Lăcomia suprataxării contractelor part-time: „Intenția de a aduce mai mulți bani la buget s-a transformat în pierderea multor locuri de muncă”

Sambata, 18 Februarie 2023, ora 03:25
37828 citiri
Lăcomia suprataxării contractelor part-time: „Intenția de a aduce mai mulți bani la buget s-a transformat în pierderea multor locuri de muncă”
Suprataxarea contractelor de muncă ar putea fi eliminată, potrivit unui nou proiect le lege depus în Parlament FOTO Pixabay

Suprataxarea contractelor de muncă ar putea fi eliminată, potrivit unui nou proiect le lege depus în Parlament.

Inițiativa aparține mai multor parlamentari PNL, însă vine după ce coaliția formată din PSD, PNL și UDMR a impus suprataxarea. Mai mult, la finalul anului 2022, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time, după ce Opoziția a avut o inițiativă de eliminare.

Liberalii spun că „taxarea introdusă de guvern la presiunea PSD este o nedreptate”, îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili români.

Cei care au susținut suprataxarea muncii part time au spus că este pentru situațiile în care angajatorii „maschează” o normă întreagă cu o normă parțială pentru a plăti taxe mai mici către stat.

Dacă ar fi votată, ar însemna revenirea la aplicarea CAS și CASS proporțional cu veniturile realizate efectiv de salariații cu normă parțială. În prezent, angajatorii plătesc aceste contribuții la nivelul salariul minim brut, chiar dacă angajatul câștigă mult mai puțin.

Sorina Faier, specialist în resurse umane, a declarat pentru Ziare.com că măsura a avut un impact negativ pe piața muncii.

„Suprataxarea a avut un impact negativ asupra pieței forței de muncă, iar efectul real al acestei măsuri vedem că este diferit de cel estimat de autorități. Astfel, intenția de a aduce mai mulți bani la buget s-a transformat, de fapt, în pierderea multor locuri de muncă și chiar trecerea unora dintre ele la negru. Companiile și angajați trec oricum printr-o perioadă de instabilitate economică și ar trebui susținuți cu măsuri, nu suprataxați”, a declarat expertul.

După intrarea în vigoare a ordonanței, 100.000 de posturi part-time ar fi fost desfiinţate. Angajații din companiile mici ar fi fost cei mai afectați.

„În plus, pe lângă impactul suferit de cei care și-au pierdut locul de muncă sau de costurile suplimentare pentru companii, este o inechitate și dacă ne gândim că un angajat care a muncit part-time, dar pentru care angajatorul a plătit taxele pentru full-time, va lua aceeași pensie ca un angajat full-time. Cum s-ar calcula diferența?

Angajatorii cu posibilități financiare, companii mari, au putut plăti, deși în multe cazuri și acestea au renunțat la angajații respectivi. Dar angajații part-time din companiile mici și medii au fost cei mai afectați de această suprataxare pentru că, în cele mai multe cazuri, angajatorii nu au putut susține creșterea de taxe și au renunțat la angajații respectivi. Iar companiile și angajații care au ales varianta la negru sunt expuși la riscuri suplimentare: companiile riscă amenzi usturătoare, angajații nu mai beneficiază de drepturile și protecția socială care vin împreună cu un contract de muncă”, a adăugat Sorina Faier.

Modificări legislative

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat că a depus, împreună cu parlamentarii liberali, o iniţiativă legislativă prin care se renunţă la suprataxarea contractelor part-time şi că va depune o altă iniţiativă de sprijinire a copiilor cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate.

"Sute de mii de oameni sunt afectaţi de prevederile actualei legi şi prin această iniţiativă situaţia lor se poate îndrepta, multe contracte de muncă vor fi scoase din economia subterană şi încasările la bugetul consolidat vor creşte, iar presiunea bugetară a asistenţei sociale va scădea. PNL consideră că munca trebuie încurajată şi nu suprataxată. (...) PNL pledează pentru un stat corect şi eficient, care respectă munca în cadru legal şi combate în forţă munca la negru. Modul în care sunt taxate în prezent contractele cu timp parţial creează o mare inechitate şi este o măsură profund injustă", a declarat Raluca Turcan, la Parlament.

Potrivit acesteia, este o nedreptate să supra-taxezi un angajat care lucrează doar câteva ore pe zi, adăugând că, într-un stat care funcţionează corect, instituţiile de control trebuie să combată munca "la negru".

"Impactul bugetar va fi unul pozitiv, pentru că va creşte colectarea şi încasarea la bugetul statului şi de asemenea vor fi reduse cheltuielile pentru asistenţă socială. De această lege practic sunt loviţi, în momentul de faţă, sute de mii de oameni care rămân fără asigurări sociale de sănătate şi fără contribuţii la pensii pentru că au ajuns să lucreze la negru, sistemul fiind împovărător pentru cei care angajează", a motivat Turcan.

Raluca Turcan a arătat că prin proiectul pe care l-a depus "s-a făcut un pas înainte de la declaraţii la fapte, pentru că în spaţiul public există afirmaţii, inclusiv ale liderilor PSD, care au propus suprataxarea muncii part-time, că se doreşte scăderea contribuţiilor pe muncă. "Aşadar, acesta este un prim pas concret pus pe masa coaliţiei de către PNL şi care încurajează un regim echitabil şi just pentru muncă, mai ales pentru oameni care lucrează câteva ore pe zi", a adăugat deputata PNL.

„Rămân consecvent, taxarea introdusă de guvern la presiunea PSD este o nedreptate.

Am propus și am obținut eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time în 2019 pentru că această supraimpozitare îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre români.

Apoi, PSD a impus reintroducerea ei. Orice argumente ar aduce PSD-ul, ele pălesc în față unui adevăr simplu și evident: da, evaziunea este o boală a sistemului, dar nu vindeci boala omorând pacientul. Este nevoie de bani la buget. Dar trebuie găsite alte soluții, care să nu crească doar povara celor mai nevoiași”, a transmis și Robert Sighiartău.

Prin cea de-a doua iniţiativă legislativă, liberalii propun un plan naţional de sprijin pentru copiii care au părinţii la muncă în străinătate.

"În momentul de faţă există în România aproximativ 160.000 de copiii cu părinţi la muncă în străinătate. Prin acest proiect dorim să dăm dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor, cultelor religioase să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Sunt disponibile aproximativ 150 de milioane de euro din programele operaţionale 2021 - 2027. Ne propunem un minim de 20.000 de copii să fie sprijiniţi prin acest plan naţional de ajutorare a copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate", a explicat liberala, care consideră că un astfel de plan trebuie să se deruleze la nivelul întregii ţări.

Potrivit statisticilor din 2020, a adăugat Raluca Turcan, 20.000 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

#munca part time, #contracte part time, #part time, #PNL , #stiri sociale