Cercetătorul Ovidiu Țentea a fost numit, începând de joi, manager interimar al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), conform unui anunț publicat pe pagina oficială de Facebook a instituției.
Potrivit postării MNIR, Ovidiu Țentea (născut pe 4 iunie 1974, în Dumbrăveni, județul Sibiu), cercetător științific de gradul II în cadrul Secției Arheologie a MNIR, este un expert cu recunoaștere națională în domeniul istoriei antice și arheologiei. Acesta deține o vastă experiență profesională, de peste 25 de ani, în cercetare, muzeografie și managementul patrimoniului cultural.
A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1997), are studii aprofundate, doctoratul în Istorie Antică și Arheologie (2008) și studii postdoctorale la Academia Română (2011-2013).
Din 2023 este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai. arheolog expert, înscris în Registrul Arheologilor din România, Ovidiu Țentea este expert în bunuri de patrimoniu mobil și are o experiență vastă în cercetarea arheologică preventivă și sistematică.
Fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie, Ovidiu Țentea, autor de volume și articole științifice, este membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
În urma furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat pe 28 ianuarie că a procedat la denunțarea contractului de management al lui Ernest Oberlander-Târnoveanu, cu un termen de 15 zile de preaviz.
Fostul managerul al MNIR Ernest Oberlander-Târnoveanu a declarat că a refuzat să-și dea demisia de onoare considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate în Olanda decât ''lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale'.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate, pe 25 ianuarie, în urma unui 'incident deosebit de grav' care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunțat la acea dată Ministerul Culturii.