Isarescu: Politicienii vor trebui sa se schimbe, sa promita mai putin

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 22:22
3111 citiri
Isarescu: Politicienii vor trebui sa se schimbe, sa promita mai putin
Foto: Arhiva

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, crede ca masurile de austeritate erau inevitabile, anul 2011 il incepem cu un optimism prudent si politicienii trebuie sa invete sa promita mai putin poporului.

Isarescu crede ca masurile de austeritate adoptate de Guvern in 2010 "erau inevitabile".

"Nu stiu daca au meritat, era mai bine sa fie evitate. Austeritatea este consecinta sociala, politica, noi fiind in citadela financiara ii spunem ajustare pentru ca indeplineste mai bine ce ar trebui sa facem. Foarte pe scurt, s-a dat mult mai mjult decat putea sa duca economia si pentru a corecta s-a luat inapoi, s-a ajustat", a declarat Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat TVR.

"Ajustarea ca atare nu e vorba ca era numai o chestiune care trebuia .... era inevitabila, urma sa fie facuta de economie intr-o forma mai alta. Faptul ca s-a facut in ultima clipa si mai brutal se datoreaza amanarilor", a precizat Isarescu.

Cresterea TVA - cea mai periculoasa masura

Cea mai periculoasa masura a fost cresterea TVA, care "putea sa fie evitata din punctul nostru de vedere, ea a fost cea mai periculoasa, sper ca am trecut cu relativa rezonabilitate peste consecintele ei".

In schimb, cea mai buna masura pe termen lung adoptata de Guvern este "asezarea fondului de salarii la nivelul bugetarilor, in limitele pe care le poate duce bugetul si economia".

In ceea ce priveste dezechilibrul intre persoanele angajate si pensionari, care afecteaza pe toata lumea, guvernatorul BNR crede ca Romaniei ii trebuiesc "vreo 10 ani pentru a corecta dezechilibrul... Sa stimulam munca, pe cei care creeaza locuri de munca si pe de alta parte sa temperam mai ales pensionarea anticipata. Pensionarea anticipata a fost o solutie in anii 90, dar nu ne mai putem permite".

Isarescu si-a adus aminte, referitor la pensionarea anticipata, un episod din perioada cand era premier, in 2000.

"Imi aduc aminte cu claritate in 2000 cand eram premier am ajuns la sediul NATO si o intrebare a fost - aveti o armata de tip estic, va trebui sa o reduceti, sunteti pregatiti sa asigurati pensii acestor oameni? Aritmetica bugetara este cinica, nu asculta de motive sociale, pur si simplu se termina banii si atunci, ca intr-o familie, incepi sa-i dramuiesti".

Una dintre solutiile revenirii este ca si politicienii sa se schimbe, sa nu mai faca promisiuni electorale care sa apese greu mai apoi pe bugetul tarii.

"Si politicienii vor trebui sa se schimbe, sa promita mai putin, sa-si ia in apropiere experti financiari, sa cunoasca ceva din aritmetica bugetara si sa promita cat poate Romania".

Isarescu a avertizat: "Atentie mare, am trait clipe dramatice in ultimii 20 de ani, de dat e relativ usor, cand nu mai dai e greu! Noi trebuie sa dovedim acum consecventa, nu mai trebuiesc masuri de corectie, si sa nu sarim in extrema exuberantei - continuitate, perseverenta in aceste programe. Avem nu numai intentia, ci preocuparea declarata la nivel guvernamental, la presedintie, sa continuam aceste acorduri cu UE si institutiile internationale, sa continuam aceste reforme in noua etapa".

Cum va fi 2011?

"Domeniile care au picat cel mai mult avem motive sa credem ca au ajuns la sfarsitul caderii...Este foarte probabil ca in domeniul investitiilor sa avem un reviriment, foarte posibil si la nivelul investitiilor, si ca in fiecare an speram intr-un an agricol mai bun", a enumerat Isarescu domeniile de la care se asteapta o crestere in 2011.

Agricultura este o adevarata bogatie a tarii daca stim sa o facem - si daca o fiscalizam, crede seful BNR: "O fiscalizare corecta in agricultura ar fi de natura sa incurajeze munca si utilizarea pamantului. Un activ mare al acestei tari este pamantul".

In plus, "pe plan intern, dupa blocajul iulie-septembrie si relativa inertie pana in decembrie, dobanzile au inceput sa scada, ministerul Finantelor a reusit sa imprumute mai multi bani, e un semn bun".

"Daca nu mai apar corectii cum s-a intamplat asta vara, noi avem prognoza ca spre sfarsitul anului inflatia se va reduce spre 4% si nu suntem optimisti. In urmatoarele luni vom asista chiar la o descrestere destul de rapida a inflatiei; creditele speram si ele sa se ieftineasca, apropierea marjelor de dobanda de pe piata creditului spre ceea ce are BNR si ce se gaseste pe piata de afara".

In schimb, pe plan extern, Romania are probleme. "Romania este intr-o umbra de credibilitate pe plan international, am dovedit ca nu stim sa ne tinem echilibrul. Si la noi au venit ambasadori ai tarilor occidentale si ne-au spus (despre plata arieratelor, n.r.). O economie de piata nu poate sa functioneze daca nu exista obisnuinta sa consumi ceva si sa platesti".

Oricum, "fenomenele de criza vor continua in 2011, chiar se vor accentua in Europa, e aceasta problema a datoriei suverane, nervozitatea pietelor, etc.".

Trecem la euro in 2015?

"Suntem la granita zonei euro si contagiunea poate oricand sa apara. Ne-ar afecta mai tare daca am fi inauntru. Daca am fi in zona euro, disciplina fiscala va fi mult mai puternica, arieratele n-ar trebui sa existe", a facut, pe scurt, guvernatorul BNR, o evaluare a situatiei actuale.

Anul-tinta pentru aderarea la euro, "2015, depinde foarte mult de ce vom face in 2011, 2012...daca in 2012 vom dovedi din nou slabiciuni electorale, 2015 se va indeparta...Pe masura ce timpul trece, 2015 devine o tinta prea indepartata, dar nu ar fi o catastrofa ca in loc de 2015 sa fie 2016".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#isarescu 2011, #Isarescu masuri austeritate , #stiri Mugur Isarescu