Isarescu: Economia din Romania va "ateriza lin" (Video)

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 13:01
2461 citiri
Isarescu: Economia din Romania va "ateriza lin" (Video)

Mugur Isarescu spune ca Romania va avea o "aterizare lina" a economiei, in urma crizei.

Potrivit spuselor sale, efectele directe ale crizei internationale asupra Romaniei sunt limitate. "Inclusiv dupa al treilea rond de evaluari la nivelul sistemului bancar roman, nu am constatat expuneri la activele toxice, care au declansat criza, ci marje de castig enorme", a spus Isarescu.

El a tinut sa mentioneze ca sistemul bancar din Romania este unul solid, care nu numai ca nu va crea probleme, cum s-a intamplat in alte tari, dar ar putea servi drept o "ancora pentru redresare".

"Masurile luate de BNR si mult hulite de sistemul bancar s-au dovedit utile," a continuat el. Guvernatorul bancii centrale a dat drept exemplu rezervele minime obligatorii, care acum actioneaza ca un tampon, care ajuta la suportarea socului din exterior.

Pe de alta parte, efectele indirecte sunt vizibile inca din toamna anului trecut. Unul dintre acestea este panica, rezultand in atacul asupra unei banci. "Nu stiam cat de adanca va fi recesiunea, dar acum ne-am clarificat. Avem deslusit cinci canale: comercial, financiar, al increderii si cursul de schimb", a spus Isarescu.

Referitor la cel comercial, guvernatorul a mentionat faptul ca Romania are o economia integrata in Europa, cu ramuri industriale interconectate, o componenta importanta fiind cea auto. "Sunt cateva zeci de fabrici, in special in partea de vest a tarii, care au fost afectate de scaderea cererii si productiei de automobile din lume. Avem astfel o incetinire a exporturilor, dar si a importurilor," a spus el.

Totusi, problema Romanei nu este la fel de mare precum cea a vecinilor, cum ar fi Cehia, unde ponderea exporturilor in produsul intern brut este de 60 - 70%. "Daca acolo nu se prognozeaza o scadere, trebuie sa constatam aceasta influenta, dar sa-i dam dimensiunea reala," a explicat Isarescu.

De asemenea, spre deosebire de tarile vecine, gradul de creditare al romanilor este mult mai mic. "Avem un factor atenuant. In tarile baltice, gradul ajunsese la 70%. In Romania, este de 40%," a spus seful BNR.

Referitor la scaderea creditarii, Isarescu este de parere ca este doar o ajustare a pietei, in contextul in care bancile si-au dat seama ca bogatii nu sunt chiar asa de bogati. "Ne dam seama ca cei care au niste terenuri in nordul Capitalei sunt mai putin bogati decat credeau. Bancile au observat si ele acest lucru si dau mai putine credite. Trebuia sa se intample acest lucru, este ceva benefic," a incheiat el.

Citeste si:
Bancnota de 20 de lei a fost prezentată oficial de BNR. Toate elementele care sunt inserate pe față și pe verso VIDEO
Bancnota de 20 de lei a fost prezentată oficial de BNR. Toate elementele care sunt inserate pe față și pe verso VIDEO
Bancnota de 20 de lei va intra în circulație pe 1 decembrie. BNR anunţase încă din 2019 că prima bancnotă pe care va fi prezentă o personalitate feminină urma să fie lasnată în 2020,...
Rezervele valutare ale BNR au scăzut în noiembrie la 39,283 miliarde de euro. Câte tone de aur are Banca Națională
Rezervele valutare ale BNR au scăzut în noiembrie la 39,283 miliarde de euro. Câte tone de aur are Banca Națională
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii noiembrie, la 39,283 miliarde de euro, în scădere cu 1,4% faţă de nivelul de 39,843 miliarde de euro înregistrat...