Ceremonie istorică, la 50 de ani de la criza ostaticilor care a umbrit Jocurile Olimpice de la Munchen. Cum s-a petrecut tragedia

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 12:48
2677 citiri
Ceremonie istorică, la 50 de ani de la criza ostaticilor care a umbrit Jocurile Olimpice de la Munchen. Cum s-a petrecut tragedia
Se împlinesc 50 de ani de la criza ostaticilor de la Munchen

Germania comemorează, luni, sângeroasa criză a ostaticilor de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, în timpul căreia unsprezece sportivi israelieni au fost ucişi şi va recunoaşte, 50 de ani mai târziu, greşelile făcute în timpul şi după această tragedie.

Ceremonia programată de la ora 15:00 (13:00 GMT) îl va reuni pe şeful statului german Frank-Walter Steinmeier şi omologul său israelian, Isaac Herzog, în prezenţa a aproximativ 70 de rude ale victimelor, relatează AFP.

Această ceremonie risca să se transforme într-un fiasco cu ameninţarea unui boicot al familiilor care au luptat zeci de ani pentru a obţine din partea Germaniei o despăgubire considerată suficientă. Un acord anunţat in extremis săptămâna trecută a salvat comemorările.

"Faptul că a fost nevoie de 50 de ani pentru a realiza această reconciliere în ultimele zile este cu adevărat ruşinos”, a recunoscut Steinmeier, înainte ca preşedintele israelian să fie primit duminică la Berlin.

Autorităţile germane ar trebui să facă un pas în continuare luni şi să-şi asume responsabilitatea pentru numeroasele eşecuri care au înconjurat tragedia.

În faţa familiilor victimelor care cer scuze, Steinmeier a putut pronunţa cuvintele aşteptate, la cincizeci de ani de la tragicul eveniment din 5 septembrie 1972: opt membri ai organizaţiei palestiniene Septembrie Negru au atacat delegaţia israeliană, în zori, la locul de cazare din Satul Olimpic, în a unsprezecea zi a Jocurilor de la Munchen.

Ucigând doi sportivi israelieni, ei luaseră alţi nouă ostatici, sperând să-i schimbe cu peste 200 de prizonieri palestinieni. După lungi ore de negocieri, intervenţia serviciilor de securitate germane la baza militară Fürstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri vest de München, s-a încheiat în sânge. Toţi cei nouă ostatici au fost ucişi în timpul operaţiunii, împreună cu un poliţist din Germania de Vest. Cinci dintre cei opt atacatori au fost împuşcaţi, iar ceilalţi trei au fost capturaţi.

Luarea de ostatici s-a soldat cu un total de 18 decese. "Jocurile Bucuriei”, menite să-i facă pe oameni să uite de cele organizate la Berlin în 1936, sub regimul nazist, s-au transformat într-un dezastru.

Steinmeier a declarat că intenţionează să recunoască "anumite erori de judecată, anumite comportamente eronate, anumite greşeli comise” de autorităţile ţării sale. "Represiunea şi uitarea” din cei 50 de ani de la luarea de ostatici fac parte din aceasta, a adăugat el.

Alertele serviciilor de informaţii despre un risc de atac în timpul acestei Olimpiade au fost ignorate şi securitatea neglijată. Atacul poliţiei a fost prost pregătit. "Nu au făcut nici cea mai mică încercare de a salva vieţi”, a spus Zwi Zamir, pe atunci şef al serviciului de informaţii străine (Mossad), într-un dosar desecretizat în 2012.

Ceremoniile de luni vor avea loc chiar la locul epilogului fatal al crizei ostaticilor, aerodromul Fürstenfeldbruck.

În timp ce controversa cu privire la fiasco-ul operaţiunii poliţieneşti făcea deja furori, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) hotărâse, a doua zi, să nu întrerupă Jocurile Olimpice.

Rudele îndoliate "s-au lovit de un zid” de fiecare dată când au încercat să obţină răspunsuri de la Germania sau CIO în ultimele decenii, a spus preşedintele Herzog.

"Nu ştiţi prin ce am trecut în ultimii 50 de ani”, a declarat pentru AFP Ankie Spitzer, al cărei soţ Andrei a fost unul dintre antrenorii ucişi la München.

Guvernul lui Olaf Scholz a fost de acord să ofere 28 de milioane de euro, plătiţi parţial de landul Bavaria şi oraşul München, în beneficiul familiilor victimelor.

Berlinul a oferit anterior 10 milioane de euro, inclusiv aproximativ 4,5 milioane deja plătite în 1972 şi 2002. "Mult prea mult timp nu am vrut să recunoaştem că avem şi partea noastră de responsabilitate”, a recunoscut duminică preşedintele german."De noi depindea să asigurăm siguranţa sportivilor israelieni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Victor Cornea, la un pas de performanța carierei. Iubitul Andreei Bălan e în semifinale la Munchen
Victor Cornea, la un pas de performanța carierei. Iubitul Andreei Bălan e în semifinale la Munchen
Perechea româno-franceză Victor Cornea/Theo Arribage s-a calificat, vineri, în semifinalele probei de dublu din cadrul turneului de tenis ATP 250 de la Munchen (Germania), dotat cu premii totale...
Performanță notabilă în circuitul ATP pentru iubitul Andreei Bălan
Performanță notabilă în circuitul ATP pentru iubitul Andreei Bălan
Perechea româno-franceză Victor Cornea/Theo Arribage s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis ATP 250 de la Munchen (Germania), dotat...
#munchen, #olimpiada, #criza , #stiri din sport