Romania si-a gasit salvatorul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 28 August 2013, ora 23:59
9714 citiri
Romania si-a gasit salvatorul (Opinii)
Foto: wallpapersus.com

De la inceputul crizei economice, nu putini au fost ministrii sau politicienii pe care i-am auzit abandonandu-se cu totul destinului si recunoscand ca nu stiu ce sa mai faca decat sa isi puna speranta in Cel de Sus, ca doar el ne mai poate salva.

Este un gand reflex pe care il activeaza deopotriva politicienii populisti si tehnocratii cinici, cand cei din ambele categorii ajung intr-un impas de unde nu au nici cea mai vaga idee cum sa iasa. La inceputul anului pana si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, credea ca "doar Dumnezeu ne mai poate salva de la scumpirile din acest an".

Isarescu vorbea in contextul scumpirilor energiei electrice si al liberalizarii pietei energiei in general convenita cu FMI, care vor face sa platim si mai mult pentru alimente si alte produse de baza. Singura speranta era, la fel ca de 2.500 de ani incoace, agricultura. In Romania, agricultura = Dumnezeu.

Pentru ca noi nu avem o agricultura moderna, tehnologizata si conectata la surse de irigatii, in era informatica taranilor nostri nu le ramane decat sa se roage si mai mult zeului ploii.

Ca s-or fi rugat cum trebuie agricultorii, ori ca Dumnezeu a iubit anul asta peste masura Romania si i-a dat o vreme ideala, cert e ca am avut un an agricol peste orice asteptari. E cumva in firea lucrurilor romanesti ca situatia a dat peste cap sistemul, iar cu ocazia asta au iesit la iveala alte neajunsuri, cum ar fi capacitatea insuficienta de stocare si procesare a productiei record.

Am mesterit-o noi cumva pana am ajuns ca si cum Dumnezeu nu ne-ar fi dat nimic in plus.

Producatia agricola foarte buna si alte cateva date conjucturale au facut ca profetia de la inceputul anului sa nu se adevereasca decat pe jumatate. Desigur, nimeni nu stie ce poate aduce viitorul si cum va arata iesirea din iarna anul viitor, in plina campanie electorala, insa Guvernul lucreaza cu spor si multa harnicie la atenuarea eventualelor derapaje ale preturilor si cheltuielilor.

A majorat preventiv ajutoarele pentru incalzire, tocmai ca sa poata acoperi cresterile care vor mai urma in domeniul energetic.

Insa de aceste ajutoare nu vor beneficia decat persoanele cu veniturile cele mai mici, media ramanand descoperita in fata cresterilor de preturi care vor urma la gaze naturale si energie electrica. Pentru aceasta categorie, insa, Guvernul a hotarat sa introduca religia in randul serviciilor publice esentiale fara de care "unitatile administrativ teritoriale, aflate in situatie de criza financiara sau insolventa, nu pot functiona".

Astfel ca, printre impozite si taxe locale, evidenta persoanelor, situatii de urgenta, sanatate, invatamant, asistenta sociala, cultura, alimentare cu apa si canalizare si gestionarea deseurilor, o primarie nu va putea functiona nici fara serviciul public al religiei.

Inca un pas, bine infipt in administratie altfel, spre transformarea statului laic intr-unul controlat de biserica si slujitorii ei prea lumesti. In baza acestui trend, avem tot mai des politicieni si oficiali care se roaga si isi fac cruci, in loc sa calculeze si sa caute solutii rationale care sa ne expuna cat mai putin naturii si lui Dumnezeu.

Citește și:
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Nu mai puțin de 59 de mașini de lux vor fi livrate Parlamentului României până la data de 20 decembrie, după ce peste 20 de mașini din parcul auto au fost deja scoate la licitație deoarece...
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţă că DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva sa, în legătură cu programul ”Termoficare de la Soare”, care...