Isarescu acuza un atac jalnic asupra BNR: S-a sarit la gatul nostru. Aceasta propaganda de doi bani nu mai merge

Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:33

   

Isarescu acuza un atac jalnic asupra BNR: S-a sarit la gatul nostru. Aceasta propaganda de doi bani nu mai merge
Mugur Isarescu a prezentat, luni, noul raport trimestrial asupra inflatiei, ocazie cu care a raspuns atacurilor lansate in ultima perioada, la adresa BNR, de consilierul economic al premierului, Darius Valcov, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie.

Guvernatorul BNR s-a aratat foarte deranjat de afirmatiile facute de Valcov, la finalul lunii ianuarie, cand a spus ca economistii Bancii Centrale nu coboara nivelul ROBOR din cauza ca "nu sunt suficient de patrioti".

Totodata, Isarescu spune ca incepand cu finalul anului 2018, BNR se confrunta cu un atac jalnic.

"Pe la sfarsitul anului si inceputul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti. (...) S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR", a declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a criticat toate declaratiile facute in ultima perioada de Darius Valcov precizand ca "impanzeste televiziunile" si "face declaratii iresponsabile", "nu se comporta ca un economist", "se lupta cu ROBOR-ul de dimineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste", "nu citeste rapoarte BNR, nici macar titlurile".

Mugur Isarescu a explicat iar cum functioneaza ROBOR-ul si a precizat ca se doreste ruperea in totalitate a taxei pe activele bancare de acest indice, care are alte scopuri.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu

- Raportul a fost efectuat in noiembrie - ianuarie, a fost discutat in cateva sedinte si aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie.

- Oamenii nostri sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesara, pentru ca dansii au avut o frustrare. M-au intrebat: "Noi pentru cine lucram? Pentru ca ni se spune ca suntem lipsiti de patriotism". Le-am spus sa nu ia in considerare aceste declaratii.

- Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Este dureros ca multi nici nu le citesc si ies in presa si fac diverse acuzatii.

- Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori externi, cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.

- BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1% pentru 2020.

- Cursul a fost relativ stabil, in ultima parte a anului a fost o variatie de 0,1-0,4%.

- Pe la sfarsitul anului si inceputul acestui an, am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti.

- Nu avem elemente noi fata de prezentarea anterioara in ceea ce priveste inflatia. BNR si-a atins obiectivul de stabilitate a preturilor. Preturile pe care noi le putem controla au stat in tot anul in intervalul de variatie.

- Ne-a ajutat scaderea pretului la combustibil, dupa cum spuneam, mai exact a pretului titeiului.

- Avem o evolutie buna a preturilor produselor agro-alimentrare, este de salutat. A fost un an agricol bun.

- Cursul de schimb a fost foarte stabil. Ne-am ajutat de el ca sa pastram anticipatiile inflationiste. Existau riscuri, dar nu s-au materializat.

- Multi considera ca facem aici scamatorii, daca nu intelege cineva, noi explicam.

- Se tot fac comparatii cu tarile vecine. S-a accentuat obiceiul prost, vine cineva la TV si face o comparatie cum ii place, ia indicatorul care ii convine si spune "ce bine sau ce rau este".

- S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR.

- Exista obiceiul prost, manipulator, de a lua niste cifre aiuristice si iesi cu ele la TV. Ce ne facem daca se intampla ca in Ungaria, Polonia, Cehia? Uitati-va ce variatii au existat acolo.

- Din cauza OUG 114 s-au intamplat aceste variatii ale cursului si din cauza declaratiilor celor care nu stiu ce si cu cine vorbesc.

- Suntem pentru cresterea consumului, dar atentie la dozaj! Ce se doreste, sa ne facem ca nu vedem cifrele? Acestea arata clar ca s-a dat prea mult in economie. Aceasta propaganda de doi bani nu mai merge.

- Adancirea deficitului de cont curent este cauzata de cresterea importurilor bunurilor de consum. Se vede si pe strada, sunt mai multe masini decat capacitatea autostrazilor.

- Am citit azi un individ scria ca am pierdut un miliard. Chestia asta sa o practici la nivelul unor reprezentanti ai Guvernului este inadmisibil.

- Exista o dorinta a consilierului economic al premierului sa aiba grija de bunastarea romanilor si cere asta Parlamentului, Guvernului. Si pentru asta ne cere sa reducem dobanzile. Ia uite cine solicita asta, si chiar imperativ.

- Pai sa vina cu o OUG si sa spunem sa traiasca romanii mai bine, ca daca nu le punem o taxa.

- Increderea consumatorilor arata ca o anumita corectie are loc. Ca are loc intr-un an electoral, asta este.

- Avem un declin prelungit al investitiilor. Am vazut si eu de la personajul care a impanzit televiziunile luna aceasta, a aratat harti cu toata tara plina de autostrazi. Nu s-au facut investitiile, ca si cum tara asta e neputincioasa, nu poate sa faca nici macar un km de autostrada. Deci suntem cu investitiile cam jos.

- S-a creat ideea ca dobanzile sunt artificiale, manipulate, maine incercam sa clarificam acest lucru la Parlament. Acum vad ca se merge la ce s-a intamplat in 2015. Vom prezenta si datele de atunci.

- O buna parte a publicului a inteles ca arma principala a acestei institutii este dobanda si, daca vine cineva si o blocheaza prin OUG, ce se intampla? Creste inflatia.

- Deocamdata lucrurile stau bine in Romania, inflatia este sub control, avem anticipatii stabile. Dar vrem neaparat sa le deterioram prin discursuri care nu isi au rostul.

- Sper din toata inima sa nu ne batem joc de aceasta inflatie. S-a ajuns cu greu la ea, chiar am fost intrebat din strainatate cum am reusit. Dar noi constatam ca nu ne place increderea in BNR.

- ROBOR-ul a ajuns marele dusman.

- In ceea ce priveste deficitul de cont curent am ajuns la limita.

- Mai avem de discutat cateva lucruri, mai ales dintre cele introduse de consilierul economic al premierului. Are acest obicei de a lua doua trei-cifre dintr-o parte, le pune in alta parte si face tot felul de declaratii greu de digerat. Mai ales cea de vineri cu cartoful.

- Sa vina sa discute cu copiii astia (angajatii BNR - n.red.), pe care ii face asa si pe dincolo si spune ca nu sunt patrioti.

- Dansul mai spune ca de ce nu am coborat rata de politica monetara cand inflatia a fost scazuta. Nici altii nu au scazut. In Ungaria a ramas la fel, chiar daca inflatia a fost negativa. Dansul, daca nu citeste cel putin un raport, bineinteles ca are probleme. Citeste doar din Piperea si Isar. Noi ce putem face cu acest individ?

- ROBOR-ul a devenit un inamic al Romaniei si lupta domnul consilier cu ROBOR-ul de dimineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste. Dansul nu se comporta ca un economist. Mai mult, vorbeste in numele nostru. Nu stii nici tratatul unional? Acolo scrie ca nici nu avem voie sa primim sugestii si el ne spune sa reducem dobanda de politica monetara, sa contribuim la bunastarea romanilor.

- De unde ideea ca asta e singura misiune a bancilor? Sa dea credite ieftine? Mai e o chestiune. Toata discutia cu ROBOR s-a bazat pe o prezentare falsa. Vezi, doamne, ROBOR se calculeaza pe baza unor cotatii manipulate. Am explicat ca nu au cum sa fie manipulate. O asemenea acuza trebuie probata.

- Cotatiile sau tranzactiile nu au ca scop si nu au nicio legatura cu creditul acordat populatiei.

- Vine domnul consilier si ne explica despre ROBOR, facand comparatii cum creste pretul la cartof. Nu s-a inteles nimic, o comparatie total nereusita.

- Inainte de a veni cu acuze, nu este mai normal sa vii la o institutie a statului si sa discuti, sa spui ca nu ai priceput? Te duci in presa cu acuze, sunt lucruri deplasate.

- Dansul (Valcov - n.red) nici ca se opreste. E o lista a unei agentii internationale cu perlele domnului consilier. A spus pentru Bloomberg ca ROBOR-ul trebuie setat. M-au intrebat si pe mine, le-am spus ca nu stiu ce setare poti sa ii faci acestui indice. El e un algoritm, e calculat de o agentie internationala. Poate o sa spuna acum ca il lasam pe mana strainilor.

- Am facut aceasta prezentare si in mod public declar ca domnul Valcov nu poate vorbi in numele BNR. Sincer sa fiu, nici nu stiu in numele cui vorbeste. Vad ca dansul vorbeste si in numele Guvernului, si in numele Parlamentului.

- Am semnat in aceasta dimineata o declaratie cu drumul de parcurs al Romaniei catre aderarea la Zona Euro. Declaratia va fi semnata si de premier, de presedintele Academiei, de vicepremier. In ea nu este insa nicio idee a consilierului, nu e niciun damf de Valcov in aceste documente. Aderarea Romaniei la zona euro n-are nimic de-a face cu declaratiile lui Valcov.

- L-am rugat pe domnul Lazea sa faca o selectie cu confuziile facute de domnul Valcov si sa formulam niste raspunsuri. Poate le citeste, pentru ca rapoartele sigur nu le citeste. Altii mai citesc macar titlurile, el nu citeste nici macar atat, va garantez asta dupa modul in care vorbeste.

- Mi s-a indicat sa avem cursul fix ca in Bulgaria si apare asta pe site-ul partidului de guvernare. Cu cine a discutat cand a pus acest lucru pe site? Chiar atat de prost informat e dansul?

- Sau alta intrebare. Cand a spus despre vanzarea de rezerva, si-a dat seama ce a spus? O vindem pe nasturi?

- Pentru ca s-a vorbit de patriotism, ma simt si eu atacat de aceasta afirmatie a consilierului economic al premierului. Eu salut iesirea publica a circa 50 de economisti cu un material solid, bine documentat, in care se cere, de catre economisti, oprirea OUG 114. Eu cred ca domnul Valcov nu ii considera si pe ei lipsiti de patrotism, asa ca sa discute cu ei, poate intelege ceva. Eu ii salut si ii felicit pentru ce au scris.

- Vrem sa discutam cu Ministerul de Finante, dar sa nu fim interferati de domnul Valcov, despre OUG 114, iar solicitarea noastra este ruperea taxei in totalitate de indicele ROBOR.

- Am vorbit cam mult azi, dar m-am pregatit pentru maine. Daca mai aveti intrebari.

Va ganditi la o discutie cu doamna premier?
- Noi ne-am inteles foarte bine, am facut un document impreuna. Dar nu stiu in numele cui vorbeste domnul Valcov. Guvernul are tot dreptul sa impoziteze, dar hai sa vedem cum o facem. Nu stiu care a fost urgenta in prag de Craciun. Dansul a facut-o si altii au semnat-o. Ni s-a cerut apoi un studiu de impact, l-a facut domnul vice Florin Georgescu. A spus domnul consilier ca "ati vazut ca nu a plecat nicio banca din tara?". Pai cum sa declari asa ceva?

Ce reactii au aparut dupa OUG 114?
- Eu nu am primit nici cat negrul de sub unghie reactii pozitive. Inteleg ca e an electoral, cred ca nu e simpla situatia pe care si-au creat-o singuri, dar nu e treaba noastra.

Cum vedeti bugetul pe 2019?
- Nu l-am primit, nu il comentez.

Vineri, ministrul de Finante a spus ca nu e imposibil de schimbat ROBOR-ul.
- Se poate schimba, inclusiv denumirea. Dar aceasta este o abordare serioasa? ROBOR nu are treaba cu creditul acordat populatiei, am mai spus. E legat de o piata extrem de sensibila. S-a creat aceasta psihoza cu ROBOR-ul.

Exista un conflict intre BNR si Guvern?
- Vad ca tot ce gasesti la Piperea si Isar gasesti si la Valcov. Dansul nu se refera decat la ROBOR si BNR. Avem lucruri importante de aparat, tin de stabilitatea cursului, toate aceste declaratii ne creeaza probleme.

Se observa o schimbare radicala a discursului dumneavoastra.
- E chiar radicala. Bine ca ati inteles ca e foarte radicala. Este vorba de iesirile repetate care creeaza confuzie. Eu imi dau seama de grotescul in care a intrat BNR cu acest conflict. Imi cer scuze pentru stilul mai dur in care am vorbit azi, dar nu mai putem discuta in termeni tehnici, pentru ca nu se inteleg. Din aceasta cauza, azi a trebuit sa fiu mai direct. E o avalansa la toate televiziunile de declaratii care provoaca riscuri.

Va doresc sa aveti o zi buna si sa aveti incredere!

************************

Potrivit datelor publicate in luna ianuarie de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% in noiembrie, in conditiile in care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% fata de aceeasi luna a anului 2017.

In decembrie 2018, fata de aceeasi luna a anului 2017, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,10%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 3,75%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,44%.

Fata de decembrie 2017, printre cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in decembrie 2018, la cartofi (39,64%), alte legume si conserve de legume (23,46%), transportul aerian (23,44%), serviciile postale (21,54%) si gaze naturale (16,61%).

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 61435 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ggPushy
rank 5
"Exista un atac jalnic asupra BNR!". Corect , dar nu acoperitor !
Pentru ca toate aceste atacuri "jalnice" sunt in fapt lovituri continue si demolatoare, date din interes Tarii si Poporului din care facem parte, de catre Conducerea de Partid si de Stat a PCR/PSD! In sensul Jefuirii NESTINGHERITE si Nelimitate a Tarii de catre Ciuma Rosie ! Si de aceea Legea e facuta de TeTea & CO. pentru Apararea Hotilor, membri ai Ciumei Rosii!

"E pe bani! " , domnule MI!
gg
MosGerila
rank 5
Programul de guvernare prevedea inca de la inceput epargerea Bancii
Nationale. Nu este de mirare ca valcavou cere acum cu insistenta lingourile :)
Stiu ei ce trebuie sa faca cu rezerva de aur a Romaniei!

Parlamentari, aveti o sansa unica de a RESPINGE acest buget mafiot si de a cere DEMISIA guvernului de paie al lui Dracnea. Nu va este insuportabila ideea ca un singur om decide pentru puterea legislativa, peste puterea executiva si mai mult decat partial peste puterea judiciara? Nu vi se pare ca trebuie sa-i taiati unghiile mai scurt?
tata
rank 5
Vrajeala multa
Trece luna,trebuie sa dai rata.....in euro...care a crescut si in acelasi timp si rata ta....
barabula
rank 5
intreaba-i pe aia
care ti-au crescut un pic salariul si nu te-au informat si despre consecinte
calmdown
rank 5
isarescu ne crede spalati pe creier
Nu explica niciodata nimic ,nici cel mai simplu raspuns nu vezi de la el.De zici ca suntem copii de gradinita.
Doar limbaj de lemn sa ne ameteasca.Ar putea explica pe intelesul tuturor daca ar dori,asa cum o fac unii analisti.Crede ca daca iese el la pensie sau dispare nu o sa mai existe Romania.
Comentariu inadecvat
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, domne, pai decat sa fie atatea scandale, numai bine trecem
noi la Ioanu chinezasc, ca oricum, mai devreme sau mai tarziu, tot chinejii osa fie majoritari, iar noi, nosa mai avem drept da veto, poate numai da Ioano.

SA TRAITI !

P.S. Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori extreni cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.
Alooo
rank 5
Tata...nu mai au ...si au nevoie...de
Malai...Partidul maimutelor...Alooo!!!
Leana
rank 1
Valcov e eminenta cenusie a tuturor...interlopilor
securistu evreu Manole zis Isarescu a scos capul din gramada de aur...sau din vie...Dupa ce s-a imbogatit din furtul banilor societatii Dunarea a securistilor ceausisti si si-a construit mosia de sute de hectare de vie luate cu japca de la fostele CAP-uri, a avut apoi grija sa isi dea un salariu de citeva zeci de mii euro lunar salariu, si sa stea pe scaunul BNR si al mafiei masonice o vesnicie, adica pe viata....Vine sa ne dea noua lectii despre interlopii psd, dar nu se vede pe el??? cum au disparut lingourile de aur ale bnr dupa 89??? cum isi explica averea lui fabuloasa? sau tovarasia lui cu Felix desi initial negase pina si ca-l cunoaste?
hello
rank 5
Infractorul valcov a cazut in cap dupa condamnare!
De atunci le vede pe toate in haos asa ca spune orice bazaconie si crede ca se pricepe la ceva ... In fond, el este tot un mafiot analfabet, infractor si numa bun de trimis la parnaie !
travis
rank 1
Vilcov cimitir pirnaie
face politica economica in Romania.Asa cum a facut si in Vilcea,judetul minune economica.
La fel face dracnea,dupa ce a experimentat in Teleorman,alt judet minune.
Astia ne conduc tara ,dar pesedeilor nu le pasa.
Mai rau este ca nu le pasa (si-i sustin) si non bugetarilor,care-s furati de (acesti)trintori.
Rica
rank 2
Poate ai vrut sa zici Olt ?
Acolo are Valcov cimitirul de lingouri, tablouri etc.
Mai exact in Slatina este un cavou monument care a avut candva lingouri de aur si tablouri. Au fost confiscate de regimul burghezo-mosieresc.
Leana
rank 1
Isarescule: evreu securist mason tradator ce esti!
sari la gitul interlopilor psd, dar nu te vezi pe tine infractorule cocotat pe viata la furtul banului public!
doru0506
rank 4
nu sint asa de optimist ca d-.nul Isarescu....
...si cred ca multi romani simt asta....atacul politic inexplicabil al politicienilor Psd asupra Bnr va face si mai mult rau economiei...de ce este vinovat Isarescu ca bancherii privati au reactionat la Oug114?!!!!....si de unde ideea ca daca echivalentul robor-ului a scazut in Cehia la deflatie ,trebuia sa scada si in Romania la deflatie?!!...de exemplu daca guvernul ceh NU s-a imprumutat in draci ca sa acopere cheltuieli bugetare-cont curent in perioada de deflatie,tara avind o alta structura economico-financiara,poate rezulta logic 'este deflatie scade 'cehborul''....Sistemul firav economic romanesc a fost lovit-perturbat puternic de cresteri salariale medii mari in 2017,cresterea continua a salariului minim,scaderea impozitului unic la 10%,si lovitura de maciuca trecerea Cass si Cas la angajat[pentru raportari false ca au crescut veniturile romanilor pentru trecere la zona euro]....
Cucucorapshan
rank 4
In toate tarile bancile au devenit stat in stat! Cu de la sine
...putere! Singurul lor interes e PROFITUL!
Daca in trecut bancile erau mai rezervate in a stabili dobanzile acum e JAF la drumul mare! Totul pentru a construi sediile cele mai impunatoare si de a manevra cei mai multi bani!
Isarescu a zis ceva de ce in Romania este diferenta cea mai mare din Europa(7 la 1) intre dobanda la credit si cea la depozit?

BNR sa faca interesul romanilor nu Opozitie!
v_sile
rank 5
Auzi, tu realizezi ca BNR nu e totusi o banca?
Maine, poimane, te prezinti acolo cu buletinul, ca sa iei un credit de consum.

Mesajul dumitale (bag mana in foc ca nu e sincer, ca e mult prea ***) arata linia pe care merge PSD-ul: ura fata de dusman. Daca treburile nu merg bine, nu putem spune ca guvernam noi prost. De vina e dujmanul (toate guvernarile populiste si autocrate au facut asta)

Acum a ajuns randul bancilor. Auzi,ce nenorocire, vor doar profitul. Veste oribila: orice entitate economica din lumea asta vrea profit, nu vorbim de maica Tereza.

Guvernul a gasit o tinta facila, cu bancile. Pentru cei cat de cat mai cu capul la ei, sa gandeasca cum arata o societate fara sistem bancar. Va spun eu, e moarta demult

Guvernul poate face multe lucruri bune privind reglementarea si pastrarea concurentei reale. Guvernul actual nu face asta, el doar arunca ura fata de dujman. Cu vagonul, prin oamenii politici din prim plan si prim media aservita. Au fost pe lista Soros, multinationalele, bancile, strainii, UE si asa mai departe.

O sa platim cu totii pretul la final, daca nu ne trezim. Nu se poate trai asa. Nu ne putem dezvolta asa, nu ne putem tine copii in tara asa.
Cucucorapshan
rank 4
Credeam ca raspunzi la raportul 7 la 1 cand in
...toate tarile din Europa e pana in 5 la 1!
Aia intereseaza, nu baliverne cu dujmanu..
simandrei
rank 1
...tovarase cu spanul...
...motivul foarte simplu si usor de inteles pt care in Romania este diferenta asta mare este dat de faptul ca in aceasta tara exista foarte PUTINI deponenti in timp ce sunt foarte MULTI care vor imprumuturi. se cheama cerere si oferta. intrebarea la care trebuie sa iti raspunzi tu este asadar : cum facem ca romanul sa economiseasca mai mult ??? ia hai...baga o valcoava si explica !!!
movici
rank 5
BNR sa faca interesul ®️®️omanilor😂😂😂nu a Opozitiei!!
Si opozitia din ce natie e format a cu curunspan?
Tu scri dar nu gandesti nici cat cu curunspan😂
v_sile
rank 5
Traducerea e cam asa
BNR sa faca interesul romanilor (adica alor nostri, ca doar PSD-istii sunt romani). Restul sunt straini de neam, nepatrioti, opozitie.

Mai concret: BNR sa lase gura si sa lase tiparnita pe mana partidului. Trebuie sa le dam oamenilor salarii marite si asta e singura cale, direct din imprimanta.

Nu mai conteaza ca inflatia o sa ia razna dupa aia si o sa urmeze o saracire masiva a populatiei privind puterea reala de cumparare. Nu mai conteaza ca ne-am muncit crunt 25 de ani sa ajungem la o inflatie normala, in jur de 2%. Nu mai conteaza nimic. PSD se tine de promisiune: a primis oamenilor salarii mai mari cu 20%? Le da oamenilor hartiile alea, sa se spele cu ele pe cap. Isarila, da oamenilor banii, ca e doar un simplu Print.
DUTTY
rank 5
Moskovici sa inveti sa scrii corect romaneste!!!
"Tu scri" niet corect!!!!
Tu scrii ii corect!!!
Comentariu inadecvat
MosGerila
rank 5
Este bine de stiut ca curucunspan (Marin666) este SINGURUL
roman care are cont la Banca Nationala a Romaniei :))))))))))))))))
Iar BNR nu vrea sa tina cu el :)))))))))))))))))))))))))

#Rezist BNR :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
DUTTY
rank 5
Mosule TU nu ai cum sa gresesti cind scrii pe
Ziare.com pentru ca TU ca un troll istet ce esti(cu mai multe nick-name:Mos Craciun,Constant etc),scrii dupa dictare sau ce ti se dicteaza asa ca nu te screme ca nu esti TU ala perfect!!!!
obiectiv
rank 3
vin vremuri grele
iar PSD pregateste ''scuzele'' de prezentat. Printre motivele crizei nu se va regasi modul iresponsabil si banditesc in care conduc tara, ci...Bnr, UE, opozitia, America, Dumnezeu, extraterestii etc.Realitatea este ca niste infractori conduc Romania si situatia nu se va schimba atata timp cat romanii nu vor iesi la vot, sa scapam o data de acesti neo comunisti mafioti infractori.
v_sile
rank 5
Da, asta incearca PSD-ul sa faca. Sa gaseasca tapi ispasitori
De ce sunt la noi dobanzile asa mari, ma intreaba cineva mai sus?

Cel mai simplu e sa aplici linia Dragnea/Valcov si gasesti o conspiratie internationala impotriva bietilor romani, din care fac parte BNR, Isarescu, bancile, UE, corporatiile si asa mai departe.

Adevarul e mult mai simplu si mai brutal: guvernarea e mizerabila si platim cu totii.

Arunci ca disperatul cu banii in consum, mult peste ce produce economia? Bingi! Ai inflatie si deficit de cont curent (importuri mult peste exporturi, ceea ce duce la devalorizarea monedei). La jumatatea lui 2018 situatia arata asa la rata inflatiei: Romania - 5,4%, Estonia - 3%, Ungaria - 2,8%, Bulgaria - 2,6% si asa mai departe. Intelege oricine ca nu poti da bani cu imprumut sub rata inflatiei.

Si, doi: pentru ca echilibrele economice sunt facute cam praf si nu mai inspiram incredere. Deficitul public e pana la cer (Bulgaria are excedent, daca cineva crede ca asta e regula, sa ai deficit mereu de 3% din PIB), deficitul de cont curent, la fel (importam lunar cu 1 miliard de euro mai mult decat exportam), sistem fiscal e la pamant, se schimba peste noapte, apar taxe majore pe 29 decembrie, Investitiile publice sunt inexistente, si asa mai departe. Romania se imprumuta ca tara cu dobanzi duble fata de Ungaria, Polonia sau Bulgaria, si nu pentru ca e o conspiratia internationala impotriva noastra, ci pentru ca am devenit o tara impredictibila. Nu stii ce te asteapta maine, supra-taxa pusa pe 29 decembrie 2018 prin OUG a aratat asta din plin.

Nu ne mai putem ascunde, oricat incearca Dragnea, Vlacov si compania. O guvernare proasta din punct de vedere economic se plateste. Platim toti. Prin inflatie, prin crestere dobanzilor, prin devalorizarea monedei, prin calitatea scazuta a vietii data de lipsa de infrastructura de care avem nevoie cumplit (autostrazi, centuri ocolitoare, metrou, spitale, etc)
florescujohn
rank 3
Adam family
Va mai adugeti aminte de copilul timpit din acest serial. Arata identic cu Valcov. Singura lui calitate e ca face parte din gasca de infractori. Cind pleaca la puscarie sa ne lase in pace. Pesemne ca ii asteapta pe Dragnea, Tariceanu etc. ca sa fac un guvern in "exil" (Rahova).
MosGerila
rank 5
Ce se poate face cu valcavou asta?!?!? Dle. Isarescu, s-ar putea
face ceva simplu. Justitia ar putea sa se pronunte definitiv si sa-l bage la parnaie pentru 8 ani si jumatate, in regim de urgenta :)))
Dar Justitia lui dracnea nu este atat de grabita.
Mai raman Justitia Divina si Justitia Populara :)))
Daca se ajunge la justitia populara, atunci valcavou isi ocupa un loc de veci in istoria guvernului de paie :)))
oranghutan
rank 5
Dom'ne, mie mi se pare că duomnu vâlcov
are mare direptate pune BNR pe lista dujmanilor boborului. Si că vrea să-l aresteze pe ROBOR si să-l condamne măcar la cati ani are el de iegzecutat
Gurgui017
rank 5
EU imi pun doar o singura intrebare: de ce la noi functia asta de
guvernator al bancii nationale este pe viata, iara in occident inclusiv in US este limitata la cateva mandate...
In rest, viata lunga paharnicului Isarescu, ce a reusit sa-si adjudece viile Daganestiului ce au fost facute de comunisti pe dealurile altadata sterpe !
Munteanu7
rank 5
Nu este limitata deloc in State
poti sa propui si sa ai acelasi Chair of the Federal Reserve fara nici o limita.
diad_CH
rank 5
Nu lasati mafiotii penali sa fure tot ce a mai ramas in tara
Ramaneti pe pozitie si transparent, asa nu vor putea sa ingenuncheze BNR oricat si-ar dori!
marin123
rank 5
diad-CH, nimeni nu mai poate opri pe aceasta mafie PSD-ALDE!
A reusit sa subordoneze Justitia si Jandarmeria, SRI, pe care l-a lasat fara fonduri financiare.A lasat pe Presedintele tarii fara principalele atributii, iar acum se lupta si cu Banca Nationala caruia doreste sa o lase fara lingourile de aur. Shalom
crainou
rank 5
Desigur. Toata lumea e vinovata ca treburile merg
atat de rauin Romania. BNR-ul e vinovat, Presedintele e vinovat, EU e vinovat, diaspora, Soros, americanii, etc...
In ochii guvernului dancila si in ochii psd-alde-udmr toata lumea e vinovata in afara de ei. Chiar si poporul roman este vinovat si poate fi considerat ca nu ar fi destul de patriot, iar asta numai pentru faptul ca nu zic si nu fac toti ceea ce vrea guvernul de destepti al lui dancila condus din umbra de marele patriot dragnea impreuna cu marii patrioti toader, iordache, radulescu, teodorovici, valcov si tariceanu carora poate ar trebui sa le facem niste statui.
Moreten
rank 3
...
Misiunea principala a oricarei Banci Nationale a unei tari este de a mentine inflataia sub control, de obicei intre 1%-3% (o inflatie mai mica de 1 % este de nedorit deoarece poate aluneca intr-o spirala de depresie economica, firmele neavand venituri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, cauzand somaj foarte mare, care intr-un cerc vicios impinge preturile si mai mult in jos ... O inflatie mare poate aluneca spre hyperinflatie, foarte comuna in europa de est dupa 89, Iugoslavia, Russsia etc cand toata lumea cumpara orice doar sa scape de bani ... de obicei ancorat intr-o moneda stabila cum erau marca germana sau USD .. cu efecte )

Dobanda de referinta (ROBOR in Romania) este calculata dupa inflatie ... inflatia fiind calculata dupa formule economice complexe avand in vedere un cos de consum mediu, de la alimente de baza la gaze imbracaminte, servicii si costuri medicale etc pentru un cosum mediu. A incerca sa influentezi dobanda, este sinonim cu a arunca pe geam toata teoria economica capitalista si a te intoarce la o economie planificata, controlata centralizat (vezi modelul chinezesc) ... Din pacate Isarescu intelege ca orice tampenie scoasa de guvernanti are influenta asupra imaginii Romaniei (si automat asupra imaginii politicilor economice) cu consecinte grave pe pietele de capital unde Romania este activa prin angajarea de credite externe ... (in alte cuvinte cu cat esti perceput mai neprofesionist/neserios/incapabil etc cu atat riskul de tara creste, implicand o dobanda de imprumut de pe pietele de capital mai mare ... Grecia a fost odata la 20% ... Romania e pe la 5% acum ...)

Sunt de acord totusi ca super economistii Bancii National ar trebuis sa comunice mai bine cu mass media si omul de rand ...
Terminator2014
rank 5
Excelenta explicatia
Si de acord ca ar tebui explicat mai bine, dar cu "zgomotele" pe care le fac d'alde valcov pe la latrine si dracnea prin amendamente la propriu buget, ce sa inteleaga romanul chair daca i se explica? Vede un salariu de 57,000 lei la un ministu si crede ca asa trebuie, cand ala isi cumuleaza tot si mai are si pensie speciala in timp ce...lucreaza.
Realitatea este ca ne lasam dusi de nas de 30 de ani de niste insi abjecti, pusi pe capatuiala, care fac tot ce pot spre a-si creea o lume perfecta doar pentu ei.
Daca am avea un dram de luciditate, ne-am comporta altfel, dar...
Sper sa nu isi fi intors Dumnezeu fata de la tara asta frumoasa si, printr-o minune, sa ne scape de toti astia, indiferent din ce partid vin. E nevoie de un "potop", asta e clar.
JackMalletFlute
rank 1
daca Romania ar cobori la nivelul lui valcov, roborul ar fi zidit in
pereti sa nu-l gaseasca dna-ul si tezaurul bnr ar fi ingropat in cimitir - noaptea ca hotii - nu stiu ce legitimitate mai poate avea un stat care ar ajunge la acest nivel de foarte joasa extractie - suntem un stat civilizat sau o tzara de salbatici?
Gatineau
rank 2
Punctul pe i
,,Imi cer scuze pentru stilul mai dur in care am vorbit azi, dar nu mai putem discuta in termeni tehnici, pentru ca nu se inteleg."
Respect domnule Isarescu.
nfkg
rank 1
ya zii amice de pe langa ottawa
"Imi cer scuze pentru stilul mai dur in care am vorbit azi, dar nu mai putem discuta in termeni tehnici, pentru ca nu se inteleg"
Bine, intelegem ca nu ne pricepem dar arata-ne unde ai postat. Ca sa vedem daca scuzele iti vor fi acceptate sau nu.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor