Opinii: Lectia usturatoare data de Mugur Isarescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 12:02
16052 citiri
Opinii: Lectia usturatoare data de Mugur Isarescu

Dilentantismul si reaua credinta din presa romaneasca l-au exasperat pana si pe guvernatorul BNR. Pentru prima data, Mugur Isarescu ataca frontal aceste fenomene larg raspandite care, iata, au efecte economice serioase: "Deci vreti sa traiti intr-o tara cu inflatie scazuta. Disciplinati-va va rog, selectati mai bine mesajele, daca vreti sa va spun mai clar, ca nu orice trancanitor din tara aceasta are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul. Ca asta faceti."

Iar guvernatorul nu s-a multumit cu un diagnostic general, ci a mers direct la tinta cu exemple cat se poate de concrete carora le lipseau doar numele. Poate ca data viitoare vor aparea si ele: ,,Se duce producatorul de carne de pui si isi promoveaza interesul. Si doua zile, pentru ca merge foarte bine mesajul pe ideea ca se prabuseste tara, il tot repetati. (...)Aveti oameni care in mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Cautati-i la conturile in valuta si vedeti cata valuta au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. (...)Voi credeti ca sunteti mimoza pudica si puteti spune ce vreti si nu o sa va zica nimeni nimic. Uite, va zic eu acum!".

Cu alte cuvinte, mesajele isterice ale televiziunilor care vor cu orice pret sa creioneze o Romanie intr-o prapastie mai adanca decat este contribuie substantial la ajungerea in aceasta situatie si zadarnicesc eforturile, cate sunt ele, ale autoritatilor.

Mugur Isarescu este insa, cel putin dintr-un punct de vedere, prea bland, socotind ca vina principala pentru aceasta situatie o poarta goana dupa rating. Este si aceasta o componenta. Dupa cum o componeneta importanta este si dilentatismul unor copilasi semialfabetizati ajunsi cu microfoane in fata, caci cer bani putini, fara a avea cunostinte minime despre cele pe care le relateaza. In tari cu presa profesionista, orice afirmatie scoasa pe gura de un jurnalist are in spate o documentare serioasa, daca nu chiar studii serioase de specialitate.

Dar cele mai grave nici macar nu sunt diletanatismul si goana dupa rating. Discutam si despre o mare componenta de incorectitudine. Poate ca multi dintre copilasii cu microfoane in fata nu stiu mare lucru despre interesele celor care-i intoxica cu informatii false. Dar sefii lor, moderatorii consacrati, unii cu studii econimice aprofunate, ca sa nu mai vorbim de analistii care apar seara de seara pe la televiziuni sustinand si amplificand mesajele panicarde referitoare la scumpiri sau alte nenorociri stiu exact cui slujesesc prestatiile lor, cine va castiga de pe urma lor, oferindu-le eventual o cota parte, si care va fi efectul malefic asupra economiei.

Combinatia aceasta letala de cinism al ratingului, diletantism si ticalosie face din cea mai mare parte a presei roamanesti o sursa de infectie pe care, iata, guvernatorul n-a mai putut-o tolera: pe de-o parte plangem, nu-i asa, pe umerii saracilor, pe de alta parte contribuim la saracirea lor prin tot felul de presiuni inflationiste in favoarea unora sau altora.

Sigur ca multi il acuza, mai pe fata, mai pe la colturi ca nu intelege libertatea presei, ca, pana la urma, aceasta este alcatuita din trancanitori si publicul este cel care trebuie sa discearna. Cu ce intrumente? Coalitia trancanitorilor cu mari interese este atat de larga, iar televizunile de stiri atat de bine subordonate lor incat informatia corecta este foarte rara si cel mai adesea sufocata, iar publicul nu are timp sa pescuiasca, sa compare, sa analizeze. Ati vazut, spre exemplu, cat de bogati sunt liderii sindicali? Ale caror interese credeti ca le promoveaza ei, membri in diferite consilii de administratie, inclusiv la Realitatea Catvencu?

Era si timpul ca cineva cu o nestirbita autoritate sa o spuna pe fata si fara menajamente: prestatia mizerabila a televiziunilor din Romania joaca rolul ei major in componenta psihologica a crizei. Ca de componenta ei legislativa si decizionala se ocupa "cu brio" guvernul, nici el menajat catusi de putin de guvernator. Dar sa nu ne miram daca in curand Mugur Isarescu va deveni tinta unor campanii mizerabile de presa, caci marile interese nu se lasa asa usor atacate si demascate.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Capacitatea lui Isarescu consta cumva in faptul ca a salvat barca puterii cand puterea mulgea Romanika de-o luau dra.cii ?
Ghilotina
rank 5
Am mai spus : acelasi tip de mesaje , acelasi tipar de actiune -- s-a folosit presa -- a fost in '90 - '91 in timpul guvernarii Roman .