Anghel Rugina a fost inhumat la peste o luna de la deces

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 15:20
19050 citiri
Anghel Rugina a fost inhumat la peste o luna de la deces

Ramasitele pamantesti ale economistului american de origine romana Anghel Rugina au fost inhumate, cu onoruri militare, miercuri, la Cimitirul Bellu Militar, la mai bine de o luna de la decesul acestuia.

Cateva zeci de persoane au participat la ceremonia de inhumare care a avut loc la capela cimitirului, alaturi de membri si cunoscuti ai familiei Rugina fiind prezenti la ceremonie si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precum si academicianul Tudorel Postolache, informeaza Agerpres.

"A fost un roman plecat din Moldova, ajuns la Banca Nationala. A fost veteran de razboi, un om cu doua doctorate, unul in Romania si altul in strainatate, ajuns un economist de reputatie internationala.

Ii aducem un ultim omagiu profesorului Anghel Rugina, dar il omagiem si ca om. Suntem siguri ca opera dansului, opera economica, dar nu numai, va razbate prin ani, iar numele sau, noi, cei de la Banca Nationala si Academia Romana, il asociem cu cel al altui mare economist roman, profesorul Chiritescu", a declarat Mugur Isarescu.

La mormantul reputatului economist au fost depuse coroane de flori din partea Bancii Nationale a Romaniei, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Colegiului Economic "Anghel Rugina" din Vaslui, Primariei Municipiului Vaslui, academicianului fiindu-i acordat titlul de "cetatean de onoare" al localitatii, in anul 2005.

Anghel Rugina, membru de onoare al Academiei Romane, a murit pe 14 decembrie 2008, in SUA, la varsta de 95 de ani.

Rugina s-a nascut la 24 mai 1913, in comuna Varvovesti, judetul Galati. In 1942, si-a sustinut teza de doctorat despre "Viata si opera lui Dionisie Pop Martian". Si-a continuat specializarea la Universitatea din Freiburg, unde a luat un al doilea doctorat pe o tema de teorie monetara.

In 1949, a publicat lucrarea sa fundamentala "Geldttypen und Geltordnungen Fundamente fur eine echteallgemeine Gelt-und Wirtschaft Theorie".

Din 1953, a lucrat in cadrul Fondului Monetar International. A mai tinut cursuri la Niagara University si Northeastern University, unde a ramas pana in 1983.

A devenit cetatean american in 1955.

Profesorul Rugina este autorul unui proiect de reforma economica, pe care l-a prezentat guvernului roman in anii 1991-1992.

Ca oaspete al Bancii Nationale a Romaniei, in 2005, la o conferinta de presa, alaturi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, reputatul economist si-a reafirmat convingerea ca un miracol economic este inca posibil in Romania.

Tot in 2005, profesorul Anghel Rugina si-a exprimat dorinta de a dona Academiei Romane biblioteca sa si o suma consistenta de bani pentru instituirea unui premiu acordat pentru ideile noi aduse in domeniile economiei si stiintelor sociale din Romania.

A fost membru al Asociatiei economice americane, al Asociatiei canadiene de economie, al Asociatiei internationale de istoria economiei.

In 1990, Anghel Rugina a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

Citeste si:
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
USR PLUS va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este...
Sursa: Ziare.com