Marfa, listarea secundara a unui pachet de actiuni Transgaz, inceperea listarii companiei energetice Oltenia.

Citeste si:
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 27 ianuarie, că țara noastră este la zi în privința obiectivelor asumate în Planului Naţional de Redresare...
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...