Român obligat să îi plătească daune morale unui meseriaș pe care l-a bătut din cauza unei lucrări de proastă calitate

Vineri, 12 Mai 2023, ora 03:40
10991 citiri
Român obligat să îi plătească daune morale unui meseriaș pe care l-a bătut din cauza unei lucrări de proastă calitate
Muncitorul a fost bătut când s-a dus să își ia sculele, după ce a fost alungat de proprietar FOTO Pixabay

Un bărbat din județul Brașov a fost condamnat recent, definitiv, la o amendă penală de 1.800 de lei și plata unor daune morale de 3.000 de lei pentru lovituri și alte violențe după ce l-a agresat pe un meseriaș pe care l-a alungat din curtea sa, nemulțumit de calitatea lucrării.

Incidentul a avut loc în 2018. Proprietarul unei case din județul Brașov a tocmit un meseriaș pentru a-i turna niște beton. Pentru a nu-l pierde pe meseriaș, proprietarul i-a plătit un avans de 400 de lei. La începutul lunii octombrie 2018, meseriașul a început lucrările.

După trei zile, nemulțumit de calitatea lucrării, proprietarul i-a cerut meșterului să oprească totul și să plece de la el din curte.

„A doua zi, în jurul orelor 10:00-11:00 persoana vătămată s-a prezentat la locuinţa inculpatului pentru a-şi lua sculele şi a restitui parte din arvună. A pătruns în curtea inculpatului, pe poarta descuiată şi a purtat cu inculpatul o discuţie care a degenerat, ajungându-se ca inculpatul să exercite violenţe fizice asupra persoanei vătămate, respectiv să o lovească în zona capului, respectiv la buza superioară şi în regiunea nazală”, se arată în rechizitoriu.

În urma agresiunii, meseriașul a obținut un certificate medico-legal care arătat că a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Trimis în judecată pentru loviri și alte violențe, proprietarul acuzat că l-a bătut pe meseriaș nu a recunoscut fapta, spunând că nu a lovit victima, neavând niciun motiv să facă asta din moment ce și-a recuperate banii plătiți. Avocatul proprietarului a arătat în apărarea sa că bărbatul „a fost bucuros că a scăpat de partea vătămată, de nepriceputul meseriaş”.

„Persoana vătămată însă avea motive întemeiate să-l acuze pe inculpat şi să creeze condiţiile unei răzbunări, creându-şi leziuni, întrucât a pierdut o sumă de bani pentru nefinalizarea lucrării contractată cu inculpatul”, a mai arătat apărarea proprietarului.

În primă instanță, proprietarul acuzat că l-a agresat pe meseriaș a fost condamnat la o amendă penală de 1.800 de lei și plata unor daune morale de 3.000 de lei (meseriașul a cerut daune morale de 15.000 de lei).

Sentința instanței de fond a fost menținută de Curtea de Apel Brașov, care a arătat că „exercitarea actelor de violenţă de către inculpat împotriva persoanei vătămate au fost dovedite, neputându-se dispune o soluţie de achitare”.

În privința daunelor morale de 3.000 de lei, judecătorii au arătat că „nu se impune nici înlăturarea obligaţiei inculpatului de a achita părţii civile suma de 3.000 de lei cu titlu de daune morale, nici reducerea cuantumului stabilit prin hotărârea atacată”.

„În acest sens se reţine că sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, există o faptă ilicită – agresarea persoanei vătămate, un prejudiciu – leziunile suferite de victimă, descrise prin actul medical depus la dosar, există o legătură de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu – leziunile fiind cauzate de violenţele exercitate de inculpat, iar acesta a comis fapta în forma de vinovăţie a intenţiei”, se arată în sentința Curții de Apel Brașov.

Eveniment Quarterly Report

Celebrul fotomodel Andre Bîrleanu a fost arestat pentru viol. Calvarul descris de femeia abuzată
Celebrul fotomodel Andre Bîrleanu a fost arestat pentru viol. Calvarul descris de femeia abuzată
Andre Bîrleanu, un fotomodel controversat, a fost arestat pentru viol și alte violențe. Acesta a fost reținut de polițiști în București după ce o tânără a depus plângere împotriva...
Doi polițiști din Capitală, verificați dacă au bătut un tânăr drogat care a murit: "L-au imobilizat și l-au lovit în zona picioarelor"
Doi polițiști din Capitală, verificați dacă au bătut un tânăr drogat care a murit: "L-au imobilizat și l-au lovit în zona picioarelor"
Doi polițiști din București, de la Secția 17, sunt anchetați de Serviciul Omoruri după ce un tânăr aflat sub influența drogurilor, reținut pe 18 septembrie, a murit la spital. Au fost...
#muncitor, #constructii, #bataie, #daune morale, #beton , #justitie