Premierul interzis, Mugur Isarescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 01 August 2009, ora 16:45
7350 citiri
Premierul interzis, Mugur Isarescu

Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator de banca centrala, implineste sambata 60 de ani. Cu siguranta ca nu veti auzi de vreo petrecere spectaculoasa, populata cu vedete, pe la vreo carciuma de mari fite sau despre vreo parada de cultura intr-un teatru bucurestean spre disperarea invitatilor doritori de manele.

Cu siguranta, guvernatorul va sarbatori cu discretia in care a invaluit tot ceea ce este legat de viata sa personala. Desi sunt convinsa ca este demnitarul care ar primi cele mai multe felicitari sincere.

Probabil ca daca cineva ar face vreodata un sondaj de opinie cu intrebarea "Care este persoana publica pe care o asociati in cel mai inalt grad cu notiunea de profesionalism?", peste 90% dintre romani ar spune Mugur Isarescu. Sigur este o doza de legenda in aceasta imagine publica exceptionala, cu atat mai mult pentru un popor care scuipa, cu o usurinta terifianta, acolo unde a pupat.

Cariera guvernatorului BNR are si ea zonele ei intunecate, in anii '90, si una dintre ele este nationalizarea valutei impreuna cu premierul de atunci Teodor Stolojan.

Insa umbrele sunt putine si pe ansamblu putem spune ca, in cateva momente cheie cel putin, actualul guvernator BNR a fost omul providential al Romaniei.

Sa ne amintim de trecerea varfurilor de plata ale datoriei externe, la echilibristica dificila a cursului de schimb, la politicile monetare prin care a facut ceea ce guvernantii n-au avut niciodata curaj sa faca, la strategia in privinta creditarii prin care a evitat consecinte si mai grave ale crizei corect anticipata, la faptul ca in Romania anilor 2000 n-a mai cazut nicio banca si, nu in ultimul rand, ca BNR este singura institutie care lupta intr-adevar cu criza.

Nu mai putin important este ca Mugur Isarescu a fost cel mai bun premier al Romaniei, cel care a oprit declinul economic, a redresat corabia si, cel mai important, a avut o strategie pe termen mediu. A fost singurul premier al acestei tari care a vazut mai departe de lungul nasului si a inteles ca Romania nu se termina la finalul mandatului sau. E drept toate acestea nu i-au lasat timp sa coseasca, sa tunda oi si nici sa se joace cu lopatica in nisip.

Si privind la inconsistentul si pe alocuri chiar ineptul cabinet Boc nu poti sa nu te intrebi de ce n-o fi Mugur Isarescu premier din nou in aceasta perioada atat de grea. Si in zilele lui cele mai proaste, Mugur Isarescu ar fi mai inspirat si profesionist decat Emil Boc in zilele cele mai bune. Ei bine, tocmai de asta.

Clasa politica nu are nevoie de profesionisti. Se plange de efectele dilentantismului pe care insa le cultiva. Nici PSD, nici PD-L n-ar fi inghitit un asemenea profesionist de calibru in fruntea guvernului, care sa faca ceea trebuie facut in pofida intereselor de partid. Sa dea afara bugetari de lux, sa inghete salarii, sa reduca institutii publice, sa taie de la portie clientii politic, sa desfiinteze ministere inutile, sa apere banul public? Asa ceva nu e de conceput si in secunda a doua i-ar fi fost retras spijinul politic sa se invete minte.

In plus, nimeni nu are nevoie de acest model incomod de demnitar, discret si competent, in fruntea Guvernului. Doamne fereste, se obisnuia poporul si ce se faceau mai departe partidele?

Si apoi, unui om care s-a tinut atat de departe de balacareala publica nu-i poti aplica tratamentul obisnuit politicienilor romani, ca te faci de ras. Cum sa fi venit ea, Olguta Vasilescu din Dolj, sa fi spus ca premierului Isarescu ii lipseste o doaga pentru ca reformeaza institutiile statului? Nu mergea. Iar altceva decat balacareala, 99% dintre politicenii romani nu stiu.

Si nici chiar presedintele nu s-ar fi simtit prea bine cu Mugur Isarescu la Palatul Victoria. Ar fi avut, poate restructurare, reforma si intransigenta, dar nu ar fi avut niciun merit pentru ele. Si-apoi, Mugur Isarescu nu putea fi sunat la orice ora din zi si noapte pentru a fi tras de urechi sau pentru a primi ordine. Viata lui Traian Basescu ar fi fost plictisitoare.

Sa ne consolam cu faptul ca Mugur Isarescu este totusi in fruntea BNR, cat mai este, pentru ca popularitatea si profesionalismul sau le stau in gat multora dintre cei care trebuie sa participe la reconfirmarea mandatului sau, anul acesta.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com