Adevăratele pericole din spatele muncii remote. Ce poți să pățești dacă lucrezi prea mult de acasă

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 03:30
7844 citiri
Adevăratele pericole din spatele muncii remote. Ce poți să pățești dacă lucrezi prea mult de acasă
Peste 60% dintre angajați lucrează din confortul casei FOTO: Unsplash.com

Șase din 10 angajaţi lucrează, în mare parte, din confortul casei lor, potrivit unui sondaj realizat de o platformă online dedicată angajaţilor Undelucram.ro.

Cei care preferă să lucreze de acasă au ales acest mod de a munci pentru că li se pare mai eficient sau pentru că pot să aibă grijă şi de familie şi casă în timpul programului de lucru, arată studiul citat.

Sunt mai puţin de 30% cei care ar vrea să lucreze de la birou, măcar trei zile pe săptămână.

Pe termen lung munca de acasă, ineficientă

Pentru Ziare.com, Corina Pop, psiholog și psihoterapeut spune despre consecințele muncii de acasă pe termen lung.

"La începutul pandemiei, lucrul de acasă reprezenta un avantaj atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Nu era vorba despre o restructurare a posturilor, astfel angajații nu își pierdeau locul de muncă.

Însă munca de acasă pe termen lung dă dovadă de ineficiență, deoarece dispar relațiile dintre oameni", explică Corina Pop.

Mersul la birou creează legături între oameni

"Mersul la birou are ca scop principal stabilirea de interconexiuni între angajați. De socializare, de concurență, chiar și de dezvoltare prin identificarea de noi resurse, cursuri, noi informații.

Mintea noastră este ușor de confuzat, în sensul că după prea mult timp lucrat de acasă nu mai putem face diferența între spațiul de locuit și ce se întâmplă la muncă", spune psihoterapeutul.

Angajatul nu își ia pauze, apare burnout-ul

"Ceea ce devine foarte obositor și cumva pentru că multe lucruri se întrepătrund astfel încât apare burnout-ul, angajatul nu își mai ia pauze efective de la lucru și ajunge să lucreze mult mai mult", adaugă Corina Pop.

Se instalează sedentarismul

"Sedentarismul este iarăși un factor care apare ca fiind problematic în munca de acasă. Totul este la îndemână, nu te ridici de foarte multe ori de la birou, nu te miști, nu cobori de la un etaj la altul ca să iei niște hârtii de la un coleg sau pur și simplu să îți iei o hârtie din imprimantă", punctează psihologul.

Pot apărea tulburări psihice

"Partea de socializare și înstrăinare pot accentua anumite tulburări psihiatrice, pot apărea depresii sau incapacitatea de a mai socializa cu ceilalți oameni petrecând foarte mult timp în fața unui calculator.

Munca de acasă nu unește oameni, din contră întâlnirile par din ce în ce mai greu de stabilit și de pus pe o agendă, astfel încât oamenii să poată să stabilească noi proiecte și să lucreze", concluzionează specialistul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#munca remote, #tineri, #dezavantaje, #consecinte, #termen lung , #cereri locuri de munca