Isarescu: Tinta de inflatie pe 2010 este de 3,5%

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 11:38
1080 citiri
Isarescu: Tinta de inflatie pe 2010 este de 3,5%
Foto: Antena3

BNR estimeaza ca va reintra, in 2009, in intervalul de inflatie tintit si fixeaza tinta de inflatie pe 2010 la 3,5%, plus sau minus un punct procentual, a declarat Mugur Isarescu.

"Din considerente de an electoral, nu am discutat aceasta cifra cu nici un guvern si asteptam adoptarea bugetului de catre Parlament pentru a avea o baza de discutie", a spus Isarescu.

Tinta pe 2010 este identica cu cea fixata pentru acest an si usor sub obiectivul pentru anul trecut, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Guvernatorul a mai spus ca strategia de tintire a inflatiei este una adecvata Romaniei, "pentru ca ofera suficienta flexibilitate in momentele de criza si de tensiune pe plan international".

Potrivit spuselor sale, cifrele nu au fost discutate cu guvernul actual, asteptandu-se aprobarea proiectului de buget pentru a face acest lucru.

In calculele realizate de BNR exista incertitudini majore, spune guvernatorul institutiei. "Primele incertitudini sunt legate de aparitia unor factori suplimentari fata de prezentarile anterioare. Avem o situatie noua si nu vedem o corectie extrem de rapida a cursului. Nu vrem sa transpunem un model de "wishful thinking", pentru ca evolutia cursului depinde si de pietele internationale," a declarat Isarescu.

Referitor la datoriile externe ale Romaniei, despre care s-a vorbit destul de mult in presa internationala, Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze faptul ca nu este vorba despre datoriile statului, ci despre datoriile companiilor private, in special a bancilor.

"S-a umflat chestiunea datoriei private. Romania nu are o problema de datorie publica externa, care este de 1,5 miliarde de euro. Raportat la cata rezerva valutara avem, chiar nu exista o problema. Datoriile private sunt la nivelul bancilor. Dar atunci cand nu sunt gestionate bine, aceste datorii devin problema publica," a declarat Isarescu. El a adaugat ca aceste datorii sunt din cauza imposibilitatii bancilor de a "rostogoli datoriile pe termen scurt".

Isarescu atribuie acestor rapoarte negative despre Romania si scaderea investitiilor straine la nivel local.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Tendințe In Evoluția Activității Economice Pentru Următoarele 3 Luni In cadrul anchetei de conjunctura, aferenta lunii februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare estimează,...
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
#Mugur Isarescu, #inflatie BNR, #tinta , #stiri Mugur Isarescu