Va fi Mugur Isarescu "Salvatorul" Romaniei? (Opinii)

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 23:00
3696 citiri
Va fi Mugur Isarescu "Salvatorul" Romaniei? (Opinii)
FOTO: trilaterial

Intr-un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), 25% dintre romanii chestionati l-au nominalizat pe Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, ca favorit pentru functia de prim-ministru.

Mesianismul politic care anihileaza spiritul civic in mintea multor romani isi arata efectele. Se naste oare un nou "mesia politic", "tehnocratul" perfect care detine "piatra filosofala" a transformarii haosului romanesc intr-un rai capitalist la cele mai inalte standarde europene?

Domnul Mugur Isarescu da semne ca-i este ingaduit sa fie ispitit de aceasta oferta, avertizandu-ne cu glas parintesc si sever ca "trei lucruri trebuie facute in Romania, ca sa avem crestere economica: sa stimulam munca, sa stimulam munca, sa stimulam munca!" O declaratie electorala in cheie "voievodala" care-l determina pe cetateanul roman, acest taran iobag zadarnic liberat de pe mosia boiereasca, sa priveasca cu exaltare la noul "salvator", daruindu-i strania iubire pe care o au romanii de secole pentru conducatorii care-i cearta si-i biciuie pentru pacatele lor, reale sau cel mai adesea, inchipuite.

Faptul ca Mugur Isarescu este curtat pentru a ocupa functia de prim-ministru "tehnocrat" nu este o surpriza. Solutia "tehnocratului" a fost utilizata atat in istoria recenta a democratiei post-decembriste, cat si in unele momente ale vietii politice interbelice. Ce este "tehnocratul"? Un raspuns grabit ne-ar spune ca este un specialist, omul fara interese egoiste, aflat mai presus de orice compromis politic, "alesul" care isi dedica vastele cunostinte teoretice si practice pentru bunul mers al tarii. Prea frumos pentru a fi si adevarat.

Din perspectiva unei minime culturi civice a democratiei, primul-ministru "tehnocrat" este expresia falimentului sistemului politic democratic pluripartidist. Partidele politice parlamentare, care teoretic ar reprezenta optiunile politice manifestate prin vot de cetatenii statului, isi recunosc incapacitatea de a oferi un prim-ministru care sa-si asume o anume viziune politica si accepta instalarea unui tehnician, care tot teoretic, este lipsit de viziune politica si indeplineste doar misiunea chirurgului chemat sa opereze de urgenta un pacient aflat in pericol de moarte.

Daca asa stau lucrurile cu situatia economica a Romaniei, care nu poate fi vindecata decat de un "tehnocrat", atunci la ce ne-ar mai folosi alegerile libere, partidele politice sau institutia parlamentara? O intrebare periculoasa cu raspunsuri chiar mai periculoase.

Mugur Isarescu este un om deosebit de inteligent. Atat de inteligent incat, conform Wikipedia, a fost promovat in structurile Romaniei socialiste, dupa absolvirea facultatii, "ca cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala din Bucuresti, unde a luat contact cu tarile cu economie de piata, participand la cursuri in Statele Unite, in anul 1989 obtinand titlul stiitific de doctor in economie cu teza "Politici ale ratelor de schimb".

Dupa Decembrie 1989, "a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din SUA, iar in septembrie 1990 a fost numit guvernator al Bancii Nationale. Intre 1990-1991, Mugur Isarescu a condus Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre Ceausescu si colaboratorii sai, iar in perioada 1999-2000, in calitate de prim-ministru, a elaborat strategia economica de aderare la Uniunea Europeana".

Inteligenta domnului Mugur Isarescu a fost sesizata si de Comisia Trilaterala, unde este membru, o controversata organizatie semi-oculta infiintata, alaturi de Council on Foreign Relations, la initiativa lui David Rockefeller si suspectata ca ar depune intense eforturi pentru crearea unui Guvern Mondial.

Cum spuneam, domnul Mugur Isarescu este un om foarte inteligent si de succes, poate cu prea mult succes pentru a fi cu adevarat un om liber in deciziile sale. Insa, unui popor lipsit de cultura democratiei, se pare ca-i este necesar si suficient un prim-ministru "tehnocrat".

Ipoteza unui ministru cu privire la tezaurul dacic. „Să aflăm dacă furtul a fost orchestrat pentru a manipula filonul naționalist în prag de alegeri”
Ipoteza unui ministru cu privire la tezaurul dacic. „Să aflăm dacă furtul a fost orchestrat pentru a manipula filonul naționalist în prag de alegeri”
Într-o postare intitulată „opinie personală”, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a comentat furtul tezaurului dacic din muzeul din Olanda. Burduja spune că „trebuie să aflăm...
Lucrurile „ciudate” sesizate de un fost ministru al Culturii în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Unde ar trebuie îndreptată atenția în modul în care au acționat hoții
Lucrurile „ciudate” sesizate de un fost ministru al Culturii în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Unde ar trebuie îndreptată atenția în modul în care au acționat hoții
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Ea a spus că atenția merită îndreptată spre faptul că...
#Mugur Isarescu premier , #premier
  1. Ipoteza unui ministru cu privire la tezaurul dacic. „Să aflăm dacă furtul a fost orchestrat pentru a manipula filonul naționalist în prag de alegeri”
  2. Lucrurile „ciudate” sesizate de un fost ministru al Culturii în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic. Unde ar trebuie îndreptată atenția în modul în care au acționat hoții
  3. Instituțiile europene, solicitate să intervină, după furtul tezaurului dacic. „Vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii”
  4. "Ce a făcut Călin Georgescu pentru ţara asta". Atac sub centură al lui Sebastian Burduja: "Are peste 60 de ani. Să spună trei lucruri concrete"
  5. Liberalul care a votat contra validării lui Crin Antonescu drept candidatul PNL la prezidențiale
  6. Elena Lasconi, atac la Guvern: „Ne condamnă pe noi şi pe copiii noştri să plătim preţul incompetenţei, lăcomiei şi hoţiei lor”
  7. Crin Antonescu, confirmat de PNL drept candidat la prezidențiale. „Nu voi fi un președinte comod. Nu vreau mult, vreau totul pentru această națiune” VIDEO
  8. Călin Georgescu ”lucrează ca un dictator. Acest guru expirat care dă impresia că a ieșit din fabricile de spioni”, declară ministrul Predoiu VIDEO
  9. Bolojan, la Consiliul PNL: „Avem o triplă criză / Nu trebuie să creștem taxele / Trebuie să creștem încrederea oamenilor” VIDEO
  10. „Trebuie să recuperăm România tradițională și România anti-sistem. Nu ne trebuie candidați bizari”. Ministrul Educației subliniază „o problemă de securitate” VIDEO