Mugur Isarescu: Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 11:31
4137 citiri
Mugur Isarescu: Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul
Foto: evz.ro

Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul, intr-o maniera echilibrata, ca sa nu stricam echilibrul atins cu atat de mare greutate, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Cred ca acum este momentul ca Romania, intr-o maniera echilibrata, sa stimuleze consumul. Sa mergem spre 4% crestere economica fara sa stricam echilibrul atins cu atat de mare greutate. Este necesara stimularea consumului sanatos, nu excesiv. Sa speram ca odata cu venirea primaverii sa creasca mai mult optimismul si inclinatia pentru consum", a spus Mugur Isarescu in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

Discursul guvernatorului este diferit de cel pe care il avea in 2011, remarca zf.ro, cand Isarescu afirma ca stimularea consumului este o idee proasta, chiar periculoasa. Declaratia guvernatorului era facuta si in contextul perioadei electorale, cunoscut fiind ca in Romania, orice an electoral este insotit de numeroase derapaje in cheltuirea banului public.

Mugur Isarescu a oferit si o explicatie pentru schimbarea de mesaj: "In 2011 avea loc o corectie masiva, toate masurile lucrau sa duca deficitul de cont curent de la 14% la mai putin si deficitul bugetar de la 9% la mai putin. Acum suntem jos de tot. Deficitul de cont curent a ajuns la 1% si daca tendintele continua se va misca spre surplus. Nu cred ca Romania trebuie sa ajunga cu surplus de cont curent. Deficitul bugetar este sub 3%. Atunci apare aceasta problema de stimulare a consumului".

In 2014, pentru Romania, se estimeaza o incetinire a cresterii PIB, pana la circa 2,3%. In urma cu un an, guvernatorul BNR spunea ca este important sa fie accelerata cresterea economica pentru a diminua diferentele dintre Romania si celelalte tari din UE.

Mai exact, pentru a recupera decalajele, Romania ar avea nevoie de dublarea procentelor de crestere, dar fara afectarea deficitului bugetar, inflatiei si a deficitului de cont curent.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#Mugur Isarescu stimulare consum, #Mugur Isarescu crestere economica 2014 , #Guvernator BNR