Dilema unui român care vrea să se întoarcă în țară. Salariul uriaș pe care-l vizează: "Găsesc de muncă cu contract permanent?"

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 03:16
32761 citiri
Dilema unui român care vrea să se întoarcă în țară. Salariul uriaș pe care-l vizează: "Găsesc de muncă cu contract permanent?"
Muncitori la lucru pe șantier FOTO Pixabay

În timp ce mulți români au plecat din țară să lucreze în străinătate pentru salarii mai mari, iar alții sunt tentați să facă pasul, sunt si situații în care unii vor să revină în România.

Este cazul unui meseriaș în construcții care vrea să se întoarcă, nu înainte de a afla care ar fi acum condițiile.

Acesta s-a interesat pe un grup dedicat constructorilor dacă ar putea câștiga 1.500 de euro pe lună.

"Sunt meseriaș de prima categorie, cu 20 de ani de experiență pe șantierele din Spania și vreau să vin în România să muncesc. Am 50 de ani, găsesc de muncă cu contract permanent la 1500 de euro pe lună?", a scris românul pe grupul Constructori și meseriași în construcții.

"În Spania am salariu mai mare, dar vreau să mă retrag în România", a precizat autorul postării într-un comentariu.

"E posibil"

În comentarii, mulți i-au confirmat că ar putea avea venitul pe care îl dorește lunar și în România.

"Da, e posibil, dar cred că ar trebui să fii un super meseriaș, să muncești peste program și să tragi de tine cam vreo jumate de an la ceva firmă, poate să ai și scule, să mai aduci de acasă, mașină, să ai răbdare, să găsești firma potrivită, trebuie să te readaptezi la condițiile de muncă din România."

"Dacă te încadrează la 3200 lei brut, primești 2520 lei net. Asta oficial. Majoritatea plătesc pe lângă, așa că poți obține 1500 €, dacă ești OK ca meșter. În Cluj primești banii ăștia."

"Păi așa zic ăștia la București, că oferă 350 de lei pe zi. Dar vad că nu iese niciunul în față să îți facă o ofertă."

"O să găsești, dar tot ce e nevoie e să cauți persoana potrivită si firma corespunzătoare, dar cel mai simplu e să te faci PFA si să iei lucrări pe cont propriu, poți face bani frumoși dacă nu îți vinzi meseria pe 2-3 lei."

"Dacă nu cunoști prețurile si ești pe cont propriu, cel mai bine e să-ți calculezi lucrarea pe zi, adică, de exemplu e de renovat o baie care va dura 5 zile, îti calculezi cam cât ai vrea pe zi, de exemplu un minim de 400 ron/zi ca persoană fizică. Oricum, prețurile se fac după mâna de lucru a omului, după profesionalism și seriozitate, eu când fac un preț la m2 nu mă interesează cât ia altul, ce prețuri are altul, eu îmi fac singur prețul."

"Exact așa procedez în Spania și la mine la muncă și în particular, eu la muncă lucrez la metru și fiecare lucrare este diferită, mai complexă sau mai ușoară si trebuie să negociez prețul cu șeful meu ca să ies la 200 euro pe zi", a precizat autorul postării.

"Dacă ai așa de multă experiență de prima categorie de ce vrei să te plătească altul? De ce nu-ți faci tu o firmă? Calitatea aduce clienți."

"În București un meseriaș bun ia de la 1200 euro în sus. Ai toate șansele."

"Un om de calitate, cu experiență în domeniu, îi un avantaj foarte mare într-o echipă, (firmă), chiar și la privați, nu ai nevoie de control, chiar și sprijină restul grupei, îndrumare, nu sunt probleme la lucrări."

"1500 de euro îi faceţi în România, dar lucrând pe cont propriu, angajat la patron cu salariu lunar nu cred că ajungeţi mai mult de 1200 de euro. Orice om care știe bine meserie și respectă clienţii castigã decent și în țarã, 100%."

"Cu Siguranță da, când un meseriaș în țară vrea de la 10euro/mp pentru lucrări de finisare și nu dă garanție, angajatorii au nevoie de personal calificat!"

"Poți veni acasă, da să-ți iei lucrări particular, cu siguranță vei ieși mult mai bine ca în Spania, așa am făcut și eu."

"Când cunoști meserie nu ai cum să lucrezi cu salariul minim pe economie. Este salariul pentru necalificați sau începători."

"Da, cu salariul minim pe economie!"

Alții îl descurajează.

"Ai toate șansele să rămâi șomer, rămâi în Spania."

"Pe cont propriu da, ca angajat nu îți dă nimeni."

"Stai mai bine acolo. După 15 ani, România nu mai e ce era."

"Depinde cum vrei să trăiești, dacă vrei în țara ta vino acasă, și trăiești decent, dacă vrei sa trăiești mai bine, stai acolo."

"La așa salariu nu o să îți dea în Rominia niciun angajator. Îți spun din experiența de zi cu zi. Cât ai fi de meseriaș își bat joc de tine. Îți promit, îi faci treabă de calitate, dar nu îți dau banul pe care îl meriti. Stai acolo, dacă este într-adevăr bine, nu îți strica rostul. Ai sa regreți pentru totdeauna. Îți dau acest sfat părintește. Ceea ce ți-am menționat, îți spun prin ce am trecut."

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
#munca strainatate, #romani, #revenire, #Romania, #salarii, #contract , #stiri sociale