Isarescu: Romania nu trebuie sa devina subiectul unei reclame de genul "ne-am culcat bogati si ne-am trezit saraci"

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 13:40
3163 citiri
Isarescu: Romania nu trebuie sa devina subiectul unei reclame de genul "ne-am culcat bogati si ne-am trezit saraci"
Foto: Arhiva Ziare.com

Datoria publica a Romaniei reprezinta o tema amplu analizata in Raportul anual asupra Stabilitatii Financiare, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), si lansata spre dezbatere publica, inclusiv pentru clasa politica, astfel incat sa se evite ca Romania sa ajunga in situatia Greciei, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Tema principala referitoare la datoria publica este dezbatuta pe mai multe fatete. (...) Nu este epuizata si nu dam verdicte, o lansam catre dezbaterea publica. Aceasta dezbatere va cuprinde, mai devreme sau mai tarziu, si clasa politica pentru ca este vorba de viitorul Romaniei, de o integrare sustenabila, serioasa, de durata in Uniunea Europeana si, de asemenea, de apropierea sanatoasa a nivelului de trai. Adica dezbaterea sa duca la acea situatie ca pentru Romania sa nu se faca un clip publicitar cu formula pe care o auzim in prezent pentru Grecia 'ne-am culcat bogati si intr-o dimineata ne-am trezit saraci'. (...) Reclama reflecta faptul ca banii imprumutati nu sunt donati! Si momentul in care trebuie sa dai bani inapoi este dramatic, nu numai pentru o tara, dar si pentru orice familie", a precizat guvernatorul BNR in cadrul conferintei de lansare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.

Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele

Potrivit acestuia, in prezent datoria publica este sustenabila si poate sa mai creasca, insa doar odata cu economia, astfel incat ponderea datoriei publice in produsul intern brut (PIB) sa ramana constanta. "Cresterea continua a ponderii datoriei in PIB poate deveni periculoasa, contraproductiva si sa duca spre situatii extrem de dificile", a mai spus Isarescu.

Seful bancii centrale a subliniat faptul ca sustenabilitatea din perspectiva stabilitatii macroeconomice este o componenta esentiala a cresterii economice de durata. In acest context, guvernatorul considera ca trebuie sa se stabileasca o traiectorie a datoriei publice pe urmatorii ani, astfel ca aceasta sa fie sustenabila, indiferent de evolutia creditarii, care creste odata cu economia si scade in perioadele de stagnare sau de recesiune. "Creditul este prociclic, pentru ca asa functioneaza piata. (...) Politicile macroeconomice trebuie sa fie anticiclice pentru a contracara caracterul prociclic al pietelor financiare", a precizat Mugur Isarescu.

Un alt mesaj cuprins in Raportul BNR se refera la necesitatea explicarii si respectarii MTO (medium terme objectiv - n.red.). "Am remarcat doua sau trei confuzii majore (cu privire la MTO): ca este o cifra aruncata, cineva a pus-o acolo cu asemenea rautate incat nu ne lasa sa ne dezvoltam, ca e o conspiratie. A doua este ca Romania nu se poate indatora (din cauza acestui MTO - n.red.). Ambele sunt confuzii majore. Chiar cu un MTO de 1% Romania se poate indatora (...) iar daca economia creste cu 3%, ponderea datoriei in PIB scade. Deci asiguri doua lucruri dintr-o data: pe de o parte readuci datoria publica pe o traiectorie descendenta pentru a te pregati pentru viitoarea recesiune, care apare inevitabil, si in al doilea rand te gandesti la acel deficit structural de 1%... ce faci cu el? Finantezi in continuare consumul, cheltuieli sociale, sau incepi sa te gandesti a la long", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca Raportul contine teme de maxima importanta pentru mentinerea echilibrului macroeconomic si pentru dezvoltarea sustenabila si de durata a Romaniei. Insa, in opinia sa, micsorarea decalajelor dintre Romania si celelalte tari europene reprezinta un proces care nu se face peste noapte, ci este de durata si trebuie facut sistematic.

"Este un proces pe generatii! Nu trebuie facut peste noapte, dupa care sa urmeze o cadere rapida. Foarte important este ca, in Romania, cresterea economica, superioara mediei din UE, sa fie a la long. De aceea vorbim si despre PIB-ul potential: cat poate creste economia ca aceasta crestere sa fie de durata, nu pe termen scurt", a explicat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Isarescu datorie publica, #Isarescu dezbatere datorie publica , #stiri Mugur Isarescu