Mugur Isarescu: Gogomania darii in plata, o lege a haiduciei, in afara legii

Joi, 25 Februarie 2016, ora 14:28
7703 citiri
Mugur Isarescu: Gogomania darii in plata, o lege a haiduciei, in afara legii

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a transmis, joi, ca exista o confuzie in spatiul public in ceea ce priveste Legea darii in plata.

"Cum sa nu spui ca nu este confuzie in societatea romaneasca sau, cel putin, in media, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800.000 de persoane care intra sub incidenta ei, ca toate creditele ipotecare abia daca sunt 400.000, devine pe rand o lege a dreptatii - daca este o lege a dreptatii, inseamna ca sunt si legi strambe - devine apoi o lege a haiduciei, asta e si mai interesant", a mentionat Isarescu la o conferinta aniversara dedicata implinirii a 25 de ani de la redeschiderea pietei valutare din Romania.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Recomandarile bancilor si efectele darii in plata Interviu

El a continuat si a spus ca termenul "haiduc" in engleza se traduce "outlaw", ceea ce practic inseamna "in fara legii".

In consecinta, Isarescu a tras concluzia ca daca spui ca darea in plata e o lege haiduceasca, atunci inseamna ca e o lege in afara legii.

Dar problemele guvernatorului BNR legate de interpretarea gresita a darii in plata nu se termina aici.

"Cel mai tare mi se pare faptul ca aceasta lege a devenit o lege economica. In anul 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, ca actioneaza in afara vointei oamenilor, si daca nu faceai deosebirea clara intre o lege juridica, trimisa in Parlament, si o lege economica.

Ba mai mult de atat, ca sa imi vars naduful pe confuzie, ideea aceasta, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor, categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare. Pai o sa spunem ca si legea cererii si ofertei, care e lege economica, o face Parlamentul", a adaugat Isarescu.

El considera ca astfel de confuzii nu trebuie lasate sa persiste in societate si a mai precizat ca si bancile au o parte din vina ca s-a ajuns la astfel de situatii.

Legea darii in plata: Senatorii au respins amendamentele BNR

Ne intoarcem la troc

Isarescu a insistat asupra faptului ca oamenii din sistemul financiar trebuie sa traga un semnal de alarma serios privind darea in plata, el fiind de parere ca intoarcerea la troc inseamna o regresiune pentru societate.

Guvernatorul BNR a atras atentia ca dupa cei care vor veni cu cheile de la casa vor veni si cei cu cheile de la masina, dar si cei care vor sa dea inapoi frigiderul cumparat acum un an. El a glumit si a zis ca intr-o parte a holului bancii se va face un depozit de electrocasnice, iar in cealalta un tarc cu animale.

De asemenea, Isarescu a relatat o discutie avuta cu un coleg din Frankfurt, Germania, care l-a intrebat cum e posibil ca un proiect de lege sa treaca prin Parlament (actul normativ a fost reintors de presedintele Klaus Iohannis in decembrie 2015), in conditiile in care e in contradictie cu Codul Civil, cu legile bancare si cu regulile Bancii Nationale.

Darea in plata va ajunge din nou in plenul Senatului, cel mai probabil saptamana viitoare, iar votul final va fi dat ulterior in plenul Camerei Deputatilor.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com