Isarescu anunta o inflatie mai mica la finalul lui 2009 (Video)

Joi, 06 August 2009, ora 18:12
2252 citiri
Isarescu anunta o inflatie mai mica la finalul lui 2009 (Video)

Mugur Isarescu a anuntat joi ca Banca Nationala a Romaniei a revizuit prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioara de 4,4%.

In acelasi timp, BNR crede ca, la sfarsitul anului urmator, inflatia se va situa la nivelul de 2,6% din produsul intern brut, in scadere fata de prognoza anterioara, de 2,8%.

Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, de la 5,95% in mai, potrivit Institutului National de Statistica.

Potrivit guvernatorului BNR, s-a inregistrat o reducere clara a consumului populatiei, in cifre globale. "Asa cum este normal, o asemenea tendinta tempereaza presiunile asupra preturilor si determina consolidarea dezinflatiei. Printre factorii principali care au contribuit la tendinta scaderii consumului se numara diminuarea veniturilor", a spus Isarescu.

El a adaugat ca s-au creat asteptari negative in privinta economiei si inclinatia spre consum a populatiei a fost afectata, reversul acestui lucru fiind o crestere a inclinatiei spre economisire.

Potrivit BNR, cel mai sever declin s-a inregistrat pe partea bunurilor de folosinta indelungata (televizoare, masini de spalat etc), din cauza conditiilor de creditare mai severe.

"Tot aici observam o schimbare a inclinatiei populatiei catre anumite cumparaturi, de la bunuri de folosinta indelungata la cele de stricta necesitate, relativ mai ieftine. Sunt masuri de criza", a spus guvernatorul bancii centrale.

"Creditul de consum a contribuit masiv, incepand cu toamna anului trecut, la reducerea consumului in general al populatiei, in special a cumpararii de bunuri de folosinta indelungata", a adaugat el.

Ce ar putea determina abatarea de la antingerea tintei de inflatie?

Potrivit guvernatorului BNR, inflatia ar putea iesi din estimarile BNR din cauza incertitudinii semnificative care exista pe piata.

"In primul rand, nu prea stim cu suficienta claritate cum va evolua criza economica globala. Observam o mare diversitate de prognoze, schimbari de opinii aproape saptamanal, o avalansa de stiri contradictorii. Incercam sa descifram care este realitatea si sa cautam putina lumina in acest desis de previziuni. In acest context, si evolutia economiei romane nu are grade ridicate de certitudine, dimpotriva", a spus Isarescu.

O alta incertitudine este sentimentul investitorilor, care se schimba "de dimineata pana seara". "Aversiunea de risc si sentimentul erau notiuni utilizate sporadic, insa, acum, remarc utilizarea zilnica a acestor cuvinte", a spus Isarescu.

In schimb, acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International este privit drept o "ancora", un factor de stabilitate, pe baza caruia se pot face prognozele.

Ajustarea, un rau necesar

Guvernatorul BNR a mai declarat ca scaderea consumului si a avut loc drept urmare a dezechilibrelor din anii anteriori.

"Ajustarea trebuia sa aiba loc si a avut loc acolo unde a trebuit, unde a fost consumul cel mai mare al populatiei, cum ar fi autoturismele. Au mai scazut importurile de automobile, dar nu e un lucru rau, pana se refac soselele, vom avea si noi timp sa respiram", a spus Isarescu.

El a adaugat ca o asemenea ajustare va fi dureroasa. "Orice ajustare, ca o cura de slabire, este un lucru foarte bun, arati mai bine dupa aia", a spus guvernatorul BNR.

El a avertizat, insa, ca, daca sectorul neguvernamental "slabeste" prea mult, impozitele care pot fi colectate se diminueaza, la randul lor, creandu-se un dezechilibru.

Citeste raportul BNR, in format PDF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Isarescu inflatie, #BNR prognoza inflatie , #stiri Mugur Isarescu