Atentie la creditele in euro: vin vremuri negre, avertizeaza analistii

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 12:25
8139 citiri
Atentie la creditele in euro: vin vremuri negre, avertizeaza analistii

Vin zile negre pentru creditul in valuta, cel putin asa anticipeaza guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Accentuarea crizei financiare de la nivel global ar putea indreptati Banca Centrala sa restrictioneze si mai mult creditarea in euro, singura componenta a creditului in valuta care a ramas in viata, asta daca nu o vor face mai intai bancile comerciale.

"Urmatorul (n.r. dupa creditul in franci elvetieni) care nu se va simti bine este creditul in euro. Chiar daca evolutia cursului ii avantajeaza acum, eu cred ca nu le face bine la inima clientilor care urmaresc evolutia cursului in fiecare zi, de dimineata pana seara la televizor", a precizat Isarescu.

Declaratia acestuia a survenit in contextul in care componenta in franci elvetieni a creditului in valuta isi da ultima suflare, dupa ce riscurile valutare si noile norme ale BNR au scos imprumuturile in franci elvetieni din portofoliul bancilor comerciale.

Acestea din urma ar putea ajunge sa-si limiteze singure creditele de consum in euro, pe fondul unei eventuale sporiri a riscului valutar, asa cum s-a intamplat in Ungaria, unde cele mai importante banci comerciale, printre care OTP si Raiffeisen, au impus restrictii extrem de drastice la creditele acordate in moneda straina.

In acelasi timp, o usoara temperare a creditului in euro, care reprezinta aproximativ 55% din totalul creditelor acordate populatiei, este de asteptat sa se produca in viitorul apropiat, pe fondul intrarii in vigoare a noului regulament BNR.

In acceptiunea analistilor economici, romanii doritori de credite nu ar trebui sa astepte ca banca sa-i informeze asupra riscurilor la care se expun, pentru ca, de cele mai multe ori, aceasta este beneficiara ignorantei propriilor clienti.

"Clientii trebuie sa-si dea singuri seama de riscurile valutare. Eu cred ca un curs de 3,8 - 3,85 lei pentru un euro prezinta deja un risc prea mare pentru debitor", a declarat pentru Ziare.com analistul Bogdan Baltazar.

La randul sau, analistul Liviu Voinea considera ca, la ora actuala, "creditul in euro prezinta un risc valutar de cel putin 10-15%, pe care lumea nu il ia in calcul".

Desi riscul valutar din Romania nu este la fel de mare ca in Ungaria, specialistii nu exclud posibilitatea ca moneda unica europeana sa atinga noi maxime in raport cu leul, mai ales ca Banca Nationala nu poate interveni mereu in piata pentru a stabiliza cursul, asa cum a facut saptamana trecuta cand a reusit sa mentina euro sub pragul de 4 lei.

"BNR nu poate interveni mereu, daca o va mai face va fi doar conjunctural si fara folos", este de parere si analistul Ilie Serbanescu.

Riscul valutar este dublat si de politicile bancilor in materie de dobanzi. Dupa izbucnirea crizei creditului sub prime din SUA, bancile romanesti au pus accentul in special pe imprumuturile cu dobanzi variabile, alcatuite dintr-o rata internationala de referinta si o marja de profit sau risc a bancii.

Dobanzile la care se imprumuta bancile romanesti de pe pietele internationale au crescut foarte mult dupa ce criza financiara a atins Europa. Toate aceste costuri se reflecta in pretul platit de clienti pentru banii imprumutati, deci riscurile aferente creditelor in euro sporesc si mai mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#credite in valuta, #Mugur Isarescu, #imprumuturi in euro , #stiri Mugur Isarescu