Isarescu: Saptamana trecuta a avut loc un atac asupra leului

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 18:42
5036 citiri
Isarescu: Saptamana trecuta a avut loc un atac asupra leului
www.cartoonpress.ro

Cresterea dobanzilor pe piata interbancara l-au fortat pe Mugur Isarescu sa recunoasca faptul ca speculatorii au incercat un atac de forta asupra monedei nationale, care a esuat insa datorita interventiei BNR in piata.

Potrivit acestuia, injectiile BNR in piata au fost determinate de existenta unor disfunctionalitati. Seful BNR a explicat ca "swap-urile nu au mai putut fi refinantate, s-au cerut lei si acestia nu s-au gasit pe piata".

Reprezentantul Bancii Centrale nu a exclus posibilitatea ca astfel de atacuri sa mai aiba loc, acestea putand fi provocate de cei "care nu s-au fript destul".

"Cei care au anticipat gresit si-au primit portia, ceilalti au incercat sa-i sanctioneze suplimentar", a precizat Isarescu.

Bancile sa nu-si traga un glont in picior!

In acest context, guvernatorul Bancii Centrale a avertizat bancile comerciale ca risca sa-si piarda clientii daca vor continua sa majoreze dobanzile pentru populatie pe motiv ca rata ROBOR - specifica multor contracte de creditare ca referinta, a atins valori ridicate.

"Bancile care s-au batut ani de zile pentru cota de piata, ignorand apelurile la pridenta ale BNR, sunt tentate acum sa paseze aceste costuri suplimentare catre clienti.

Nu vreau sa intervin in lupta de concurenta, dar consider ca am caderea sa spun ca majorarea dobanzilor ar fi o miscare neinteleapta", a completat Mugur Isarescu.

Acesta a completat ca "bancile nu ar trebui sa-si traga un glont in picior si sa-si sperie clientii spunandu-le ca: asta este dobanda din contract (n.r. ROBOR), pe asta o platiti!"

Guvernatorul a tinut sa-i linisteasca pe bancheri precizand ca, in momentul de fata, ROBID-ROBOR, ratele medii ale dobanzii pe piata interbancara, nu mai reflecta decat partial realitatea.

Nu in ultimul rand, Mugur Isarescu a dat asigurari ca valorile dobanzilor interbancare vor reveni la normal in cel mai scurt timp.

"Dobanzile se vor calma categoric. Nu va fi usor, exista si ambitii si mari dureri, pentru ca nu este usor sa inchizi o pozitie pe mari pierderi", a conchis acesta.

Creditul in franci a murit, urmeaza cel in euro

In alta ordine de idei, Isarescu a reiterat ideea potrivit careia imprumuturile in valuta prezinta inca un grad de risc ridicat pentru populatie.

"Urmatorul (n.r. dupa creditul in franci elvetieni la care bancile comerciale au renuntat de curand) care nu se va simti bine este creditul in valuta.

Chiar daca evolutia cursului ii avantajeaza acum, eu cred ca nu le face bine la inima clientilor care urmaresc evolutia cursului in fiecare zi, de dimineata pana seara", a completat guvernatorul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu, #BNR, #piata monetara, #piata valutara , #stiri Mugur Isarescu