Cum să fii mai productiv la job și să-ți faci munca mai ușoară. Opt secrete dezvăluite de experți. „Pauzele scurte fac minuni”

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 05:41
2428 citiri
Cum să fii mai productiv la job și să-ți faci munca mai ușoară. Opt secrete dezvăluite de experți. „Pauzele scurte fac minuni”
Cu toții căutăm mereu modalități de a fi mai eficienți și mai productivi la locul de muncă FOTO Pixabay

Cu toții căutăm mereu modalități de a fi mai eficienți și mai productivi la locul de muncă.

Experții în resurse umane au mai multe secrete pentru a face munca mai plăcută și mai ușoară.

„Există o mulțime de sfaturi despre cum putem face asta, însă este esențial să le identificați pe cele care funcționează cu adevărat pentru voi. Astfel, stabiliți o rutină de lucru, vă veți face mai bine treaba, într-un timp mai scurt și veți avea rezultate mai bune sau câștigați mai mult timp pentru voi.

Fiecare dintre noi e unic și funcționează diferit, dar aceste sfaturi îmbunătățesc eficiența pentru majoritatea persoanelor. Eu le aplic cu succes în activitatea mea”, a declarat pentru Ziare.com Sorina Faier, specialist în resurse umane.

Specialistul în resurse umane Sorina Faieri a arătat pentru Ziare.com 8 sfaturi pentru a fi mai eficienți și mai productivi la job.

Nu face mai multe lucruri în același timp

Mulți angajați au impresia că, dacă încep mai multe sarcini în același timp, le termină mai repede. Sunt studii care arată că femeile au o eficiență mai mare în multitasking decât bărbații, dar tot este recomandat să efectuăm task-urile pe rând pentru a le face mai bine și mai repede. Cu siguranță te vei concentra mai bine și nu vei obosi atât de repede.

Setează obiective mici

Proiectele mari, care necesită mult timp până la finalizare, îți pot crea anxietate și impresia că nu le vei termina niciodată. Împarte-le în etape și consideră-le ca fiind mai multe proiecte mai mici. În acest fel, cum termini o etapă, te poți felicita și trece la următoarea având mai mult entuziasm.

Pauzele scurte fac minuni

Mulți angajați au impresia că, atunci când au multă treabă, o pauză le va încetini ritmul de muncă, nu vor mai știi unde au rămas și le va lua mai mult timp să revină la concentrare. Total fals. Pauzele scurte îți relaxează creierul, iar o scurtă meditație, un exercițiu de respirație, o cafea bună sau o discuție cu un coleg sau chiar și privitul în gol câteva minute îți distrag atenția de la programul încărcat și te întorci la sarcinile rămase cu o atitudine mai relaxată și cu mai multă energie.

Unele companii au crescut eficiența, echilibrul și retenția angajaților de când oferă ca beneficii masaj la locul de muncă, camere de odihnă sau alte activități distractive.

Folosește agenda

Utilizarea agendei este o strategie foarte bună. Prin programarea task-urilor, decizi cât timp să acorzi fiecărei sarcini în funcție de complexitate. Astfel, ai un program prestabilit de care ar trebui să te ții. Tu te cunoști cel mai bine și știi exact cât poți duce. Nu-ți pune prea multe task-uri pe zi pentru că, dacă nu le termini, vei considera că nu ai fost eficient. Dar nici prea puține pentru că te vei încarcă prea mult în zilele următoare. Dacă primești prea multe sau prea puține sarcini de la șeful tău, trebuie să-i comunici și să găsiți o soluție împreună.

Deleagă

Dacă ai cui să-i delegi sarcini, nu ezita nicio clipă. Te va degreva de sarcinile care îți consumă timp și te vei putea concentra mai bine pe cele mai importante. De asemenea, dacă ești director, nu te focusa pe micromanagement, ci pe macromanagement. Așa vei putea delega și responsabiliza și pe ceilalți membri ai echipei. Și evită să îți asumi task-uri care nu fac parte din descrierea postului sau care pot fi realizate mult mai repede de către alte persoane.

Dezactivează factorii perturbatori

Când ești la birou și ai multă treabă, ar fi bine să nu lași rețele de socializare să te distragă pentru că îți vor irosi foarte mult timp. Dacă lucrezi în open space, roagă-ți colegii să își dea telefoanele mai încet. Sau să asculte muzică la un volum mai mic sau în căști, dacă este cazul. De asemenea, roagă-i să nu comunice între ei țipând de la un birou la altul. Toate acestea îți vor distrage atenția și nu te vei putea concentra cum ar trebui.

Începe ziua cu cel mai dificil task

Este bine să începi ziua cu cele mai grele sarcini și să o termini cu cele mai ușoare. Pe parcursul zilei, îți scade concentrarea și atunci îți va prinde foarte bine să te gândești că mai ai doar lucrurile ușoare de făcut și ziua s-a încheiat. În felul acesta, le vei finaliza pe toate cu brio și vei primi aprecieri pentru calitatea rezultatelor tale.

Identifică momentul de maximă productivitate

Din ce în ce mai mulți angajatori au înțeles că fiecare are perioada sa de maximă eficiență. De aceea, mulți acceptă acum munca de acasă, hibrid sau orele flexibile. Descoperă și tu acel moment de maximă eficiență și muncește în acel interval dacă ai această posibilitate sau discută cu șeful tău și găsiți o soluție pentru că va fi un win-win, atât pentru tine, cât și pentru angajator dacă vei fi lucra mai productiv, într-un timp mai scurt.

Citește și:
Maia Sandu, mesaj emoționant pentru România: ”Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu, mesaj emoționant pentru România: ”Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio...
Cum arată noua structură de putere din Parlament. Opoziția, vlăguită de numărul mare de aleși neafiliați
Cum arată noua structură de putere din Parlament. Opoziția, vlăguită de numărul mare de aleși neafiliați
Noua sesiune parlamentară din 2023 debutează cu un raport de forțe extrem de dezechilibrat. În timp ce coaliția PSD-PNL-UDMR are peste 60% din voturi, opoziția nu se poate uni nici măcar...