Cele trei țări care controlează majoritatea multinaționalelor din România. Germania ocupă primul loc detașat

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 12:07
10334 citiri
Cele trei țări care controlează majoritatea multinaționalelor din România. Germania ocupă primul loc detașat
În România, în anul 2021, erau 91.760 grupuri de întreprinderi, din care 4.934 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 86.826 de grupuri de întreprinderi multinaţionale FOTO Pixabay

În România, în anul 2021, erau 91.760 grupuri de întreprinderi, din care 4.934 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 86.826 de grupuri de întreprinderi multinaţionale.

562 sunt controlate din interior, iar 86.264 sunt controlate din străinătate.

Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

”Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România. În România, în anul 2021, au fost identificate 91.760 grupuri de întreprinderi, din care 4.934 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 86.826 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (562 controlate din interior, respectiv 86.264 controlate din străinătate). Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, în anul 2021, 4.934 erau rezidente, peste 5% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităṭi legale”, arată datele INS.

În anul 2021, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 14.820 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 71.444 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În anul 2021, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în:

- secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 33% din totalul grupurilor de întreprinderi;

- secţiunea F - Construcţii - 12% din totalul grupurilor de întreprinderi;

- secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi;

- secţiunea C - Industria prelucrătoare - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi;

- secţiunea L - Tranzacţii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii:

- secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 19%;

- secţiunea C - Industria prelucrătoare - 11%;

- secţiunea F - Construcţii - 11%;

- secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 11%;

- secţiunea S - Alte activităţi de servicii - 9% din totalul grupurilor de întreprinderi

În România, în anul 2021, un procent de 28,3% din numărul total de salariați din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate.

În întreprinderile controlate din top 10 ṭări, în anul 2021, şi-au desfăşurat activitatea 21,1% din totalul numărului de salariaṭi la nivelul economiei naṭionale.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.

Rezultatele anului 2021 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,1%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (9,3%), în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,8% din salariaţi se regăsesc în secţiunea C - Industria prelucrătoare, 2,5% se regăsesc în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,3% se regăsesc în secţiunea J - Informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în secţiunea C - Industria prelucrătoare (3,9%) şi secţiunea J - Informaţii şi comunicaţii (2,5%).

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Polonia va dezvolta un program de arme nucleare, dacă SUA refuză să ajute Ucraina. Avertismentul șefului diplomației de la Varșovia
Polonia va dezvolta un program de arme nucleare, dacă SUA refuză să ajute Ucraina. Avertismentul șefului diplomației de la Varșovia
Șeful diplomației poloneze, Radoslav Sikorsky, crede că Washingtonul își va dezamăgi aliații dacă nu continuă să ajute Ucraina. Însă membrii UE vor putea, cu siguranță, să predea...
Donald Trump condamnat să plătească 454 de milioane de dolari amendă într-un dosar de fraudă financiară
Donald Trump condamnat să plătească 454 de milioane de dolari amendă într-un dosar de fraudă financiară
Un judecător din New York i-a ordonat vineri oficial lui Donald Trump să plătească 454 de milioane de dolari, inclusiv dobândă, o decizie care îi va oferi fostului preşedinte o lună pentru...
#multinationale, #multinationale Romania, #companii, #SUA, #Germania, #Franta , #stiri sociale