Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a continuat miercuri razboiul contra modului in care percep politicienii economia, cu ocazia unui seminar organizat la sediul bancii centrale.
Seful BNR nu a evitat, in ultima vreme, nicio ocazie publica in care sa nu atace masurile de multe ori iresponsabile ale politicienilor.
In ceea ce priveste apetenta politicienilor catre populism si rezistenta impotriva reformelor: "Societatea romaneasca e dominata de birocratie, lipsa de flexibilitate - cel putin pe piata fortei de munca, dar, cand discutam despre reforme, toti vor generozitate si nu rigoare fiscala.
De doi ani de zile, dezbaterea publica e focalizata pe aspecte sociale, iar lumea uita ca functionarea democratiei in Romania depind de maniera in care mediul de afaceri reuseste sa furnizeze resursele financiare", a spus Mugur Isarescu.
Deranjat de incompetenta totala a politicienilor din puncte de vedere economic, iata ce spune Isarescu: "Auzeam aseara persoane care erau intrigate ca ne creste rezerva valutara, ca si cum asta ar fi un mare necaz. Daca dezbaterea publica din Romania va fi dominata de asemenea dezbateri, nu vom ajunge departe.
Las la o parte confuziile unora, cum ar fi sa platim pensiile din rezerva. Cum sa facem asa ceva? Asemenea idei exprima confuzie si neintelegerea faptului ca o rezerva inseamna posibilitatea asigurarii stabilitatii monedei si stabilitatea financiara. E exact ca sanatatea. Realizezi ce importanta este atunci cand n-o mai ai."
Isarescu este nemultumit si de calitatea dezbaterii publice pe teme economic: "Avem un mare dezavantaj: nu facem rating la televiziuni. Urmaream niste emisiuni unde, cand se ajungea la probleme economice, moderatorul intrerupea discutiile si cerea pauze de publicitate. Trebuie sa incepem o ofensiva sa repunem in drepturi problemele economice pentru ca discutiile, din punctul nostru de vedere, sunt pe langa subiect."
In ceea ce priveste politica fiscala a guvernului si disponibilitatea acestuia de a face reforme versus populism.
"Reforma fiscala nu merge intotdeauna in directia in care doreste societatea care dorea o reforma cu multe facilitati. Reforma nu inseamna mai multe exceptii fiscale, ci sa faci un exercitiu riguros. Exceptiile fiscale incurajeaza indisciplina fiscala, coruptia si confuzia, sa creeze arierate si sa duca la un dezechilibru bugetar major, care va fi apoi corectat prin masuri dure."
Este interesanta aceasta campanie sustinuta a lui Mugur Isarescu din ultima vreme. Despre alte aspecte ale pozitiilor sale, puteti citi in articolele Razboi pe fata BNR-Guvern: Mugur Isarescu acuza Guvernul ca a mintit si Continuarea razboiului pe fata BNR-Guvern.