Romania Libera: Isarescu a dat zeci de note la Securitate despre colegi si diplomati. Ce spune guvernatorul BNR

Marti, 07 Martie 2017, ora 10:33
19242 citiri
Romania Libera: Isarescu a dat zeci de note la Securitate despre colegi si diplomati. Ce spune guvernatorul BNR
Foto: Arhiva Reuters

Romania Libera publica, marti, un material amplu, de 4 pagini, in care sustine ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, ar fi semnat zeci de note despre colegi si diplomati pentru Securitatea comunista, inainte de 1989.

Ca reactie imediata, Isarescu neaga acuzatiile, considerandu-le insinuari, "noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceiasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea".

Articolul care apare in editia print a cotidianului este semnat de jurnalistii Catalin Prisacariu si Petru Zoltan. Materialul cuprinde copii ale unor documente care ar dovedi colaborarea lui Mugur Isarescu cu Securitatea.

"Turnatoriile sursei Manole vizau, in special, diplomati straini de la Bucuresti, cu care Mugur Isarescu avea contacte constante. Iar dintre diplomati, cel mai des intalniti erau cei americani si britanici. Nici colegii lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala nu scapau de "notele" pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unitatii Militare 0195", scrie Romania Libera.

UM 0195 era indicativul Contraspionajului Centralei de Informatii Externe.

Unul dintre documente, din 1979, contine chiar numele real al sursei Manole: Isarescu Constantin Mugurel, angajat al Institutului de Economie Mondiala.

Materialul din Romania Libera prezinta, in facsimil, mai multe note care ar fi fost semnate de Mugur Isarescu, printre care una cu "aprecieri pozitive" despre fostul coleg al lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala, Eugen Dijmarescu.

"Intr-una din aceste note apare si un actual europarlamentar: Ioan Mircea Pascu, cercetator la Institutul de Stiinte Politice si problema nationala de langa Academia Stefan Gheorghiu. Acesta, ca si "Manole" si cativa jurnalisti, participa la un eveniment al ambasadei britanice de la Bucuresti, descris cu lux de amanunte de turnatorul Isarescu", arata materialul din Romania Libera.

Jurnalistii nu ofera informatii despre momentul in care Isarescu ar fi fost recrutat de catre Securitate, dar prezinta informatii din cartea "De la iscoada la agentul modern in spionajul si contraspionajul romanesc", scrisa de Neagu Cosma si Ion Stanescu (Bucuresti, 2001), care sustine ca Institutul de Economie Mondiala a fost creat in 1969 de catre Securitatea ceausista "pentru o mai buna acoperire a ofiterilor care urmau sa primeasca misiuni in domeniul securitatii externe".

Institutul de Economie Mondiala "fusese creat initial dupa modelul unei institutii similare, coordonata de CIA, cu sediul la New York. Institutul romanesc, al carui prim conducator a fost numit savantul Costin Murgescu, iar ca adjunct generalul Gheorghe Marcu, dispunea de un personal format din specialisti si tineri cercetatori de perspectiva, care au primit grade militare, figurand ca ofiteri DIE detasati", arata articolul, bazandu-se pe cartea scrisa de Neagu Cosma si Ion Stanescu, doi fosti generali ai Securitatii comuniste.

Reactia lui Isarescu

Mugur Isarescu a raspuns acuzatiilor intr-un interviu publicat in 20 februarie de Jurnalul National.

"Este adevarat ca statutul neconventional al IEM impunea salariatilor o anumita rigoare. Cu atat mai mult, cu cat am avut multe intalniri in acea perioada cu cercetatori, cu jurnalisti straini, cu diplomati, si am plecat de mai multe ori in strainatate. Desigur, cu acceptul, asa cum era atunci, al institutiilor statului.

Si cu referinte pe care angajatii le scriau intre ei ca garantii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit in jurul personalitatii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuala alta asa-zisa referinta nu poate fi decat un prefabricat, asa cum au fost multe pe aceasta tema din 1989 incoace. In 27 de ani, tot ce se facea acolo a fost verificat si rasverificat.

Asa ca eventualele insinuari, care pot aparea, nu pot fi decat noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceiasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea", a afirmat Isarescu.

Declaratiile din interviu au fost transmise si ziarului Romania Libera, ca reactie la materialul care urma sa apara.

In cursul zilei de azi, CNSAS urmeaza sa emita un punct de vedere pe aceasta tema. Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla amanunte.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Isarescu colaborator Securitate Manole , #Guvernator BNR