Mugur Isarescu: Romania se ambitioneaza sa creasca

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 10:29
2376 citiri
Mugur Isarescu: Romania se ambitioneaza sa creasca

Primul trimestru a aratat ca economia romaneasca are capacitatea sa creasca intr-un ritm sustinut, chiar in contextul turbulentelor care au zdruncinat pietele externe.

"Aceasta tara s-a ambitionat ca, in ciuda previziunilor, sa nu aiba o incetinire a cresterii economice, ci chiar o accelerare. Desi conditiile de lichiditate pe plan extern se inrautatesc, la noi creditul creste sustinut (plus 53%, in termeni reali martie curent fata de martie 2007, n. red.)", a subliniat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Ziarul Financiar.

Nota de vulnerabilitate a economiei romanesti va continua sa creasca pana cand statul va dovedi ca poate avea crestere economica alaturi de atenuarea deficitului extern, a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Acesta a aratat ca, pana acum, Romania nu a reusit sa demonstreze ca poate avea crestere economica prin reducerea deficitului de cont curent. Acesta a mai spus totusi ca, in contextul restrangerii creditarii internationale si al dificultatilor din economia globala, Romania se ambitioneaza sa creasca.

"Romania este pe un trend economic bun", a declarat si Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la un seminar organizat de revista Finante si Afaceri si BNR, subliniind ca vulnerabilitatile nu sunt atat de mari pe cat considera agentiile internationale de rating.

Ministrul a reluat estimarea de crestere economica cu 7,5% in primul trimestru, aratand ca pentru intregul an Produsul Intern Brut ar putea sa creasca cu 7%, in conditiile unei productii agricole normale.

Majoritatea analistilor vedeau cresterea economica incetinind spre 5% anul acesta, iar BERD a anuntat chiar la inceputul acestei saptamani ca reduce estimarea de crestere pentru anul acesta de la 6,5% la 5% ca urmare a cresterii dobanzilor.

Rezultatele raportate de cei mai mari jucatori din economia romaneasca in primele trei luni ale anului contrazic ipotezele care vorbeau despre o scadere a consumului la nivel local.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere, #Mugur Isarescu, #economica , #stiri Mugur Isarescu