Senator ALDE: Isarescu e obligat sa vina la audieri in Parlament! BNR: Speram sa nu fie vorba de obsesii personale

Marti, 05 Februarie 2019, ora 15:15
3480 citiri
Senator ALDE: Isarescu e obligat sa vina la audieri in Parlament! BNR: Speram sa nu fie vorba de obsesii personale
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul permanent al Senatului a aprobat, marti, invitarea guvernatorului BNR Mugur Isarescu, la audieri joi, de la ora 11:00 in comisiile reunite de buget ale Parlamentului. Este a doua invitatie lansata de Parlament, Isarescu neparticipand la audierea anterioara in Comisia economica a Senatului.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat, marti, ca prezenta lui Mugur Isarescu la audierea in comisii este obligatorie. Acesta a invocat un articol din Regulamentul Senatului care spune ca: "in cazul in care comisiile solicita participarea la lucrarile lor a unor membri ai Guvernului sau a conducatorilor unor institutii publice, prezenta acestora este obligatorie".

"Biroul Permanent al Senatului a luat decizia ca astazi sa trimita o hartie BNR prin care sa solicite domnului guvernator prezenta in fata comisiilor economice si de buget-finante ale Senatului Romaniei, hartie care va pleca astazi catre BNR.

Va fi semnata de conducerea Biroului Permanent, ca atare domnul guvernator va avea in fata o hartie de la BP si va decide domnia sa daca considera ca este oportun sau nu sa vina la audierile comisiei economice a Senatului si a comisiei de finante. Decizia Biroului Permanent al Senatului este ca in urma solicitarii celor doua comisii sa il invitam joi la ora 11:00 pe guvernatorul BNR la audieri", a declarat Zamfir.

Suciu: De un an de zile, BNR a anuntat ca joi, la 11:00, este sedinta de politica monetara

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine ca guvernatorul BNR nu poate participa la aceasta audiere, deoarece joi, la ora 11:00, are programata sedinta de politica monetara.

"Le multumim pentru invitatie. De un an de zile, BNR a anuntat insa ca joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este sedinta de politica monetara. Sunt convins ca din respect pentru activitatea BNR, se va gasi alta data. Sunt insa chiar surprins ca nu s-a facut aceasta simpla verificare, astfel incat sa se tina cont de programul de sedinte deja programate a CA al BNR (Consiliul de Administratie al BNR - n.red.) si care tin de activitatea ei fundamentala.

Sunt sedinte cu impact pe pietele internationale si de aceea programul este public de un an de zile si anuntat pe site-ul bancii si la fiecare sedinta de politica monetara. De aceea sper sa nu fie aceeasi obsesie pentru persoane a domnului Zamfir si aceeasi lipsa de interes pentru teme reale pe care dansul le-a manifestat deja", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, marti, la solicitarea Mediafax.

Aceasta este a doua invitatie lansata in acest an de un reprezentant al Parlamentului, acelasi Zamfir, Isarescu neparticipand la audierea anterioara in Comisiile economice si de buget-finante a Senatului, programata pentru marti 29 ianuarie.

Mai exact, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, au fost invitati, pentru 29 ianuarie, de catre presedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, la audieri, pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR, in fata Comisiilor reunite economica si de buget-finante a Senatului.

Niciunul dintre cei doi nu au participat la audierile comisiei parlamentare. Isarescu a invocat faptul ca invitatia nu a respectat procedura - Zamfir a semnat atat pentru el, cat si pentru presedintele Comisiei de buget finante. Chiritoiu a invocat faptul ca are un program incarcat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Mugur Isarescu audieri comisii Senat , #Guvernator BNR