Opinii: Partea pozitiva a bilantului pe 2009

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 08:30
2963 citiri
Opinii: Partea pozitiva a bilantului pe 2009

Se cuvine sa enumeram si lucrurile pozitive care ni se intampla. Inclusiv in plan politic, in care aproape nimeni nu mai spera ca se intampla si lucruri bune.

1. S-au conturat, in sfarsit, doua mari tabere, stanga si dreapta, reprezentate de PSD si PD-L. PNL se declara de dreapta dar s-a cuplat cu stanga. Sa speram ca a fost doar o ratacire de moment, o aventura de o noapte, o tradare vremelnica a principiilor Bratienilor.

Au disparut din Parlament partide mici, extremiste, altele fara niciun fel de doctrina, s-a limpezit intr-un fel spectrul politic. Poate vom ajunge, pana la viitoarele alegeri, sa avem si noi doua tabere mari si puternice, stanga si dreapta, ca in democratiile consolidate.

2. A disparut unitatea de monolit din perioada 2001-2004, cand toti politicenii erau uniti in cuget, in simtiri si spaga. Cate o rara tresarire de orgoliu a presedintelui, ("capitalism de cumetrie"), apoi s-a asternut tacerea privatizarilor profitabile. Pentru ei. In guvernele de coalitie care au urmat, sau in scandalul perpetuu Basescu-Tariceanu, a existat si o parte buna: toata lumea suspecta pe toata lumea. Biletele, telefoane, intalniri in biroul lui Tariceanu, toate au iesit la iveala, pana la urma.

3. DNA si Parchetele au inceput sa-si faca datoria. Lista lunga a celor convocati sa dea cu subsemnatul, de la Monica Iacob Ridzi, Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, George Becali, etc., arata macar un lucru: nimeni nu se poate considera imun la ascultarea telefoanelor de catre "servicii", la "saltarea" de la domiciliu, chiar la adastarea prin beciurile politiei. Toate astea mi-aduc aminte de lupta contra mafiei siciliene. Ca justitia schioapata, e adevarat. Probabil actioneaza cu inertia caracteristica schimbarilor de personal.

4. Alegerile prezidentiale n-au fost dinainte castigate prin intelegeri pe sub masa. A contat votul popular, pana in ultima clipa, si chiar dupa. Alianta PSD-PNL ar fi functionat doar daca dl Geoana ceda locul in finala dlui Antonescu. Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rau, nimeni nu va sti vreodata.

5. Prestatia guvernului Boc poate fi trecuta la plus. N-a scos tara din criza, dar cine ar fi putut izola Romania de criza globala? N-au scapat ele tari cu economii dezvoltate, dar noi, cu un PIB pricajit, de 3 ori mai mic decat al Olandei, la o populatie egala ca numar. Altceva este de apreciat. Si-a propus modernizarea statului roman, in primul rand prin reducerea cheltuielilor cu propria functionare. A mai facut cineva asa ceva? Nu.

Codurile de procedura penala si civila, cele doua legi de reglementare a salarizarii si restructurarii bugetare, legea raspunderii fiscale, legea pensiilor, legea educatiei, aproape gata sa intre in parlament. Chiar masurile de ultima ora, privind finantarea invatamantului potrivit unor standarde de cost sunt de salutat, pentru ca induc echitate in sistem si ne obliga la minimizarea costurilor prin eliminarea risipei. Cu PSD in coasta tot timpul, cu motiuni de cenzura, cu imperiile media impotriva, e de mirare ca a reusit si atat.

6. Declansarea modernizarii statului si institutiilor sale. Trebuie sa recunoastem ca suntem intr-o restanta uriasa, fata de alte tari, chiar foste comuniste. Asumarea acestui obiectiv, in tandem, presedintie-guvern, reprezinta speranta de mai bine a Romaniei, probabil motivul pentru care presedintele Basescu a primit voturile romanilor. Altfel, orice evolutie pozitiva era din start anihilata de cohortele de rechini, care sub umbrela institutiilor bugetare se infruptau masiv dintr-un buget tot mai costeliv. Pretul platit va fi mare. Sute de mii de bugetari isi vor pierde slujbele. Dar altfel ne scufundam cu totii.

7. Se cuvine sa aducem un elogiu Bancii Nationale si dlui Mugur Isarescu. Fara clarviziunea domniei sale probabil n-am fi iesit la liman nesifonati, cel putin in privinta politicilor bancare. Mentinerea cursului de schimb, alta data explodand la orice cutremur financiar, tinerea inflatiei sub control, mentinerea in echilibru a sistemului bancar, reprimarea privilor pofticioase cu care politicienii se uita la rezervele valutare si la masina de facut bani ale BNR, toate acestea ne ajuta sa functionam "normal", in lupta cu vremurile.

8. O mentiune pozitiva si pentru presa. Chiar sub influenta mogulilor, cu interese oculte, are totusi un merit: n-a tacut o secunda. Mai putine contracte de publicitate cu statul si chiar coalizata in mare masura contra candidatului Basescu, cine dorea sa afle si o alta fata a lucrurilor avea de unde. Si legea audiovizualului a obligat-o sa acorde spatiu tuturor partilor in disputa. Presa online, de exemplu site-ul ziare.com, a prezentat puncte de vedere din tot spectrul politic, nu cred ca cineva care a avut ceva de spus s-a simtit cenzurat. Mare lucru, pana acum cativa ani nici nu visam la asa ceva.

9. In sfarsit, o ultima notare pozitiva pentru institutiile de mentinere a ordinii publice. Adio manifestatii fara autorizatie, spargerii de geamuri si usi la guvern, televiziune, ministere si in alte zone, adio venirii minerilor sau altor manifestanti, mai mult sau mai putini turbulenti. Am intrat, in sfarsit, pe un fagas normal. Pe care multi nu-l sperau sa vina asa de repede. Paream un popor de nestapanit, cand e vorba de manifestatii.

Am facut aceste mentionari pentru echilibru, pentru a pune in balanta si lucrurile bune, nu numai pe cele negative. De data asta am fost avocatul tendintelor pozitive din societate. Asta nu inseamna ca maine nu voi critica, la fel de acid cum am facut-o si in trecut, tot ce face rau directiei pe care vad eu Romania mergand in urmatorii ani.

De doi lei speranta...

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#bilant pozitiv 2009, #BNR Mugur Isarescu, #anchete DNA Ridzi, #presa 2009 , #stiri Mugur Isarescu