Isarescu garanteaza in Parlament ca ROBOR nu e manipulat: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!

Marti, 12 Februarie 2019, ora 14:52

   

Isarescu garanteaza in Parlament ca ROBOR nu e manipulat: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful!
Mugur Isarescu si Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei au venit, marti, in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.

Cea mai mare parte a dialogului intre Mugur Isarescu si senatorul ALDE Daniel Zamfir a fost tensionat, acesta din urma cerandu-i insistent guvernatorului BNR sa explice daca ROBOR a fost manipulat.

"ROBOR nu este manipulat. Nu exista o intelegere de tip cartel intre banci. ROBOR a crescut pentru ca si inflatia a crescut. ROBOR nu este manipulat. Confuzia mare apare ca se iau cifre de la o saptamana si o zi si se compara la 3 luni sau 6 luni. Garantez in fata dumneavoastra ca nu exista nicio manipulare a ROBOR.

Noi nu scoatem dobanda din palarie. Daca ati vedea cate studii se fac, v-ati schimba parerea. Nu este dobanda niciun joc al nostru. Noi nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful", a explicat Mugur Isarescu.

Atat deputatul Daniel Zamfir, cat si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, dar si senatorul PSD Serban Nicolae au vrut sa afle daca formula prin care se stabileste indicele ROBOR, dimineata, este cel mai bun mod de calcul, precizand ca trebuie vazut daca nu cumva exista un interes al bancilor de a face profit.

"Fiind numai interbancar, acolo se bat bancile, cu mana pe inima va spun, pe cuvantul meu, si cu verificari pe date, se bat pana la o sutime de procent. Deci ele pot sa variaze in jurul cotelor afisate, dar se bat pana la o sutime. V-am spus in ce conditii fac cartel. Daca ajung cu dobanda la 3,50%, dar nu mai mult.

Am vazut pe cineva pledand ca se duce dobanda la 10%. La 3,5%, daca cineva se duce sa se imprumute la 4%, il suna domnul Cinteza imediat si il intreaba ce faci? Pui in pericol stabilitatea sistemului si introduci panica pe piata? Deci 3,5% este maxim. Deci nu se pot cartela", a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu le-a spus parlamentarilor ca, daca vor dobanzi mici, sa faca in asa fel incat sa reduca inflatia, deficitul bugetar si decalajul intre importuri si exporturi.

"Dumneavoastra vreti sa facem dobanzi mici. Si noi vrem asta, dar pentru asta trebuie sa reducem inflatia, dar nu apasand pe buton, deficitul, decalajul intre importuri si exporturi... Puteti sa reduceti deficitul? Ca sunteti cu bugetul in fata. Nu putem avea ROBOR in jos, daca nu aducem si acesti indicatori in jos", a spus Isarescu.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, dezbaterea din Parlament

Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate? Vreau sa avem un dialog cat se poate de util.

Daniel Zamfir: Discutam despre ROBOR, inflatie. Vreau sa intram

Isarescu: Va multumim pentru invitatie, pentru a lamuri evolutia sistemului bancar. Am venit impreuna cu colegii mei, pentru ca am observat ca exista o confuzie, se crede ca BNR este condusa de o singura persoana. Acesta este motivul pentru care suntem toti aici, nu pentru a impresiona.

- Vreau sa dau raspunsuri scurte si, daca mai exista nelamuriri, sa le clarificam.

- La finantarea bancara, doar un numar mic de companii sunt bancabile, desi sursele de finantare interne sunt mai mari decat nivelul creditarii. Sunt mai multi bani la banci decat pot bancile sa acorde credite. Cand ai un grad scazut de intermediere, scade nivelul creditului si cresc costurile.

- Sa trecem acum la manipularea ROBOR.

Zamfir: Domnule Isarescu, noi facem organizarea aici. Sunteti in Parlament. Nu treceti la alt subiect, vrem sa punem intrebari. Am o rugaminte, nu este o conferinta de presa, este o audiere si trebuia sa raspundeti la intrebarile noastre.

Isarescu: Ma lasati sa vorbesc?

Zamfir: Eu va las, dar nu v-am pus intrebarea. De exemplu, in 28 noiembrie 2018, spuneati ca ROBOR e un produs al pietei, iar BNR il calculeaza. In 15 ianuarie spuneti ca ROBOR e influentat de BNR. Cand ati spus adevarul.

Isarescu: In ambele cazuri. Vad ca si dumneavoastra aveti nelamuriri si vreau sa va explic ce inseamna ROBOR. Alimentarea cu lichiditati se face prin aceasta piata. BNR nu are niciun cont pe persoana fizica. Si noi ne luam banii tot prin banci. Bancile coteaza intre ele. Unele au surplus, iar altele au deficit de lichiditate. Exista o intelegere intre banci.

Zamfir: Ce inseamna intelegere?

Isarescu: Intelegere inseamna cand mergeti la piata, cumparati un produs, bateti palma, faceti intelegerea.

Zamfir: In legea Consiliului Concurentei scrie ca este interzisa intelegerea.

Isarescu: Intelegerea cartelara.

Zamfir: Nu, intelegere de orice tip.

Isarescu: Mi-ati pus o intrebare, lasati-ma sa vorbesc cursiv. Iar la intrebarea daca a fost manipulat raspunsul este nu. ROBOR-ul nu poate fi cartelizat pentru ca exista un culoar de dobanzi intre care acesta se poate plimba. Daca toate bancile ar avea exces de lichiditate ar cobori dobanda la 1,5% si s-ar opri orice dobanda de cartelare.

Tariceanu: Vreau sa rog intervenientii sa aiba rabdarea sa se asculte unii pe altii. Raspunsurile sa nu fie intrerupte.

Isarescu: Ce avem cu acest ROBOR? De ce apar aceste intrebari? Ca este abuzat, ca este manipulat...

Zamfir: De ce ati indemnat lumea sa se imprumute in lei cand ROBOR era 0,7%, stiind ca ROBOR urma sa creasca?

Isarescu: In momentul in care inflatia in Romania era foarte scazuta, era negativa. Nu am facut o prognoza sau sa indemn lumea. Nu a existat niciun fel de manipulare.

Zamfir: Aici nu am spus de manipulare. Vorbeam de consecinte. Ati indemnat oamenii sa ia credite, desi stiati ca o sa creasca.

Isarescu: Fiecare decide daca ia sau nu credit. Am spus de mai multe ori ca dobanzile mici sunt de domeniul trecutului.

Tariceanu: Ar exista si o alta modalitate de calculare a ROBOR decat aceasta care e practicata in acest moment?

Isarescu: Ideea de manipulare vine din incercari de raspunsuri sau raspunsuri eronate. ROBOR este o piata interbancara, esentiala pentru aprovizionarea cu lichiditate. Cotatiile nu sunt manipulari. Legatura ROBOR cu creditul s-a facut ulterior. ROBOR functioneaza din 1995 sub diverse forme. A fost o directiva UE si in 2010 s-a facut legatura intre ROBOR si credite. A existat OUG 50 care a facut aceasta legatura.

- Exista 8 ROBOR-uri. Si fiecare are alt nivel de cotatie. La unele se fac operatiuni chiar in ziua respectiva, la altele nu. A spune ca variatiile sunt manipulari inseamna inclusiv ca acuzi Trezoreria.

Tariceanu: Eu nu am facut niciun fel de acuzatii. N-am spus ca, daca in Europa sunt incorecti, la noi sunt corecti si nici invers. Dar as reveni cu intrebarea anterioara. E cea mai buna varianta de calcul a ROBOR, aceea de calcul doar intr-o anumita perioada a zilei? Cum arata ROBOR in restul zilei? Nu acuzam bancile ca vor sa faca profit, pentru ca pana la urma nu sunt societati sociale. Dar sa nu afecteze economia.

Isarescu: ROBOR nu are legatura cu creditul decat prin aceasta OUG 50. Cu mana pe inima va spun ca bancile se bat pana la o sutime. Ideea ca fac cartel...

- Inca o explicatie, ca sa se inteleaga mai bine. Confuzia mare apare ca se iau cifre de la o saptamana si o zi si se compara la 3 luni sau 6 luni. Garantez in fata dumneavoastra ca nu exista nicio manipulare a ROBOR. De ce s-a luat dobanda la 3 luni? S-a spus in 2010 ca este mai stabila.

- Exact pe intrebarea dumneavoastra lucram cu Ministerul de Finante. Facem diverse calcule.

- S-ar putea ca februarie sa invalideze luna ianuarie. Este vorba si de atitudinea bancilor. Parlamentul, in intelepciunea sa, poate sa schimbe OUG 50.

Zamfir: Ce ati spus despre manipularea ROBOR va contrazice toata discutia intre trezorierii bancilor care au spus ca exista manipulare. Ce parghii legale aveati atunci sa scadeti ROBOR si nu puteti face acum?

Isarescu: Trebuia sa va uitati si la cifre.

Zamfir: Ce cifre? Ca le visez.

Isarescu: Discutati doar pe vorbe. In 2008 a fost o cadere a pietei, multi bancheri au cheltuit leii din trezorerie, au vandut titlurile de stat, la LOMBARD nu poti sa iei bani pe ochi frumosi, au dat titluri de stat.

Zamfir: Deci ati intervenit sa scada ROBOR?

Isarescu: Eu nu va citez, dar am vazut declaratiile de presa, va citesc cu fervoare, dar uitati despre ce e vorba. S-a luat o decizie ca dobanda sa nu fie mai mare de 25%.

Zamfir: Deci l-ati plafonat.

Isarescu: E plafonat, domne, oricum.

Serban Nicolae: Domnule guvernator, de putut se poate. Decizia recenta ne arata ca se poate manipula ROBOR si din cate stiu BCE se gandeste la un plan de masuri ca sa lege dobanda la altceva decat la cotatii. As pune in discutie urmatoarea chestiune: poate exista un alt mod de calcul al ROBOR?

Isarescu: Exista 8 ROBOR, cu cotatii diferite, plus un indicator bazat pe tranzactii, prezentat a doua zi si pe care l-a prezentat domnul Zamfir ca fiind 1,51% in ianuarie, iar acum 3,53%, pentru ca este exces de lichiditate.

- Dumneavoastra vreti sa facem dobanzi mici, si noi vrem asta, dar pentru asta trebuie sa reducem inflatia, dar nu apasand pe buton, deficitul, decalajul intre importuri si exporturi. Puteti sa reduceti deficitul? Ca sunteti cu bugetul in fata. Nu putem ROBOR in jos daca nu aducem si acesti indicatori in jos.

- Noi nu scoatem dobanda din palarie. Daca ati vedea cate studii se fac, v-ati schimba parerea. Nu este dobanda niciun joc al nostru. Noi nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful.

Florin Georgescu: Totul porneste de la lege, OUG 50, care prevede ca indicatorul de referinta pentru credite ROBOR. Pe principiul libertatii de decizie a pietei, bancherii au stabilit ca cel mai potrivit e ROBOR la 3 si 6 luni.

Tariceanu: In legatura cu deficitul, eu nu vreau sa deschid o discutie, sigur ca si eu vreau sa fie redus, dar pentru noi regulile ne franeaza sa lucram cu deficite mai mari. Romania a reusit o performanta remarcabila, dar ramanem in urma. Asteptarile cetatenilor sunt imense. Trebuie gasita intre Guvern si BNR comunicarea necesara pentru a putea contribui la rezolvarea dilemelor cu care ne confruntam. E mai mult o remarca decat o intrebare.

Isarescu: Sunt de acord. Noi incercam asta, daca va uitati la comunicatele BNR, unde vorbim de un mix echilibrat de politici. Fara o cooperare institutionala nici nu se poate. Nu putem avea pretentia sa avem un curs fix. Uitati-va la Bulgaria!

Zamfir: Eu ma asteptam sa chemati la masa Guvern, Parlament, banci si sa faceti ce trebuie pentru ca tara sa mearga bine. Suntem tara cea mai saraca din UE, cetatenii sunt supraindatorati, bancile au profit dublu. Astea sunt rezultatele dupa mandatul dumneavostra. Intotdeauna ati gasit guvernele vinovate. Tinta de inflatie este treaba BNR, doar dumneavostra va ocupati de stabilitatea preturilor. Ati ratat mereu tinta de inflatie. Ati avut profit. Puteati folosi acest profit sa atingeti tinta de inflatie? Ati folosit acesti bani sa va acordati bonusuri.

Isarescu: Noi dam 80% din profit bugetului statului. Suntem unii dintre cei mai mari contribuabili. Suntem singura Banca Centrala care are un asemenea impozit. Nu platim salariatii exagerat. Si sunt specialisti. Tinta de inflatie nu a fost ratata.

Zamfir: Eu am aici de la INS cifrele care arata ca inflatia medie nu a fost atinsa de catre BNR.

Isarescu: Iar luati cifrele cum va place? Discutam serios pe cifre?

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea: Tinta de inflatie a fost atinsa. In ce priveste profitabilitatea bancilor, aceasta a fost exceptionala, dar a venit din cauze exceptionale, in sensul ca acest profit nu se mai repeta, si sunt aratate provocarile pentru anii urmatori.

Isarescu: Comitetul tehnic din Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala s-a format in urma semnalelor legate de implicatiile OUG 114. Printre problemele pe care am hotarat sa le discutam, am dat un studiu de impact, s-a ridicat si chestiunea ROBOR. Comitetul tehnic va analiza si ROBOR. OUG 50 a fost introdusa prin directiva UE. Taxa pe active legata de ROBOR este un atac la independenta Bancii Centrale.

Zamfir: V-ati finantat vreodata de la SOV cat timp ati fost premier?

Isarescu: Nu

Zamfir: Ba da. Ce sa fac sa va conving? Uitati datele.

Isarescu: Eu, personal?

Zamfir: Nu, Guvernul. Guvernul s-a imprumutat de la SOV Invest.

Isarescu: Nu stiu, pentru ca nu eram ministru de Finante

Zamfir: Va spun eu ca v-ati imprumutat un miliard de dolari.

Isarescu: Probabil ca fondul a cumparat titluri de stat.

Tariceanu: Daniel, nu este corect cum spui ca s-a imprumutat, e o piata libera, putea face orice Guvernul. Sa nu facem acum titluri de presa.

Zamfir: Un cetatean care depune la banca 10 mii de lei, dupa un an de zile, retrage mai putini bani decat depune din cauza comisioanelor. Este adevarat?

Florin Georgescu: Aceste comisioane aduc profit. (...) Inflatia este o expresie a dezechilibrelor din economie. Alta problema a acestei tari: 26% venituri fiscale in PIB nu poti sa ajungi in Zona Euro.

Tariceanu: O sa ajungem la 28% din PIB.

Florin Georgescu: Sa dea Dumnezeu.

Florin Georgescu si Calin Popescu Tariceanu povestesc despre cota unica, spun anecdote pe aceasta tema, povesti cu bunici.

Daniel Zamfir: Discutia depaseste cum mult tema de azi, sa revenim la subiect.

Florin Georgescu: Depaseste tema ROBOR. Dar sa stiti ca el este influentat si de aceste teme.

Daniel Daianu: Vreau sa subliniez ca in ultimii ani a avut loc o intarire a rolului pe care il joaca leul in economie. O economie nu poate sa reziste daca moneda sa este slaba. Daca nu ai o politica chibzuita si ai dezechilibre externe, nu poti sa eviti presiunea pe leu. Trebuie sa existe o colaborare intre BNR si Guvern.

Zamfir: Nu cred ca din partea Guvernului nu a existat deschidere. Dupa cum am si spus, asteptam ca domnul guvernator sa stranga la masa discutiilor Guvernul, Parlamentul, bancile si sa faca ceva ca tarii sa ii fie bine. Dar vreau acum sa inchei si vreau sa va fac un cadou. Pentru ca ultima data cand ne-am vazut, la Parcul cu Platani, mi-ati facut un cadou, o medalie in legatura cu oina, vreau sa va fac si eu acum un cadou.

Daniel Zamfir ii daruieste doua carti, impachetate in hartie si cu fundita. El a precizat ulterior ca volumele oferite sunt "Romania sub teroare bancara" si "La pescuit de fraieri".

********************************

Este a treia oara cand Isarescu a fost chemat la audieri in comisiile din Senat economica si de buget-finante reunite: primele doua invitatii au fost pentru 29 ianuarie si 7 februarie.

In primul caz, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a explicat ca reprezentantii Bancii Centrale nu pot onora invitatia pentru ca nu indeplineste procedura. Mai exact, a spus Suciu, invitatia era semnata de senatorul ALDE Daniel Zamfir atat pentru el, in calitate de presedinte al Comisiei economice a Senatului, cat si pentru presedintele Comisiei de buget-finante.

De asemenea, pe 7 februarie, Consiliul de Administratie al BNR avea programata a doua sedinta de politica monetara din acest an, astfel ca nici aceasta invitatie nu a putut fi onorata.

"Le multumim pentru invitatie. De un an de zile, BNR a anuntat insa ca joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este sedinta de politica monetara. Sunt convins ca din respect pentru activitatea BNR, se va gasi alta data. Sunt sedinte cu impact pe pietele internationale si de aceea programul este public de un an de zile si anuntat pe site-ul bancii si la fiecare sedinta de politica monetara", a spus Suciu.

A treia invitatie a avut norocUlterior, Daniel Zamfir a facut o alta invitatie, pentru 12 februarie, la care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca va merge impreuna cu intreg CA al Bancii Centrale. El a precizat ca, de aceasta data, a primit "o invitatie valabila".

Tototodata, guvernatorul BNR a ironizat insistenta cu care Zamfir l-a tot chemat in Parlament si l-a criticat in numeroase emisiuni TV, si s-a declarat mirat de discursul de azi al politicienilor, care dovedesc nu numai lipsa de cunostinte, dar si de decenta.

"Categoric, da. Pe 12 (februarie - n.red.) am hotarat sa mergem tot Consiliul de Administratie. In sfarsit am primit o invitatie valabila. Cateodata ma mir, in anii '90 nu se discuta asa, erau anumite retineri, anumita decenta in discursul public. Si erau mai multe cunostinte", a declarat Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Intrebat de ce nu a mers pana acum, guvernatorul BNR a raspuns amuzat: "Nu am stiut unde sa ma duc. Nu stiam la care studiou de televiziune sa ma duc. Acum avem o invitatie oficiala semnata".

Ce vrea Zamfir de la BNR. Acelasi discurs il are si ValcovSenatorul ALDE Daniel Zamfir a solicitat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa opresca "acest mecanism artificial de calculare a ROBOR".

"Vreau sa cer BNR sa opreasca acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umfla ratele romanilor. ROBOR este o intelegere intre bancile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei piete libere, este o intelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astazi credite in lei", a declarat Daniel Zamfir.

Si Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, a cerut in mod repetat BNR schimbarea modului in care se calculeaza ROBOR.

El a declarat, saptamana trecuta, pentru Bloomberg, ca Guvernul vrea sa discute cu Banca Nationala a Romaniei pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR.

Valcov spune ca astfel se va evita "taxa pe lacomie" impusa bancilor, masura prevazuta in ordonanta de urgenta 114 aprobata la finalul anului trecut de Guvern.

"Sper sa putem schimba radical modul in care se calculeaza ROBOR sau chiar sa il eliminam. Se va lua o decizie cu Banca Centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor de pe piata interbancara fara aprobarea Parlamentului", a declarat Valcov.

Valcov, pus la punct de Isarescu: Nu stiu in numele cui vorbesteLuni, Mugur Isarescu a raspuns atacurilor lansate in ultima perioada, la adresa BNR, de consilierul premierului, Darius Valcov.

Guvernatorul BNR s-a aratat foarte deranjat de afirmatiile facute de Valcov, la finalul lunii ianuarie, cand a spus ca economistii Bancii Centrale nu coboara nivelul ROBOR din cauza ca "nu sunt suficient de patrioti".

Isarescu a criticat toate declaratiile facute in ultima perioada de Darius Valcov precizand ca "impanzeste televiziunile" si "face declaratii iresponsabile", "nu se comporta ca un economist", "se lupta cu ROBOR-ul de dimineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste", "nu citeste rapoarte BNR, nici macar titlurile".

Guvernatorul BNR a explicat iar cum functioneaza ROBOR-ul si a precizat ca BNR doreste ruperea in totalitate a taxei pe activele bancare de acest indice, care are alte scopuri.

"ROBOR-ul a devenit un inamic al Romaniei si lupta domnul consilier cu ROBOR-ul de dimineata pana seara de nici nu mai stie despre ce vorbeste. Dansul nu se comporta ca un economist. Mai mult, vorbeste in numele nostru. Nu stii nici tratatul unional? Acolo scrie ca nici nu avem voie sa primim sugestii si el ne spune sa reducem dobanda de politica monetara, sa contribuim la bunastarea romanilor.

De unde ideea ca asta e singura misiune a bancilor? Sa dea credite ieftine? Mai e o chestiune. Toata discutia cu ROBOR s-a bazat pe o prezentare falsa. Vezi, Doamne, ROBOR se calculeaza pe baza unor cotatii manipulate. Am explicat ca nu au cum sa fie manipulate. O asemenea acuzatie trebuie probata", a subliniat Isarescu.

Nici Valcov, nici Teodorovici nu merg in ParlamentDarius Valcov a anuntat, duminica seara, intr-o emisiune la Antena3, ca nu merge marti in Parlament la audierea guvernatorului BNR, pentru ca nu are nicio calitate si nici nu a fost invitat. A spus, insa, ca ii va cere lui Zamfir ca lui Isarescu sa i se puna intrebari si in legatura cu anul 2015.

"Voi face o solicitare senatorului de la ALDE, care a initiat acest demers, domnului Zamfir, ca intrebarile care i se vor pune Bancii Nationale sa aiba legatura si cu anul 2015, pentru ca atunci am atras atentia, in februarie si martie 2015, in calitate de ministru de Finante, ca Banca Nationala nu intervine si nu reduce dobanda de politica monetara de la 1,75%, asa cum au facut toate celelalte tari din regiune.

Practic, in 2015, Banca Nationala trebuie sa vina cu rata la 0%. Este bine sa-si pregateasca bine raspunsurile", a mentionat Valcov.

Nici ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, nu va merge in Parlament pentru ca se afla la Bruxelles, unde participa la reuniunea Eurogrup in format extins, unde va fi discutata propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergenta si competitivitate.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30563 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
george 2
rank 5
Si securitatea ?
Isarescu ori face pe 'niznaiul' considerandu-i natarai pe romani ori da semne vizibile de batranete intelectuala prematura. Pentru ca pare a umbla cu fofarlica mai penibil decat oricand. Orice baiat istet stie ca dupa '90 securitatea a preluat controlul total al tuturor institutiilor unui stat devenit natural securisto-mafiot in intregul sau. Ori in aceste imprejurari nici macar un naiv nu crede ca taman banca tarii ar fi fost ocolita de baietii destepti. De aceea nu pot crede ca capeteniile de la varful bancii au nimerit ca orbetii acele fotolii fara voie de la securitate. Ca acest lucru nu va putea fi dovedit totul ramanand doar la stadiul de perceptii este o alta discutie. Nu acuz banca de eventuale practici nocive in dezavantajul romanilor dar nici nu am incredere ca interesul strict romanesc determina intotdeauna actiunile acestor bancheri platiti din banii publici. Realitatile tuturor acestor ani au demonstrat ca statul securisto-mafiot doar a declamat demagogic interesul national, invartelile prospere din toate domeniile fiind mereu in favoarea unor grupuri autohtone sau de afara. O actiune energica de decapusare a BNR la varful sau se impune de urgenta. Ar readuce credibilitatea BNR in ochii romanilor iar pentru viitor ar fi spre binele tarii.
MosCraciun
rank 5
Sa explici ceva in parlamentul rosu, este ca si cum i-ai explica
fizica cuantica lui Dragnea. Pierdere de vreme.
florescujohn
rank 3
Cam tirziu
Daca Valcov si Teodorovici isi recunosteau limitele intelectuale ca mai mult de tabla inmultirii cu 2 nu sint in stare sa asimileze isi dadeau demisia si lasau pe altii.
La citi ministri si consilieri au psd si alde au lucrurile ar trebui sa mearga struna. Din pacate nu cantitatea ci calitatea conteaza. E usor sa dai din gura desi Vasilica ar trebui sa o tina inchisa eventual cusuta.
MATAPSD
rank 5
Bancherii nu se inchina la pullifriccii rosii.
Lasati-l pe Dragnea fara bani si prindeti-l in flagrant cind fura din nou de la cei fara aparare - cel mai probabil de la handicapati.
Leana
rank 1
evreu securist Manole zis isaresku ataca politruci
evreu securist Manole vs. interlopu Valcov! ce poate fi mai hazliu...
travis
rank 1
Ce sa le explici
unor analfabeti functionali,spagari,hotomani si semianalfabet?Ce sa le explici?Inteleg ceva?Si chiar daca ar intelege,cum sa le scoti sparleala din cap infractorilor?E pierdere de timp.
Mai bine aveti grija ba isarescule sa nu ramineti fara mobile,portofele,pixuri,carnete notite,tablete,ca in sparlement se fura,nu se glumeste!sint numai profesionisti acolo!
dorelu
rank 1
acest
samfir este un analfabrt notoriu ! a invatat si el cate ceva despre dobanzi si bani si acum ataca guvernatorul bancii nationale ! cat de departe vor aceste gunoaie mafiote sa mearga ? nu inteleg de ce izarescu sta la discutie cu acest zero barat ! cum a ajuns individul senator ? cine a ales pslamaua parlamentarr ? a inceput asaltul la ultima institutie puternica si stabila care a mai ramas ! o sa vina vremuri grele pe plaiurile mioritice !
Marol
rank 5
Domnul meu,
Finantele si contabilitatea sunt stiinte exacte. Ca si aritmetica. 'Or exista varii standarde ca in orice meserie, dar nimic nu-i nou!
Sistemele bancare se bazeaza pe onoare si cuvant. Cand ai "onorabili" ca Valcov, Dragnea in frunte, ce mai doresti?! Ai dumneata de a face cu acestia!
I-am mentionat numai pe penalii notorii deja. Greieri, libarci si carcalaci sunt destui pe langa...
cribo
rank 5
"Sistemele bancare se bazeaza pe onoare si cuvant"
N-am mai ras de mult timp cu atata pofta. Asta e poanta secolului. Draga domnule, sistemul bancar si onoarea sunt doua lucruri absolut paralele. Iar exemple sunt cu sutele numai in presa.
printul
rank 5
Așa ceva ...
“ROBOR-ul nu poate fi stabilit decat prin INȚELEGERE dintre bănci... dar nu o ințelegere “cartelară"." Isărescu dixit.
Cartel (def.) = ințelegere intre firme sau organizații profesionale, care au ca scop fixarea prețurilor, stabilirea nivelului producției, impărțirea pieței sau trucarea licitațiilor…
Domnule Isărescu, cum poate fi o INȚELEGERE “intre firme sau organizații profesionale", cum sunt băncile, care are ca scop fixarea prețului banilor - respectiv ROBORUL, altfel decat CARTELARĂ?
Ina18
rank 5
In timp ce Guvernul arunca in spatiu
termeni stranii:ROBOR,protocoale,stat paralel,si alte multe asemenea,de natura sa inspaimante poporul pesedist:
-Oh,Doamne,uite cati dusmani avem!
In acelasi timp PSD isi trage o subventie de la bugetul de stat mai mare decat Partidul Socialistilor Europeni!!!
PSD=35 de milioane de euro
PES =16 milioane de euro.
Salamcusoia
rank 5
Strica orzul pe gaste si arunca margaritare la guitzatoare.
Urlando nu intzelege decit operele alese ale lui Maduro.
Nici macar pe alea nu le-a citit.
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasi,acuma CSNMCCPN, io crez ca si parlamentarii astia ie falsi.
Pai da, ca nu vedeti ce de falsi avem in tara noastra?

Deaia io zic ca toarasu Mutu dela Quatroceni sa dea un decret dela asa cum dadea nea Nicu, sau sai puie pestia dela Armata casa face curatenie in Parlament si sa ramaie decat 300 da parlamentari, asa cum sa stabilit data trecuta de catre tot poporu care a votat.

JOS IFLATIA !

P.S. Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea: Tinta de inflatie a fost atinsa. In ce priveste profitabilitatea bancilor, aceasta a fost exceptionala, dar a venit din cauza exceptionale, in sensul ca acest profit nu se mai repeta, si sunt aratate provocarile pentru anii urmatori.
oscar
rank 5
Hotul catu si mandolina specialisti in robor !!!
Stiti cum se calculeaza ROBORUL basistilor,deveniti iohanisti si kovesisti ? La COTatiile arbitrare,date dimineata de 10 banci, din care se elimina cea mai mare valoare si cea mai mica !!! In timpul zilei,bancile tranzactioneaza imprumuturile intre ele, in lei la dabanzi mai mici iar poporul plateste ratele la imprumuturile in lei ca dobanda cotata artificial de banci !!! Piata nu este luata in calcul ,doar muschii bancilor si corul pupatorilor umili !!!
Bgan
rank 1
Tovarasul zamfir
Născut la Petroșani, a făcut intr-un final o facultate de subingineri la institutul construcții, terminand facultatea in partea de jos. Acum a primit o sarcina de partid, deși este la Alde și este pe baricade, și deși nu ințelege mai nimic din ce se discuta acolo.
Saegetus
rank 4
din categoria: nu e vina mea ca ati ajuns in Parlament
.. fara cunostinte economice de baza..

.. Asa ca imi fac datoria si tin lectii in Parlament..
besinsula
rank 1
Ce lectii baiat,ca la o operatie de adunare,termenul mai mare
trebuie sa fie obligatoriu negativ ? Ar trebui sa se profite de faptul,ca este prezent in totalitate CA (clica) si sa fie bagati,la bahaus . La duba !
Rica
rank 2
Mai intai trebuie predata alfabetizarea ?
S-a trecut prea departe, cuplul PSD-alde trebuie sa invete alfabetul si dupa aceea economie.
Comentariu inadecvat
Bgan
rank 1
Nevasta lui zamfir prezentatoare la antena 3
Cine se aseamănă se aduna!
medgidnicolai
rank 5
si poate ne explica
de ce leva bolgareasca creste in ultimii cinci ani in raport cu euro desi bulgaria nu are cresterea noastra economica si nici deficitul nostru bugetar.
LIBERALUL
rank 5
Cine să explice,
Valcov,Zamfir,Orlando...?Că doar Isărescu se ocupă doar de creșterile din timpul lui Dăncilă,pe acelea fiind pus să le
aprecieze!
Gigi Contra
rank 3
Leva bulgareasca este legata de euro prin lege
1 euro = 1,95583 leva. Iar Bulgaria nu mai are banca centrala decat cu numele, ci Consiliu Monetar. De cand Bulgaria si-a cedat independenta financiara, politica monetara, politica de dobanzi si cea de preturi se fac automat la Bruxelles. Guvernul bulgar are atributii limitate doar la nivelul nivelul impozitelor si taxelor.
Injineru
rank 5
Tzatza Dancila a Venit cu andrelele ?
.
Gigi Contra
rank 3
@printul: intelegerea intre banci este ca in orice tranzactie
Unul vinde, altul cumpara.

In ringul virtual sta arbitrajistul BNR si codifica tranzactia. Totul se face transparent pentru cei care sunt in sistem. Se face pentru profit si nu se tin banii in punga ca la cazinou sau la barbut. Bancile A, B si C intra in ring la ora 10 si anunta ca vind euro daca nivelul cererii atinge minim 50 de milioane, 75 si 100 de milioane, dar niciuna nu vinde sub 4,65 RON pe euro. Bancile W, Y si Z vand in total 2 miliarde de euro la maxim 4,64 de RON pe euro. In ring mai apar si alte banci care ofera sume mult mai mici, in euro, dolari US si RON. Ministerul Finantelor are ordin lansat catre BNR si cumpara 500 de milioane de euro la orice pret, dar va plati comision in functie de rata de schimb, 1% pentru ce este intre 4,50 si 4,55, 0,5% pentru tranzactii intre 4,56 si 4,61; 0,2% pentru 4,62 si 4,64; daca trece de 4,65 RON pe euro, BNR va onora ordinul dar nu va primi comision. BNR da ordin Bancii D sa cumpere 500 de milioane de euro si-i pune o linie de credit de 2,5 miliarde RON la dispozitie, dar ii cere sa nu faca niciun avans pana la ora 13:00 daca se tine cursul la 4,64 RON pe euro sau peste. Cursul este tras puternic in sus de cererea masiva de euro a MF si de optiunile bancilor ofertante. La ora 13:00, Banca Transilvania va cumpara toti euro de pe piata in numele BNR, recte MF, la cursuri intre 4,67 si 4,71. BNR nu face profit dar factura este platita de MF, adica de romani. Bancile care au vandut euro mai tarziu au facut profit; bancile care au vandut RON devremne au facut profit.
Hastalavista
rank 5
daca intra MANELISTII SUDISTI si in B N R
venezuela va asteapta :)))))))))))
Rica
rank 2
Isarescu interogat de alt analfabet ?
De aceasta data este Zamfir de la ALDE.
Gigi Contra
rank 3
@Hastalavista: ori esti prost ori neinformat
Consiliul de administratie al BNR este dintotdeauna sub controlul PSD. Doar Daianu (non-executiv) si Nicolaescu, propusi de liberali si Nagy (non-executiv) care a fost propusa de UDMR sunt non-PSD. Isarescu a fost mereu sprijinit de pesedisti, ca si Georgescu, Voinea, Dinu, Gherghina si Stoenescu. Georgescu, Voinea, Dinu si Gherghina au fost si sunt inca membri PSD. Isarescu a fost omul lui Ilici iar Stoenescu este omul Securitatii.
Dragnea "a reusit performanta" sa-si antagonizeze BNR, singura institutie care urma fidel si la pas politica guvernelor pesediste. BNR le-a tinut isonul lui Vacaroiu, Natase si Ponta si a facut tot ce a putut sa le asigure profit constant si sa tina piata bancara sub ascultare, sa nu iasa unul din rand si sa critice masurile pesedistilor. In plus, BNR mereu le-a dat sfaturi si le-a pasat informatii celor din guvernele pesediste: cand sa cumpere, cine vinde, la ce pret sa faca cel mai mare profit s.a.m.d. S-a stricat caruta si pesedistii din BNR cred ca vor trece de partea lui Ponta. Asta se vede din felul in care se imprumuta Ministerul Finantelor: scump si haotic.
DUTTY
rank 5
@Gigi , pentru hastalavista ambele sunt valabile
Dar mai ales prima in proportie de 100%!!!!
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Gigi Contra
rank 3
Scrii minciuni e cativa ani.
Bancile fac bani pe seama guvernului roman. Profitul tuturor celor 35 de banci din Romania este in jur de 7,84 miliarde de RON pe 2018; ma bazez pe cifrele raportate la 20 noiembrie 2018: 5,88 miliarde RON pe primele 9 luni. Se asteapta datele agregate de la BNR in buletinul lunar din martie. Mare parte din profit vine din tranzactile in ringul financiar BNR, pe seama comenzilor Ministerului Finantelor. Teodorovici a imbogatit bancile. Si asta nu poate fi negat.
Acuma, pentru comparatie, iti aduc Erste Group din Austria, a 38-a banca in Europa in functie de active. Tocmai a anuntat profit de 1,8 miliarde de euro, mai mult decat au toate bancile romanesti. Hai sa iti spun si unde a facut cel mai mare profit Erste Bank AG: in Cehia si Romania. In Cehia pe seama sectorului privat si imprumuturilor personale; in Romania pe seama tranzactiilor cu guvernul Romaniei. Unde este vina BNR?
oranghutan
rank 5
Dom'ne, taman a sosit un teanc de telegrame
de adeziune de la meleoanele de oameni ai muncii de la orase si sate. Toti zice in cor că sustin neconditionat politica internă si iecsternă a partidului si că ROBOR ie musai să fie arestat si băgat la bulău.
Că lumea s-a săturat de manăriile lu' Soros, lu' Brucsăl si ale statului perpendicular
m.omiduta
rank 5
@Oranghutan
Nu ma pricep la politica financiar bancara, deci nu o sa intru in discutii pe tema ROBOR, dobanda monetara, cotatia EURO etc. insa, da-mi un motiv sa-l cred pe Isarescu si sa-l consider un om cistit, dornic sa isi ajute tara si neamul. Daca bine imi amintesc, Isarescu era Guvernator al BNR in perioada marilor tunuri finaciar-bancare, CARITAS, falimentul Bancorex, Banca Religiilor, Banca Turco-Romana, tot el era Guvernator si la data marilor privatirari ale sistemului bancar romanesc si la data golirilor din BCR, Banca Agricola, BRD. Sa nu uitam ca tot el s-a pronuntat pentru inchiderea minelor din care se extragea aur, tot el a fost si in perioada marilor imprumuturi externe care le-a contractat Romania, in perioada marilor inflatii pe care le-am traversat, in perioada disparitiilor ca prin minune a conturilor din strinatate, a banilor pe care Romania trebuia sa-i recupereze. Si tot el este si in ziua de azi, zi in care, in Romania, totul se exprima in Euro, desi romanii, amaratii castiga Lei. Si sa nu-mi zici ca de vina este aderarea la UE, uita-te la Polonia.
PS Sa nu crezi ca le tin partea politicienilor romani. Doamne fereste, este ultimul lucru pe care l-as face! In plus, cred sincer ca Isarescu a lucrat mana in mana cu politicienii si securistii din Romania. A inchis ochii la multe si a actionat doar in cazuri extreme.
medgidnicolai
rank 5
nu inteleg un lucru
de ce la bulgari leva s-a apreciat in raport cu euro in ultimii cinci ani cu 6%. sunt ei mai bogati, au o crestere economica mai mare, sau ce
just_comment
rank 5
Chiar nu intelegi
leva nu avea cum sa se aprecieze fata de euro, dintr-un motiv foarte simplu: de multi ani exista un curs fix.
Conform ECB: EUR 1 = BGN 1.9558
variatie 0.0000 (0.0%)

https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-bgn.en.html
barabula
rank 5
omul a bagat de seama
ca leul se depreciaza pana si fata de leul moldovenesc
si nu-i vine sa creada, dar nici nu pricepe de ce
MacGigi
rank 5
Domnule Isarescu, este o intreprindere periculoasa sa explicati unor
ignoranti mecanismele financiare, fie ele chiar bazice.
Este ca si cum ati explica unor maimute uzajul briciului de ras. In loc sa-si rada pilozitatile, isi vor taia gatul.
Astia isi imagineaza ca pot dicta cursul valutelor, ca pot manipula principii bancare asa cum vrea partidul sau carmaciul sau suprem flausat.
Astia traiesc inca in comunism si guverneaza dupa sistemul cincinalelor!
Astia cred ca mai pot scoate Xeroxul si fabrica bani ca la Monopoly.
Asta sunt intr-o izolare intelectuala permanenta
Ei traiesc si se hranesc in circuit inchis, nu intr-un ecosystem.
Sunt o specie in curs de disparitie.
v_sile
rank 5
Omul incearca sa le spuna ca pana la urma economia conteaza
"Dumneavoastra vreti sa facem dobanzi mici, si noi vrem asta, dar pentru asta trebuie sa reducem inflatia, dar nu apasand pe buton, deficitul... Puteti sa reduceti deficitul? Ca sunteti cu bugetul in fata. Nu putem ROBOR in jos daca nu aducem si acesti indicatori in jos."

Adica vreti deficit pana la cer, adica va imprumutati si aruncati cu banii in consum, mult peste cresterea economica. Asa ca avem deficit public, avem deficit de cont curent (13 miliarde de euro in 2018!), avem inflatie dupa asemenea sume aruncate in consum, avem crestere de dobanzi (care urmaresc inflatia).

Ce minuni vor ei sa faca BNR-ul in conditiile astea? Valcov si compania chiar cred ca pot da un OUG sa tina simultant cursul, dobanzile si rata inflatiei jos, din pix.

Vorba lui Isarescu, sa nu se mai complice, sa dea direct un OUG prin care sa decida ca nivelul de trai in Romania e ca in Germania si cu asta, basta.
marin123
rank 5
MacGigi, sa stii ca nici in Comunism nu aveam guvernanti atat
de dusi cu pluta!Acesti indivizi ajunsi in prezent la guvernare, din ordinul tov. Dragnea si Tariceanu trebuie sa-i compatimim. Ei inteleg prea putin mecanismele financiare, se pricep insa de minune sa joace "Alba-neagra", acolo unde in cateva minute te pot lasa cu buzunarele goale.Shalom
LIBERALUL
rank 5
Cine se mai miră...!
Că PNL a devenit palid spre a pierde din inălțimea ideilor avute de peste un secol și jumătate,cand a avut in componență,lepre tip acest Zamfir cu nevastă,primă guristă la Felix Voiculescu in locația TV A3...Și nu a fost singurul cu calități de grenadă fasăită dar,mereu pus pe corecții in PNL,cand el de fapt,era purtător de gripă psd aliat alde.
De aceea,nu cred că partidele ițite de la un timp și fără un program verificat de TIMP,vor face o reală opoziție,una mai victorioasă decat ar face insinguratul PNL,cu lideri indoielnici și in zone unde au fost TARI candva!
Și totuși,e necesară o alianță bazată pe un program realist contra tipilor ce mai sunt prin partide,precum ăst Zambilă.
octy
rank 5
trebuie o schimbare
este clar ca trebuie o schimbare atat in BNR cat si in sistemul bancar pe care il controleaza prin diferite personaje. afirmatia ca genialii din BNR pot lucra in orice tara in sistemul bancar sau banca centrala e trasa de par. multi acolo fac act de prezenta si atat. cat despre robor, euribor (nu pot scrie corect in limba romana cu majuscule ca ziare.com nu ma lasa) libor sunt calculate conform unor algoritme si in baza cotatiilor, insa acestea pot fi manipulate. a fost un caz in UK in care Libor-ul a fost manipulat de unii traderi, ce a avut ca efect scumpirea creditelor pentru multi debitori. BNR clar recomanda in trecut contractarea creditelor in Lei fata de Euro sau alta valuta pentru evitarea riscului valutar, insa ma intreb eu ce se va intampla cu creditele in lei si veniturile in lei cand vom adopta Euro. Daca se va stabili un curs fix de 7 lei la adoptarea Euro? dar se pare ca BNR nu vrea nici pierderea autonomiei in favoarea ECB si nici adoptarea Euro prea curand...
Gigi Contra
rank 3
LIBOR era indice in orice tranzactie bursiera si financiara
LIBOR era prezent pe piata de actiuni, de bonduri, monetara si de futures, de la Singapore la Tokio, si de la Frnkfurt la Londra si New York. Orice se facea prin LIBOR si fiind referinta cei care plasau sume mari pe scurt timp (HF) dictau directia, nu neaparat prin manipulare frauuloasa, ci prin gabarit. Un este sa vinzi 2 miliarde de dolari si alta sa vinzi 200 de miliarde. Asa s-a ajuns la manipularea LIBOR. Acest indice nu-si afla rostul in tranzactii demasurate.
ROBOR este tinut de Ministerul Finantelor si BNR trebuie sa se raporteze la acest indice. ROBOR n-are a face cu piata secundara de capital. Daca n-are de-a face cu piata secundara de capital, dar daca exista manipulare, insemna ca manipularea vine de la guvern, BNR impreuna cu celelalte banci. Inca o data, daca exista manipulare, MF nu poate fi scos din ecuatia "manipularii". Mai mult: daca exista, de acolo incepe.
internet
rank 5
Tovarasci Putin-comentariu sponsorizat
Nu te mai da mare specialist si sa manipulezi prin comentarii aiurite pentru ca nu sta nimeni sa iti citeasca ineptiile economico/financiare.Sa tii dizertatiile astea economice la gradinita de unde ai plecat.Ce vrei sa demonstrezi ? Ca bancile saracele sunt niste institutii care fac acte de caritate si noi nu apreciem aceste binefaceri.Daca iti spun ca esti un penibil jalnic e prea putin pentru irersponsabilitatea scrierilor tale.
barabula
rank 5
veorica in sfarsit
a ințeles ce e ROBOR-ul:
"E o stație de metrou: Bucu ROBOR!"
movici
rank 5
Zamfir zamflimeanu face parte din trupa Manelisa
a porkarului penal Draknea!
Ce ai putea sa inveti un habarnis mai ales ca nu vrea sa asculte nimic, iar capusorul lui e asa de mic ca nu incape nici un bob de mazare in el 😁
Aceste finte Maneliste au parasit scoala in clasa a II a cel mai tarziu 😂😂
Zamfir nu e om e numai ®️®️om din Guvernul penalilor
Sudisti!
barabula
rank 5
acest zamfir
nu este departe de radulescu mitraliera si bacalbasa.
el nici n-ar fi trebuit sa participe la astfel de discutii, d'apai sa-l mai ia la zor pe guvernator avand interese directe sau conflictuale: cu un frate care ia imprumut de la banci de aproape un milion de euro....(cine i-o fi dat?!!!)

https://evz.ro/exclusiv-fratele-deputatului-daniel-zamfir-executat-silit.html

asa ajung ramele care ne conduc miliardari in euro
Comentariu inadecvat
barabula
rank 5
emanatilor,
nu va este ma rusine sa va denigrati radacinile?
doar toata lumea stie ca sunteti esalonul doi al bolsevicilor si al securimii ajunse la putere pe spinarea si sacrificiul unor visatori
japonesula
rank 1
isarescu e din statul paralel a lui maior, fara servicii nici musca
nu zboara
dedi l-a prins pe infractorul periculos isarescu ce jefuia romania sa-si faca el chios de vandut breashca la mana a doua cu sclavi pe plantatie
rubencano
rank 1
iscalescu profesionist ??? nu i-as lasa pe mana nici alocatia
copiilor !!! alt einstein cu 4 si 5 in scoala generala si in liceu,trezit academician la senectute ! cand bashe i0a dat morman din imprumutu facut la femei,doar ca sa sustina cursu,prindea l ppagali,acu nu...cursu e facut de duhu sfant,nu de bnr !!! in fiecare zi regret ca nu am plecat la 20 de ani si mi-a zis mie cineva in februarie 90,o sa plangi puiule de atata "democratia" ce va sa vina !
ziarecommihai
rank 2
Derbedeul politruc
Azi am asistat in Parlamentul Romaniei la o mascarada pusa in scena de un derbedeu politruc. Acest individ avand un coportament de procurur comunist a dorit ,sub lumina reflectoarelo, sa-si etaleze prostia,mitocania si " superioritatea " de politruc , si a reusit din plin , determinandu-l pe guvernatorul Isarescu sa se amuze copios.In alta ordine de idei: Aceasta coalitie care conduc in acest moment tara, are nevoie de astfel de indivizi in lupta lor pentru a supune toate institutiile statului, Serviciile,justitia ,primariile, Avocatul poporului etc. Acum a venit randul Bancii Nationale.Doamne, cand ne scapi de aceasta adunatura periculoasa ?
didi1
rank 1
Cea mai buna idee de inlocuire a ROBOR.
Cea mai buna idee de eliminare a mult-hulitului ROBOR din calculul ratelor la credite ar fi inlocuirea lui cu rata medie a dobanzilor la depozite (care e acum de 1,75%):
https://www.zf.ro/eveniment/o-propunere-robor-sa-fie-inlocuit-in-contractele-de-credit-pentru-populatie-cu-dobanda-medie-oferita-de-banci-la-depozitele-pentru-populatie-17874683
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor