Un lăcătuș de construcții navale din Galați a dat în judecată firma care l-a concediat după un scandal intern în care a fost implicat în urma unei uși lăsate deschise. Angajatul concediat a fost bătut după ce, având probleme cu „curentul”, „s-a luat” de un coleg care a lăsat o ușă deschisă.
Printr-un proces deschis la Tribunalul Galați, un angajat concediat a dat în judecată firma pentru care a lucrat, considerând decizia de concediere nelegală.
În proces, bărbatul a arătat că la data de 08.06.2022, în jurul orei 11:10, a fost implicat într-o altercație cu un coleg, pe motiv că acesta din urmă nu ar fi închis ușa de la cantină, trântind-o de perete și lăsând-o deschisă. Supărat că „era curent”, iar el suferise o intervenție la mandibulă și medicul i-a recomandat „să evite curentul”, angajatul s-a dus spre colegul său pentru a-l atenționa.
În urma acestei situații, angajatul atenționat că a lăsat ușa deschisă s-a năpustit asupra colegului pe care îl trăgea curentul și l-a lovit cu pumnii în zona capului şi a feței de mai multe ori. „În urma altercației i-au fost luxați trei dinți de pe mandibula superioară, ce au necesitat a fi extrași şi o fractură cu deplasare a alveolelor dinților arătați, fiind emis și certificat medico-legal”, a arătat angajatul, concediat după incident pentru că s-a considerat că a provocat scandalul.
„Simplul fapt că i-ar fi imputat colegului că lasă mereu ușă deschisă şi că se face curent nu este de natură a se aprecia că a fost de natură a intra într-o altercație cu o altă persoană şi că ar fi tulburat buna desfășurare a activității societății”, l-a apărat avocatul pe angajatul concediat.
Salariatul dat afară a mai arătat că „în situația în care se va considera că a încălcat regulile de disciplina din cadrul societății, trebuie avut în vedere că este salariat al societății din anul 2005, ca nu a avut nicio abatere disciplinara, ca a fost un bun profesionist dovada stând calificativele de "foarte bine", că a fost înlocuitor maistru, fiind unul din oamenii de încredere atât profesional cât şi în ceea ce privește moralitatea”.
„Toate acestea ar fi trebuit să cântărească la momentul aplicării sancțiunii, putându-se dispune o măsură mai blânde”, a mai arătat salariatul.
Firma dată în judecată s-a apărat spunând că „fapta de instigare a reclamantului a cauzat un prejudiciu material societății, victima a fost în concediu medical, iar societatea a avut pierderi generate de plus valoarea pe care aceasta ar fi adus-o prin munca prestată”. „De asemenea, au fost generate costuri şi cu cercetarea evenimentului, iar pe perioada concediului reclamantului sarcinile acestuia au fost preluate de alte persoane”, s-a mai apărat firma dată în judecată.
Tribunalul Galați a dispus anularea deciziei de concediere pentru că în document „nu s-au indicat distinct motivele pentru care au fost înlăturate apărările reclamantului, acesta apreciind-se nevinovat, susținând că nu a urmat celălalt angajat nu cu scopul de ai cere socoteală, ci de a-i explica problema sa medicală”.
„Lipsa motivelor pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile constituie motiv de nulitate absolută a deciziei de sancționare”, se arată în sentința prin care firma a fost obligată să îl reangajeze pe salariatul care are probleme cu curentul. Hotărârea Tribunalului Galați nu este definitivă.
In nici o alta tara din lume, "trasul curentului"... Vezi tot