Isarescu: Indeplinim cele 5 criterii de la Maastricht, dar nu putem adera la euro nici peste doi ani

27 Noiembrie 2014 - Isarescu: Indeplinim cele 5 criterii de la Maastricht, dar nu putem adera la euro nici peste doi ani

Romania a ajuns la macrostabilitate si indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta din Tratatul de la Maastricht, insa cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"In Romania este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite, din coada am ajuns in frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Si suntem iar intr-o stare de paradox: desi avem toate criteriile de la

De ce cere Isarescu sprijinul analistilor. "Dati-mi o mana de ajutor"

27 Noiembrie 2014 - De ce cere Isarescu sprijinul analistilor. "Dati-mi o mana de ajutor"

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a cerut joi analistilor financiar-bancari "o mana de ajutor", de a transmite mesaje populatiei si firmelor sa acorde atentie mai mare dobanzilor bancare decat cursului valutar, intrucat acesta din urma este stabil, aflandu-se intr-o "stare de normalitate".

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amintit ca Banca Centrala nu a adoptat niciodata o politica de free floating, prin care sa lase cursul sa fluctueze liber.

"Dati-mi o mana de ajutor sa cream o

Isarescu taie iar dobanda si trimite bancile dupa clienti: Este treaba voastra sa dati credite

05 Noiembrie 2014 - Isarescu taie iar dobanda si trimite bancile dupa clienti: Este treaba voastra sa dati credite

Banca centrala a redus pentru a cincea oara in 2014 dobanda-cheie, pana la 2,75%, pentru a impulsiona creditarea. Guvernatorul Mugur Isarescu cheama bancile sa se "apropie de clienti" si sa nu-i astepte sa vina ei sa ceara credite.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu considera ca ar fi pacat ca din motive legate de profitabilitate institutiile de credit sa dea "cu piciorul" la avantajul echilibrarii raportului credite-depozite si avertizeaza bancile "sa aiba grija de economisire", sugerand ca nu

Isarescu: Cresterea economica ar fi ingreunata de un proces necontrolat de retragere a capitalurilor

21 Octombrie 2014 - Isarescu: Cresterea economica ar fi ingreunata de un proces necontrolat de retragere a capitalurilor

Suprapunerea masurilor de ajustare fiscala cu un proces necontrolat de retragere a capitalului strain de catre banci ar ingreuna realizarea unei cresteri economice sustinute, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca si iesirile de 9 miliarde de euro in 5 ani au incetinit avansul PIB.

"Daca peste ajustarea fiscala se suprapune un proces necontrolat de deleveraging, de retragere a capitalului strain, cresterea economica ar fi mult mai greu de realizat. De la inceputul crizei

Isarescu: Finantarea de la bancile-mama a scazut cu 35%

19 August 2014 - Isarescu: Finantarea de la bancile-mama a scazut cu 35%

Intrarea in Uniunea Bancara ar fi o solutie pentru a reduce dezintermedierea din partea bancilor straine in conditiile in care finantarea externa de la bancile-mama a scazut cu 35% fata de momentul de inceput al crizei, jumatate din aceasta reducere avand loc in 2013, potrivit lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

"Este de dorit, din perspectiva asigurarii stabilitatii financiare, sa se ajunga in timp la un echilibru in structura finantarii bancare prin cresterea componentei sale interne.

BNR investeste 2,3 milioane de euro in renovarea unui conac din Pausesti-Maglasi

08 August 2014 - BNR investeste 2,3 milioane de euro in renovarea unui conac din Pausesti-Maglasi

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, valceanul Mugur Isarescu, nu uita de unde a plecat si vine cu investitii pentru judetul Valcea.

Potrivit mediafax.ro., BNR plateste 2,3 milioane de euro pentru renovarea conacului unui fost guvernator din perioada interbelica.

BNR vrea sa renoveze un conac din comuna Pausesti-Maglasi, judetul Valcea, care a apartinut lui Mihail Oromolu, guvernator al bancii centrale in perioada interbelica si estimeaza ca va plati pentru acest proiect pana la 10,2

Isarescu: Trebuie sa iesim din iluzia ca nu sunt bani. Ei exista, dar nu sunt dirijati prea bine

16 Iulie 2014 - Isarescu: Trebuie sa iesim din iluzia ca nu sunt bani. Ei exista, dar nu sunt dirijati prea bine

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care vede zilnic toate fluxurile de capital, spune ca exista bani in economie, dar ca nu sunt dirijati bine sau ca pietele financiare nu functioneaza cum ar trebui.

"Cred ca ar trebui sa iesim din iluzia ca nu sunt bani. Ei exista, dar nu sunt dirijati prea bine sau pietele nu functioneaza. Sistemul bancar are supralichiditate de lei. Problema pe care o ridica bancile, si nu spun ca nu au dreptate, este existenta unor proiecte viabile si garantiile privind

Sondaj CSOP: Mugur Isarescu, in topul increderii alegatorilor romani

12 Iulie 2014 - Sondaj CSOP: Mugur Isarescu, in topul increderii alegatorilor romani

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, se bucura de cel mai mare capital de incredere in randul alegatorilor romani, fiind urmat de premierul Victor Ponta, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, si de presedintele PNL, Klaus Iohannis, potrivit unui sondaj realizat de CSOP, la comanda PDL.

Uniunea Social Democrata, condusa de Victor Ponta, nu reuseste sa adune jumatate din electorat, se mai arata in cercetarea obtinuta de HotNews.ro.

La capitolul incredere in politicieni, Mugur

Isarescu ramane la conducerea BNR inca cinci ani: Parlamentul a avizat

17 Iunie 2014 - Isarescu ramane la conducerea BNR inca cinci ani: Parlamentul a avizat

Mugur Isarescu a fost avizat in unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finante-Banci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, cu o perioada de cinci ani, pozitie pe care ocupa de 24 de ani.

Isarescu a tinut o alocutiune in fata comisiilor reunite, in care a multumit pentru activitatea actualului Consiliu de Administratie, care a trebuit sa faca fata provocarilor crizei financiare globale resimtite si Romania si a punctat cateva dintre

Mugur Isarescu, al 5-lea mandat la BNR. Lista noii conduceri a Bancii Nationale

16 Iunie 2014 - Mugur Isarescu, al 5-lea mandat la BNR. Lista noii conduceri a Bancii Nationale

Mugur Isarescu a fost avizat in unanimitate de comisiile de specialitate din Parlament pentru un nou mandat la BNR, acesta fiind al cincilea mandat in calitate de guvernator al Bancii Centrale.

"La sfarsitul acestui mandat pot spune ca, cu o oarecare intarziere, in Romania avem o situatie buna din punct de vedere al stabilitatii preturilor. Nu suntem in pericol de deflatie, media anuala este undeva la 2%. Vom monitoriza modul cum evolueaza preturile", a declarat luni Mugur Isarescu la

Isarescu: Romania mai are multe reforme de facut, pana sa adopte euro

12 Iunie 2014 - Isarescu: Romania mai are multe reforme de facut, pana sa adopte euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat azi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.

"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios

CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicatia guvernatorului BNR

09 Mai 2014 - CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicatia guvernatorului BNR

Moneda nationala continua sa se aprecieze, trend observat de la inceputul saptamanii trecute. Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut vineri la 4,4295 lei/euro si a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca aprecierea monedei nationale nu este justificata economic, ci este influentata de miscari de capitaluri, in contextul tensiunilor geopolitice din regiune.

"Leul se apreciaza chiar acum si

Guvernatorul BNR: Romania se poate sustine fara un acord cu FMI

08 Mai 2014 - Guvernatorul BNR: Romania se poate sustine fara un acord cu FMI

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, considera ca Romania se poate sustine fara un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si sa fie credibila in continuare, precizand ca mare parte din sumele atrase din primul acord fiind rambursate, anunta Mediafax.
Intrebat daca apreciaza ca Romania poate sa stea pe propriile picioare si sa fie credibila fara un acord cu FMI, Isarescu a raspuns "Da, eu cred in asta!".
Romania se afla in al trilea acord cu FMI incepand cu anul 2009, iar actuala

Mugur Isarescu spune ca nu doreste intarirea leului

08 Mai 2014 - Mugur Isarescu spune ca nu doreste intarirea leului

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca evolutia economiei nu a fost atat de buna incat sa justifice aprecierea monedei nationale, aceasta fiind mai degraba o miscare determinata de mutari de capitaluri pe pietele emergente, si a precizat ca nu-si doreste intarirea leului, anunta Mediafax.

"Vor fi capitaluri ratacite, iesiri de capital din Rusia, sa nu credeti ca vrea BNR sa aprecieze cursul, sau cel putin eu.

Nu sunt convins ca avem fundamente atat de solide si exporturile produc atat

Explicatia lui Mugur Isarescu pentru aprecierea monedei nationale

06 Mai 2014 - Explicatia lui Mugur Isarescu pentru aprecierea monedei nationale

Aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cirtat de Mediafax.

"JP ne-a inclus pe o lista. A crescut cererea de titluri de stat romanesti. Spre deosebire de Turcia, unde s-au generat anumite iesiri, in cazul crizei ucrainene, dimpotriva,

Isarescu nu vede riscuri economice semnificative pentru Romania in contextul conflictului Rusia-Ucraina

25 Aprilie 2014 - Isarescu nu vede riscuri economice semnificative pentru Romania in contextul conflictului Rusia-Ucraina

Exporturile Romaniei catre Rusia si Ucraina reprezinta numai 4,7% din exporturile totale, astfel ca o scadere de 10% a acestor schimburi ar reduce cu 0,16 puncte procentuale rata de crestere a Produsului Intern Brut, se arata in prezentarea "Romania:

Recent Macroeconomic & Banking System Developments" a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustinuta saptamana trecuta la intalnirea grupului Ambasadorilor tarilor asiatice la invitatia ambasadorului Malaeziei,

Isarescu: comenzile industriale cu 20% mai mari in februarie arata ca vom avea si anul acesta o productie industriala buna

08 Aprilie 2014 - Isarescu: comenzile industriale cu 20% mai mari in februarie arata ca vom avea si anul acesta o productie industriala buna

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat luni, in deschiderea simpozionului "Transformari in economia romaneasca", de la BNR, ca se vorbeste prea putin de cresterea puternica a productiei industriale din 2013, de 8%, si ca indicatorii pe primele doua luni arata o continuare a acestei tendinte.

"Se tot discuta despre dezindustrializarea Romaniei, si, intr-adevar, daca ne comparam cu 1990, atunci aveam 40% pondere in PIB a industriei, am trecut prin 25% pondere, insa acum ne-am revenit la

BNR creste prognoza de inflatie pentru 2014

07 Februarie 2014 - BNR creste prognoza de inflatie pentru 2014

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat prognoza de inflatie pentru anul curent la 3,5%, de la 3%, cat era estimarea din noiembrie 2013, cand banca centrala nu luase in calcul acciza suplimentara pentru combustibili. Pentru finele lui 2015, BNR preconizeaza o inflatie de 3,2%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca banca centrala a trecut la o tinta stationara de inflatie de 2,5% plus/minus un punct procentual, anual.

"Traiectoria proiectata

Sondaj INSCOP: Mugur Isarescu, personalitatea in care romanii au cea mai mare incredere

05 Februarie 2014 - Sondaj INSCOP: Mugur Isarescu, personalitatea in care romanii au cea mai mare incredere

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, comandat de Adevarul, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este personalitatea in care romanii au cea mai mare incredere. Acesta se afla la o distanta de 7 procente fata de urmatorul clasat, premierul Victor Ponta.

Sondajul a fost efectuat inainte de accidentul aviatic din Muntii Apuseni, in perioada 16-21 ianuarie 2014, pe un esantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si de peste 18 ani. Eroarea maxima

BNR a injumatatit pretul leilor in sase luni

10 Ianuarie 2014 - BNR a injumatatit pretul leilor in sase luni

Ratele de dobanda interbancare ROBOR, care constituie baza de pret pentru creditele in lei, au marcat ieri noi minime istorice pe piata monetara, ROBOR la trei luni aproape atingand pragul de 2%, la mai putin de jumatate din nivelul de la inceputul lunii iulie 2013 cand BNR s-a lansat in noul ciclu de relaxare a politicii monetare.

ROBOR pe o zi sta sa intre sub 1%, iar ROBOR la sase luni - referinta pentru creditele ipotecare in lei - s-a consolidat sub pragul de 3%.

"Semnalul s-a

Isarescu: Daca incredere nu e, nimic nu e

13 Decembrie 2013 - Isarescu: Daca incredere nu e, nimic nu e

Referindu-se la relatia dintre banci si economia reala, guvernatorul BNR l-a parafrazat pe scriitorul Marin Preda, spunand ca "daca incredere nu e, nimic nu e, nu putem spera la redresarea economiei romanesti".

Romania are nevoie de dublarea procentului de 2% a cresterii economice din prezent, pentru a recupera decalajele fata de UE, dar fara sa "strice" nivelul de 2% la deficitul bugetar, deficitul de cont curent si inflatie, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ce trebuie

Misiune imposibila pentru Guvern, de la Isarescu: dublarea cresterii economice, dar cu inflatie de numai 2%

13 Decembrie 2013 - Misiune imposibila pentru Guvern, de la Isarescu: dublarea cresterii economice, dar cu inflatie de numai 2%

Romania are nevoie de dublarea procentului de 2% crestere economica din prezent, pentru a recupera decalajele fata de UE, dar fara sa "strice" nivelul de 2% la deficitul bugetar, deficitul de cont curent si inflatie, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ce trebuie sa facem pentru a avea o crestere economica mai accelerata? Sa iesim dintr-un nivel de 2%, avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflatie si 2% crestere economica, am vrea ca unul din cei patru de

Isarescu sugereaza ca vom adopta euro de-abia peste 10 ani

12 Decembrie 2013 - Isarescu sugereaza ca vom adopta euro de-abia peste 10 ani

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a surprins ieri prin avansarea, in mod indirect, a unei date de adoptare a monedei euro mai indepartate decat orice scenariu evocat pana in prezent: 2023, adica peste 10 ani.

Aceasta inseamna o amanare a termenului oficial de pana acum cu opt ani. Tinta privind adoptarea euro in 2015 a fost asumata in 2007, cand s-a pus problema unui consens national precum cel de la Snagov din 2000 pentru o perioada de sapte ani care sa duca la adoptarea euro in 2015 asa

Isarescu vorbeste de adoptarea euro de catre Romania peste un deceniu

12 Decembrie 2013 - Isarescu vorbeste de adoptarea euro de catre Romania peste un deceniu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat miercuri ca Romania are nevoie de inca zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a PIB/locuitor, la finalul acestui interval regasindu-se si o perioada de acalmie politica, fara alegeri timp de trei ani (2021-2023), recomandata pentru aderarea la euro.

Oficialul BNR a tinut o prezentare cu tema "Romania si zona euro" la conferinta internationala Espera 2013.

Isarescu a explicat ca printre factorii importanti pentru stabilirea calendarului de

Vasilescu, BNR: Nu am gasit nereguli in contractul de credit al Ioanei Basescu

29 Noiembrie 2013 - Vasilescu, BNR: Nu am gasit nereguli in contractul de credit al Ioanei Basescu

Creditul in valoare de un milion de lei acordat de CEC Bank Ioanei Basescu respecta prevederile legale, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Am citit contractul Ioanei Basescu. Cred ca lucrurile sunt in spiritul si litera legii", a declarat Vasilescu vineri, in cadrul seminarului "EU-COFILE", organizat de BNR, Alpha Bank Romania si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Consilierul guvernatorului a mai adaugat ca in

Guvernatorul BNR: Spuneti-mi mie ce guvern are placerea sa majoreze un impozit. Te dor dintii cand trebuie sa faci asa ceva

07 Noiembrie 2013 - Guvernatorul BNR: Spuneti-mi mie ce guvern are placerea sa majoreze un impozit. Te dor dintii cand trebuie sa faci asa ceva

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca romanii nu ar trebui sa se teama de o crestere semnificativa, in lant, a preturilor ca urmare a majorarii accizei la carburanti si ca, cel mai probabil, surplusul va fi absorbit de catre producatori prin reducerea profitului, prin reducerea unor costuri sau prin cresterea productivitatii.

"Daca e sa luam o pozitie clara in aceasta problema, tavalugul preturilor n-are din ce sa vina. Celor care scot din burta cifre de 6%, de 10%, le spunem ca nu se

Isarescu: Nu este bine sa ne depunem banii in strainatate

24 Octombrie 2013 - Isarescu: Nu este bine sa ne depunem banii in strainatate

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu recomanda depunerea banilor in strainatate, ci incredere in sistemul bancar romanesc, amintind de moartea lui Constantin Brancoveanu, care a fost torturat pentru a-si declara intreaga avere, inclusiv banii din strainatate.

"Radu Mihnea a fost primul domn roman care si-a deschis un depozit la Venetia, am putea spune ca a plecat cu banii in strainatate, si-a depus 20.000 de galbeni la Zecca, Venetia", a afirmat Isarescu, prezent la o dezbatere prilejuita de

Mugur Isarescu critica bancile pentru ca nu ieftinesc creditele

01 Octombrie 2013 - Mugur Isarescu critica bancile pentru ca nu ieftinesc creditele

"Bancile au un camp larg de actiune. Ieftinirea imprumuturilor in lei este de natura sa sprijine crestere economiei romanesti", a declarat Mugur Isarescu cu ocazia briefingului de presa care a urmat sedintei Consiliului de Administratie in care s-a redus dobanda cheie.

Ieftinirea creditelor in lei este de natura sa sprijine cresterea economiei, a subliniat guvernatorul BNR. El consiera ca bancile nu au nicio justificare economica sa nu reduca dobanzile percepute pentru imprumuturile pe care

Guvernatorul Isarescu se revolta diplomatic impotriva bancherilor: La depozite multe banci au depasit masura, iar la credite dobanzile sunt nejustificate economic

01 Octombrie 2013 - Guvernatorul Isarescu se revolta diplomatic impotriva bancherilor: La depozite multe banci au depasit masura, iar la credite dobanzile sunt nejustificate economic

BNR a redus dobanda-cheie de la 4,5% la 4,25%. Ce se va intampla mai departe?

Scaderea nivelului dobanzilor la creditele in lei este "insuficienta" si nu reflecta nici politica monetara, nici conditiile de piata, dar bancile nu vor avea incotro si vor ieftini costul imprumuturilor in lei, spera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

"Bancile nu au motive economice si financiare pentru a nu reduce dobanzile la credite. Au justificarile lor legate de incredere, de calitatea clientilor, de

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu are in banci circa 150.000 de euro si ii tine in 12 *saci*!

12 August 2013 - Guvernatorul BNR Mugur Isarescu are in banci circa 150.000 de euro si ii tine in 12 *saci*!

Aproape la fiecare iesire publica a sa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ii invata pe romani sa aiba mare grija cu economiile lor si "sa nu tina toate ouale in acelasi cos".

Chiar el urmeaza acest sfat: potrivit ultimei sale declaratii de avere, isi tine agoniseala de circa 150.000 de euro in nu mai putin de... 18 depozite si conturi deschise la mai multe banci. Sase din ele contin sume mici. Mugur Isarescu este mandru de averea frumusica pe care o rotunjeste de la an la an Daca in 2006,

Isarescu: BNR a limitat variatiile cursului valutar, un curs liber ar fi fost intre 4 si 5 lei/euro

08 August 2013 - Isarescu: BNR a limitat variatiile cursului valutar, un curs liber ar fi fost intre 4 si 5 lei/euro

BNR a limitat variatiile de curs valutar determinate de intrarile si iesirile de capital din Romania, intrucat daca ar fi permis cursului o libertate totala acesta ar fi ajuns la valori cuprinse intre 4 si 5 lei /euro, a declarat miercuri guvernatorul Mugur Isarescu.

Pentru a balansa volatilitatile mari ale fluxurilor de capital, care au un impact puternic asupra unei economii ca cea a Romaniei, banca centrala a actionat cu trei "tampoane": controlarea cursului valutar, utilizarea rezervei

Isarescu: Facem tot posibilul sa aducem dobanzile la creditele in lei la un nivel comparabil cu cele la euro

08 August 2013 - Isarescu: Facem tot posibilul sa aducem dobanzile la creditele in lei la un nivel comparabil cu cele la euro

Banca Nationala va face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei si a aduce costul finantarilor in moneda locala la un nivel comparabil cu cel al imprumuturilor contractate in euro, a afirmat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de referinta, prin asigurarea lichiditatii pe piata si prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara, sa venim cu

Mugur Isarescu, despre clauzele abuzive: *Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva, iti asumi*

07 August 2013 - Mugur Isarescu, despre clauzele abuzive: *Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva, iti asumi*

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca cei care au semnat contracte bancare care contin clauze abuzive sunt singurii responsabili pentru acest lucru. Mugur Isarescu

"Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva, iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument. Eu nu spun ca nu este un argument. Eu banuiesc

Guvernatorul Mugur Isarescu prezinta raportul trimestrial asupra inflatiei

07 August 2013 - Guvernatorul Mugur Isarescu prezinta raportul trimestrial asupra inflatiei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va prezenta astazi raportul trimestrial asupra inflatiei.

Esinta de inflatie pe anul in curs este de 2,5%, cu o variatie de plus/minus 1%.

In scrisoarea de intentie a guvernului catre FMI, document publicat de HotNews, se precizeaza ca "se proiecteaza o scadere drastica a inflatiei si o reincadrare a acesteia in intervalul tintit de banca centrala pana in luna septembrie, in principal datorita efectelor de baza favorabile". Printre efectele favorabile se

Ce avere are "seful banilor". Isarescu si-a luat apartament in Bucuresti ca sa nu mai ramana inzapezit in drum spre casa din Snagov

07 August 2013 - Ce avere are "seful banilor". Isarescu si-a luat apartament in Bucuresti ca sa nu mai ramana inzapezit in drum spre casa din Snagov

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne-a obisnuit ca la fiecare iesire publica sa ne ofere sfaturi privind administrarea finantelor personale.

Sa nu ne imprumutam in valute exotice, ci in moneda in care ne obtinem veniturile, sa nu ne tinem ouale in acelasi cos, sunt doar doua dintre ele. Dar cum isi administreaza seful BNR finantele si in ce investeste? Din ultima declaratie de avere postata pe site-ul institutiei reiese ca guvernatorul si-a cumparat in 2012 o

Mugur Isarescu si-a luat apartament de 300.000 de euro. Vezi cat are rata pe luna!

31 Iulie 2013 - Mugur Isarescu si-a luat apartament de 300.000 de euro. Vezi cat are rata pe luna!

Mugur Isarescu investeste in imobiliare. Guvernatorul BNR a achizitionat un apartament de 127,23 metri patrati in sectorul 1 al Capitalei care l-a costat 300.000 de euro.

Mugur Isarescu Potrivit declaratiei de avere postata pe site-ul BNR, guvernatorul bancii centrale a achizitionat un apartament de aproximativ 1,4 milioane de lei din care 700.000 credit bancar.

Durata imprumutului luat de

Seful BNR sta pe uscat in afacerea cu vinuri din cauza sistemului bancar

26 Iulie 2013 - Seful BNR sta pe uscat in afacerea cu vinuri din cauza sistemului bancar

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este suparat pe bancile comerciale pentru ca nu ii crediteaza afacerea cu vinuri, un business inceput in urma cu un deceniu. Isarescu acuza conditiile de creditare, in special cerintele de garantare a imprumuturilor.

Business24 iti prezinta evolutia afacerii guvernatorului BNR, care a reusit sa isi dubleze cifra de afaceri in 2011, comparativ cu anul precedent, dar care a resimtit efectul crizei, prin injumatatirea profitului net.

De ce nici macar afacerile lui Isarescu nu inspira incredere bancherilor

25 Iulie 2013 - De ce nici macar afacerile lui Isarescu nu inspira incredere bancherilor

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, le-a reprosat bancherilor ca pentru finantarea afacerii cu vin pe care o detine acestia accepta ca garantie doar cisternele, fara alte active, precum vinul imbuteliat sau terenul, ei justificandu-si decizia invocand "normele bancii centrale".

"Colegii mei, bancherii, unii se afla chiar in aceasta sala, accepta ca garantii de la vinaria mea doar cisternele de vin. Nu si vinul imbuteliat, care cica dispare. Pai cisternele alea sunt cele

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR despre fondurile europene: Am supraevaluat masiv si dureros pentru mine, capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis

18 Iulie 2013 - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR despre fondurile europene: Am supraevaluat masiv si dureros pentru mine, capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost optimist in ceea ce priveste capacitatea firmelor din Romania de a absorbi fonduri europene, insa, in prezent, considera ca a supraevaluat acest aspect.

Seful BNR a subliniat importanta atragerii fondurilor europene de catre firmele romanesti.

"Inclusiv eu am supraevaluat masiv si dureros pentru mine, capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis. Si acum ma intreb, dar nu vreau sa raman in fata dumneavoastra ca un tip

Guvernatorul Mugur Isarescu, invitatul special al premierului Ponta la inaugurarea podului Calafat-Vidin

13 Iunie 2013 - Guvernatorul Mugur Isarescu, invitatul special al premierului Ponta la inaugurarea podului Calafat-Vidin

Invitatia a fost adresata in conditiile in care acordul Romaniei cu Bulgaria pentru construirea podului Calafat-Vidin a fost semnat in martie 2000, cand Guvernul era condus de Mugur Isarescu.

La ceremonia de inaugurare va fi prezent, alaturi de premierul bulgar, si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, proiectul fiind finantat din fonduri ISPA. Surse citate mai afirma ca premierul Ponta l-a trimis pe vicepremierul Gabriel Oprea la fata locului inca de luni pentru a se

Isarescu: Fiecare angajat al BNR care va fi promovat trebuie sa isi formeze succesor. Incercam sa introducem un nou sistem de salarizare

24 Mai 2013 - Isarescu: Fiecare angajat al BNR care va fi promovat trebuie sa isi formeze succesor. Incercam sa introducem un nou sistem de salarizare

Promovarile angajatilor din cadrul Bancii Nationale nu se vor mai face ca pana in prezent, prin examene mai mult sau mai putin subiective, ci pe baza valorilor si a performantelor individuale si de echipa, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

"Noilor promovati din BNR: Nu uitati ca trebuie sa aveti grija de subalterni, care va sunt colegi si pe care trebuie sa ii formati, sa ii selectati din timp, pentru ca promovarile se vor face pe baza de rezultate, nu prin examene mai mult sau mai

Isarescu: Generatia mea se apropie de pensionare, ma despart de fosti colegi. Trebuie sa facem loc tineretului

24 Mai 2013 - Isarescu: Generatia mea se apropie de pensionare, ma despart de fosti colegi. Trebuie sa facem loc tineretului

"Generatia mea se apropie de pensionare, ma despart de fosti colegi. Uneori nu neaparat cu lacrimi in ochi dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum in '90, se pensioneaza rand pe rand, asta este soarta fiecaruia dintre noi si trebuie sa facem loc tineretului. E chiar de datoria noastra, pe ultima suta de metri, sa ii formam pe acesti noi lideri, sa le dezvolti spiritul de conducere", a declarat, azi, intr-o conferinta referitoare la cultura institutionala,

Propaganda europeana pe malurile Cibinului

20 Mai 2013 - Propaganda europeana pe malurile Cibinului

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu pentru contributiile sale la dezvoltarea stiintei economice.

Inainte de a-si prezenta disertatia, intitulata "Uniunea Bancara: principii, provocari, pers-pective", conducatorul BNR si-a exprimat speranta intr-un viitor mai bun al Uniunii Europene, fiind convins ca actuala criza nu reprezinta decat o consecinta a "extinderii si adancirii" sale prea

Isarescu, guvernatorul BNR, Doctor Honoris Causa al ULBS: "raman foarte apropiat de Sibiu in continuare"

17 Mai 2013 - Isarescu, guvernatorul BNR, Doctor Honoris Causa al ULBS: "raman foarte apropiat de Sibiu in continuare"

O sala plina cu bancheri, oameni de afaceri, cadre universitare, oameni de cultura si studenti a asistat azi la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al ULBS lui Mugur Isarescu, membru al Academiei Romane si guvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

Isarescu este a saptea personalitate care primeste cea mai inalta distinctie a ULBS la propunerea Facultatii de Stiinte Economice. "Aceasta distinctie este un gest de recunoastere a valorii exceptionale a domnului Mugur Isarescu", a

Guvernatorul BNR va fi decorat la Sibiu

15 Mai 2013 - Guvernatorul BNR va fi decorat la Sibiu

Mugur Isarescu este decorat la Sibiu.Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.Distinctia urmeaza sa fie acordata vineri, 17 mai, la deschiderea celei cea de-a XX-a editie a International Economic Conference IECS 2013 gazduita de Facultatea de Stiinte Economice din Sibiu.

Ceremonia de decernare va avea loc in deschidere, la ora 12.00, in Aula Magna a Facultatii de Medicina..

Mugur Isarescu devine Doctor Honoris Causa al ULBS

11 Mai 2013 - Mugur Isarescu devine Doctor Honoris Causa al ULBS

In cursul saptamanii viitoare, academicianul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Festivitatea va avea loc in Aula Magna a Facultatii de Medicina, in data de 17.05.2013, la ora 12:00.

Demn de precizat, Mugur Isarescu pare sa fie un... adevarat "colectionar" de astfel de onoruri, domnia sa fiind Doctor Honoris Causa si al Universitatilor din Craiova (octombrie 2003), Pitesti (decembrie 2006),

Mugur Isarescu isi face pensiune la Dragasani

16 Aprilie 2013 - Mugur Isarescu isi face pensiune la Dragasani

Casa care apare pe eticheta sticlelor de vin produse de firma lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a fost reabilitata si isi va deschide portile pentru turisti.

Firma Mar SRL, prin care guvernatorul BNR produce si comercializeaza vinuri sub brandul Casa Isarescu, va deschide la sfarsitul lunii mai o pensiune la Dragasani. "Vom deschide pensiunea undeva la sfarsitul lunii mai. Firma de constructii lucreaza sa finalizeze lucrarile pe 15 mai. Apoi, noi vom trece la detaliile de

Isarescu: Confuzia generata de criza din Cipru, esecul de comunicare al BNR

09 Aprilie 2013 - Isarescu: Confuzia generata de criza din Cipru, esecul de comunicare al BNR

Confuzia care s-a produs, odata cu criza din Cipru, in jurul statutului bancilor straine din Romania si a reglementarilor in privinta garantarii depozitelor detinute de acestea, poate fi considerat si un "esec de comunicare al Bancii Nationale a Romaniei", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

"De fiecare data cand am zis banci romanesti cu capital strain insemna ca sunt inregistrate si reglementate in Romania, iar bancile straine, in alta parte. Poate fi considerat si acesta un esec de

Isarescu: Am primit informatii ca unii au inceput sa sparga depozite. Daca au peste 100.000 euro, treaba lor

28 Martie 2013 - Isarescu: Am primit informatii ca unii au inceput sa sparga depozite. Daca au peste 100.000 euro, treaba lor

Bancile au anuntat BNR ca in cursul diminetii de joi s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Acesta le transmite clientilor cu economii de sub 100.000 de euro ca nu au motive sa actioneze in acest sens, potrivit Mediafax.

"Nu este un motiv de spargere a depozitelor. In cursul diminetii am primit stiri ca unii au inceput sa-si scada depozitele, daca au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus

Isarescu este preocupat de impactul crizei cipriote asupra fluxurilor locale de capital

20 Martie 2013 - Isarescu este preocupat de impactul crizei cipriote asupra fluxurilor locale de capital

Guvernatorul BNR n-a avut ieri timp sa stea la un eveniment al Clubului de la Roma, grabindu-se sa gestioneze impactul crizei cipriote.

Cursul leu/euro calculat de BNR s-a situat ieri, pentru a doua zi la rand, deasupra pragului de 4,40 lei pentru un euro, moneda nationala depreciindu-se brusc din cauza aversiunii la risc a jucatorilor determinata de anuntul privind introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru.

Unii investitori straini au vandut bonduri romanesti in ultimele

Leul creste PUTERNIC. Cum l-a adus Mugur Isarescu la MAXIMUL ultimei luni

01 Martie 2013 - Leul creste PUTERNIC. Cum l-a adus Mugur Isarescu la MAXIMUL ultimei luni

Includerea datoriei publice locale, incepand de astazi, in indicele J.P. Morgan al tarilor emergente, precum si mesajul guvernatorului Mugur Isarescu, care s-a aratat in favoarea unei reduceri a dobanzii cheie, au condus joi seara moneda nationala la maximul ultimei luni fata de euro: 4,35 lei/euro.

"Guvernatorul BNR a fost citat joi pronuntandu-se intr-o maniera neobisnuit de clara in favoarea unei reduceri a dobanzii de politica monetara ca fiind urmatoarea modificare a ratei cheie, insa

Isarescu: Daca statul face politici prociclice, mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau

27 Februarie 2013 - Isarescu: Daca statul face politici prociclice, mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau

Statul poate interveni in economie pentru a limita ciclurile economice si efectele corectiilor asupra societatii, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca in cazul unor politici prociclice, cum este si situatia din Romania, este de preferat ca statul sa se abtina de la interventii, scrie Mediafax.

"De ce intervine statul in economie? Nu intervine pentru ca vrea sa se bage ca musca, el intervine pentru ca vrea sa faca un bine social. Una dintre concluziile economistilor dupa

Isarescu: "Tiparitul unei bancnote de 100 de lei costa 2 - 3 bani"

12 Februarie 2013 - Isarescu: "Tiparitul unei bancnote de 100 de lei costa 2 - 3 bani"

Guvernatorul Bancii Centrale a predat ieri la Academia BNR, la Brasov

PROIECTUL "ACADEMICA BNR" reuneste la Brasov reprezentanti ai BNR, Academiei Romane si a 21 de universitati romanesti care au sectii de economie si face parte din eforturile BNR de a explica activitatea sa, prin intermediul cadrelor didactice de la aceste universitati. Acest training va dura pana vineri 15 februarie, la deschiderea evenimentului fiind prezent si ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Guvernatorul Bancii

Isarescu: Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o crestere a PIB bazata pe import

07 Februarie 2013 - Isarescu: Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o crestere a PIB bazata pe import

Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o crestere economica bazata pe import, ceea ce este nesustenabil, iar din punct de vedere politic este "aproape o sinucidere" pentru ca Guvernul nu poate lua inapoi dupa ce a dat, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Toata lumea asteapta sa crestem salariile si acestea, intr-o maniera miraculoasa, vor duce la cresterea cererii, cererea duce la cresterea PIB-ului bazat pe import. O crestere a PIB bazata pe import in Romania atata

Isarescu: BNR are o prognoza pentru inflatie de 5-6% in prima jumatate a anului

05 Februarie 2013 - Isarescu: BNR are o prognoza pentru inflatie de 5-6% in prima jumatate a anului

BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura, a declarat marti guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Intrebat de jurnalisti ce prognoza are banca nationala pentru rata inflatiei in prima jumatate a acestui an, Isarescu a aratat ca BNR estimeaza o inflatie de 5-6% pentru prima jumatate a anului, precizand

Ce facem mai departe cu acest "entuziasm financiar"? Cum a trecut Romania de la 5 lei/euro la 4 lei pentru un euro acum

21 Ianuarie 2013 - Ce facem mai departe cu acest "entuziasm financiar"? Cum a trecut Romania de la 5 lei/euro la 4 lei pentru un euro acum

In dimineata zilei de luni, 6 august, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a rabufnit public la adresa clasei politice, care de trei luni se incaiera continuu pe tema demiterii sau nu a presedintelui Basescu.

Razboiul dintre USL si Basescu atinsese punctul maxim dupa ce referendumul de demitere ramasese in aer: peste 7 milioane de romani votasera pentru caderea lui Basescu, dar referendumul nu putea fi validat pentru ca la urne nu venisera suficienti romani.

Toate schimburile de

Isarescu: Romania a repatriat aurul Poloniei, dar tezaurul Romaniei nu a fost returnat de Rusia

07 Decembrie 2012 - Isarescu: Romania a repatriat aurul Poloniei, dar tezaurul Romaniei nu a fost returnat de Rusia

Romania a repatriat Poloniei aurul care a ramas in tezaurul BNR pana in 1947, insa aurul trimis de Romania in Primul Razboi Mondial la Moscova nu a fost returnat nici dupa aproape 100 de ani, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o ceremonie organizata la Ambasada Poloniei in cadrul careia a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit a Poloniei.

"In decembrie 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, Romania a trimis aurul in Moscova catre o tara aliata, departe de linia

BNR devine mai preocupata ca niciodata de cresterea PIB. Redresarea este lenta, iar bani din afara nu mai intra. Cursul, bugetul si rezervele au ajuns sa depinda de fonduri europene

08 Noiembrie 2012 - BNR devine mai preocupata ca niciodata de cresterea PIB. Redresarea este lenta, iar bani din afara nu mai intra. Cursul, bugetul si rezervele au ajuns sa depinda de fonduri europene

Banca centrala devine preocupata de cresterea economica fragila care are nevoie de finantare cat mai ieftina si aduce in discutie dificultatea deciziilor in perioada urmatoare, care va trebui sa fie agreate si cu FMI.

"Intarim politica monetara, cel putin deocamdata, doar pe calea controlului lichiditatii si suntem atenti si la situatia economiei Romaniei. Deficitul de cerere este destul de mare. Nu vom avea decizii usoare de luat in perioada urmatoare. Trebuie sa avem foarte mare grija cand

PROFETIILE lui ISARESCU despre preturi si economie

07 Noiembrie 2012 - PROFETIILE lui ISARESCU despre preturi si economie

Noua prognoza de inflatie a BNR pentru acets an este de 5,1%, cu un punct peste tinta stabilita de BNR pentru cresterea preturilor in acest an, a spus astazi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Pentru acest an, BNR a stabilit o tinta de 3% plus/minus un punct procentual.

Isarescu a spus ca se astepata ca spre finalul anului inflatia anaula sa se mai tempereze, iar anul viitor sa reintre in tinta stabilita pentru 2013.
In 2013

Mugur Isarescu, despre eventuale majorari ale preturilor alimentelor: "Chiar daca producatorii ar vrea sa le impinga in sus, nu le permite deficitul de cerere"

07 Noiembrie 2012 - Mugur Isarescu, despre eventuale majorari ale preturilor alimentelor: "Chiar daca producatorii ar vrea sa le impinga in sus, nu le permite deficitul de cerere"

BNR a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu a prezentant miercuri raportul trimestrial asupra inflatiei, document aprobat in cea mai recenta sedinta a consiliului de administratie a bancii centrale.

Cele mai importate declaratii ale

Isarescu: "Nu este vorba de caracatita bancherilor"

05 Noiembrie 2012 - Isarescu: "Nu este vorba de caracatita bancherilor"

Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD, cercetat in libertate
"Nu este vorba de caracatita bancherilor, ci mai degraba de un grup infractional din afara bancilor", a declarat, vinerea trecuta, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Roma-niei (BNR), despre dosarul fraudelor in care sunt anchetati, printre altii, bancheri si oficiali ai statului.

Domnia sa a avertizat ca evenimentele, precum cele inregistrate saptamana trecuta, sunt periculoase pentru sistemul bancar si de aceea

Isarescu: Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie

05 Noiembrie 2012 - Isarescu: Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie

Trecerea la moneda euro in anul 2015 "nu mai intra in discutie", dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.

Isarescu a afirmat, intr-un interviu ca, prin mentinerea monedei nationale, Romania a castigat flexibilitatea de a ajusta dobanzile, de a controla lichiditatea si de a permite deprecierea leului pentru

Isarescu: Inevitabil, vom intra in uniunea bancara

28 Septembrie 2012 - Isarescu: Inevitabil, vom intra in uniunea bancara

Uniunea bancara este un proiect european in baza caruia pietele financiare din statele membre vor fi supravegheate de o institutie unica.

Romania si celelalte tari dinafara zonei euro vor intra in uniunea bancara, dar fara a avea drept de opinie sau de vot, lucru care nemultumeste guvernele tarilor vizate. Statutul Romaniei in viitoarea uniune a fost discutat ieri de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, care a ajuns la concluzia ca aderarea noastra va fi inevitabila, iar procesul

Guvernatorul BNR, primul oficial care recunoaste public esecul privatizarii Oltchim

28 Septembrie 2012 - Guvernatorul BNR, primul oficial care recunoaste public esecul privatizarii Oltchim

Guvernatorul BNR a declarat ca un esec al privatizarii Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori si a amintit ca FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vanzarii combinatului, ci demararea procesului, mai ales ca mediul economic extern nu este favorabil.

"Un esec este un esec, nu da bine. Dar ca semnatar al acordului cu Fondul (FMI - n.r), conditia care era pusa acolo, pentru mai multa precizie, era sa se indeplineasca pasii legati de privatizare. Nu era conditionat de terminarea

Isarescu: Scandalul politic se vede pe curs, dar se va vedea si pe costurile de finantare

07 August 2012 - Isarescu: Scandalul politic se vede pe curs, dar se va vedea si pe costurile de finantare

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, i-a avertizat luni pe politicieni ca Romania nu va fi penalizata numai prin deprecierea leului pentru scandalul fara sfarsit, ci si prin cresterea costurilor de finantare a statului, cerand rezolvarea actualei crize politice.

Sef al bancii centrale de 22 de ani, Isarescu a reafirmat neutralitatea politica a Bancii Nationale, a reamintit ca Romania depinde de piete pentru a plati salarii si pensii si a cerut reinstaurarea dialogului pe scena politica.

Ce urmeaza dupa caderea leului?

07 August 2012 - Ce urmeaza dupa caderea leului?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut apel la dialog politic si a tinut sa avertizeze ca razboiul politicienilor distruge economia. Caderea leului e doar o prima fata, ce va fi urmata de scumpirea costurilor de finantare a statului.

Guvernatorul BNR a declarat ieri, cu ocazia prezentarii raportului tri-mes-trial privind inflatia, ca politicienii au obligatia de a dialoga pentru a nu provoca daune grave economiei, iar cei care nu sunt capabili de acest dialog trebuie sa plece acasa, in

BNR confirma: Politicul ne arde la datorie

07 August 2012 - BNR confirma: Politicul ne arde la datorie

Leul este o victima minora a crizei politice. Mult mai grav este ca tensiunile au crescut costul de finantare a datoriei publice.
Banca Nationala s-a saturat sa platesca oalele sparte ale politicului. Ieri, seful BNR a abandonat tonul precaut pe care il folosea cand se referea la autoritati.

"Cine nu stie sa dialogheze poate sa mearga acasa, nu sa ne scoata pe noi din casa", a spus guvernatorul.
Daca moneda locala se stabilizase pana la un nivel care corespundea fundamentelor economice,

Isarescu: Problema reala nu este cursul, ci costurile de finantare

03 August 2012 - Isarescu: Problema reala nu este cursul, ci costurile de finantare

Costurile de finantare a deficitului public reprezinta principala problema a Romaniei, nu cursul leu - euro, a declarat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

"In Romania, cursul a fost mereu punctul de atractie. Datoria mea este sa spun ca problema de fond este cea a costurilor, prin care se finanteaza datoria publica a Romaniei. Aici trebuie sa fim foarte atenti", a spus guvernatorul BNR.

"Cursul si-a facut datoria, pentru ca ne-a dat posibilitatea sa mentimem o relativa

Detensionarea situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

03 August 2012 - Detensionarea situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

O detensionare a situatiei poltice interne ne-ar ajuta foarte mult, deoarece ar spori increderea investitorilor, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Domnia sa a precizat ca "nu toti investitorii vor sa plece", unii dintre acestia fiind angajati pe termen lung in economia tarii noastre.
Mugur Isarescu a atras atentia ca situatia la nivel european este putin probabil sa se calmeze in perioada urmatoare. Guvernatorul Bancii Centrale a aratat: "Nu

BNR are o problema cu bancile care ofera 5% la depozitele in euro

13 Iulie 2012 - BNR are o problema cu bancile care ofera 5% la depozitele in euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) supravegheaza atent bancile care ofera dobanzi de 5% la depozitele in euro, fiind ingrijorata ca acestea ar putea sa inregistreze pierderi si sa isi erodeze capitalurile, a declarat Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu.

Domnia sa a precizat: "Noi, la Banca Centrala, avem o problema cu bancile care ofera 5% la depozitele in euro. Bancile au zis: *Stiti, noi stimulam creditarea interna*. Pai da, dar veniti sa ne explicati aici, la domnul Cinteza (n.r.