Goran Bregovic - de ce ii plac manelele, tiganii si Romania - Interviu

Vineri, 11 Martie 2011, ora 07:23
10486 citiri
Goran Bregovic - de ce ii plac manelele, tiganii si Romania - Interviu
Foto: Best Music

Goran Bregovic este in turneu european. De aceasta data nu canta, muzicianul cauta "voci" cu care sa colaboreze pentru noul sau album, Alkohol.

Primul popas l-a facut in Romania, unde a pus ochii pe manelistul Florin Salam, pentru ca "intotdeauna este ceva nou la el". In multele vizite pe care le-a facut in tara noastra, Goran Bregovic a ajuns la concluzia ca ii place aici pentru ca "suntem la fel".

Dupa parerea sa, manelele nu sunt altceva decat muzica tiganeasca urbana. Artistul a vizitat redactia Ziare.com si ne-a raspuns la cateva intrebari:

Cu ce ocazie prin Romania, de aceasta data?

Lucrez la un proiect muzical, Alkohol, care are doua parti. "Sljivovica", album pe care l-am terminat in urma cu doi ani, si aceasta a doua parte, la care lucrez acum si care initial s-a numit "Champagne". Anul trecut au existat, la nivel european, ceva probleme cu rromii si am simtit ca trebuie sa reactionez cumva. Drept urmare, am numit aceasta a doua parte a proiectului "Gipsy Champagne".

Pornesc de la ideea ca tiganii nu sunt problema Europei, ei sunt talentul Europei. Incerc sa aduc alaturi de mine, in cadrul acestui album, cativa dintre artistii mei favoriti, care au influentat cultura europeana.

De ce credeti ca rromii nu sunt bine priviti in Europa?

Istoria ne arata ca, inainte sa fie ucisi evreii, au fost omorati tiganii. Daca exista o misiune pentru mine, in acest nou album, este aceea de a promova muzicieni despre care nici macar nu se stie ca sunt tigani - David Essex sau Edita Gorniak - de exemplu. Desigur, scopul albumului nu este mesajul, ci muzica, dar daca exista un mesaj, acesta este: "exista frumusete in contributia tiganilor la cultura europeana".

De ce iubiti tiganii?

Nu am nicio legatura "de sange" cu ei, dar imi aduc aminte de perioada cand am inceput sa cant muzica si tatal meu, care era colonel de armata, mi-a spus ca nu cumva sa ma apuc de o meserie de tigani. Cred ca si in Romania, atunci cand faci muzica, se considera ca faci o "munca de tigan".

O sa mai faceti muzica de film?

Nu, nu mai fac muzica de film demult. Am mai facut cateva melodii pentru scurt-metraje, dar nu, nu mai fac muzica de film. Fac arta, nu am nicio treaba cu industria si cu atat mai mult cu cea a filmului. Am facut muzica de film in perioada razboiului din fosta Iugoslavie si am facut acest lucru pentru ca trebuia sa supravietuiesc in Paris.

Acum refuz sa mai fac muzica de film. Am avut noroc pana acum sa primesc bani pentru lucruri pe care le-as fi facut si pe gratis. A fost numai o perioada, intre cea in care am fost rock-star si terminarea razboiului. Am lucrat la filme care nu cred ca aveau nevoie de un compozitor.

Colaborarea cu Kusturica, de exemplu, nu a avut nicio legatura cu industria. Ceea ce am facut noi atunci nu a fost deloc comercial. Dar ma bucur ca mi-am redobandit libertatea.

Muzica tiganeasca este o industrie?

Nu, niciodata nu va fi. Este chiar foarte departe de acceptiunea muzicii comerciale.

Vorbiti-mi putin despre Romania, ce va place aici, ce nu va place?

Romania a fost o mare descoperire pentru mine. Imi amintesc de primul meu turneu in Romania, cand am cantat in 10 orase. A fost fabulos. O tara mare, frumoasa, cu o diversitate pe care nu o mai intalnisem. De atunci imi place sa vin sa cant aici si sa fiu considerat un artist local.

Am cantat in orase in care nu calcase picior de strain. Deja ma consider de-al locului. Nu pot spune ca exista ceva care nu-mi place in Romania. Suntem foarte asemanatori, ma simt confortabil aici.

Urmatorul concert in Romania cand va fi?

Nu stiu inca, deocamdata lucrez la noul album. Am cantat recent la Bucuresti si cred ca urmatoarea vizita in Romania va fi pentru o serie de concerte in mai multe orase.

V-ati gandit sa compuneti muzica romaneasca?

Cred ca asta fac acum, cu Florin Salam, este muzica romaneasca. Am adus si eu o contributie, dar cred ca rezultatul va fi foarte romanesc.

De ce ati ales sa cantati cu Florin Salam?

Cand am venit prima data in Romania, am ascultat un CD cu manele si mi-a placut foarte mult. Intotdeauna am spus ca manelele sunt muzica mea favorita din Romania. Imi place muzica tiganeasca pentru ca ea nu produce numai sunete, produce si nebunie, este un pic mutata din tonurile obisnuite. Cred ca acesta este motivul pentru care ne placea si muzica punk, la inceputuri. Pentru ca ritmul ei era diferit decat al altor genuri muzicale.

Muzica traditionala tiganeasca a evoluat, tiganii s-au mutat la oras, este normal ca si ritmurile sa fie altele. Asta inseamna pentru mine manelele. Un fel de muzica tiganeasca urbana. Florin Salam este modern, mai modern decat generatia anterioara de cantareti de manele. Este un fel de artist hip-hop al manelelor, se simte liber si se vede asta.

Credeti ca manelele sunt similare cu muzica tiganeasca veche?

Au aceleasi radacini, aceeasi tematica. Nu sunt foarte diferite. Nu poti defini, practic, muzica tiganeasca. Nu poti compara muzica tiganeasca turceasca, cu cea romaneasca sau cu cea frantuzeasca. Muzica tiganeasca este o muzica pentru supravietuire, nu are nicio legatura cu moda. Tiganii traiesc din ceea ce castiga din muzica. Este ridicol sa consideri ca muzica tiganeasca este la fel.

In Romania, manelele nu sunt apreciate de toata lumea...

Este o chestiune de gusturi. Si ce daca oamenii cu facultate nu asculta manele? Nu am niciun fel de probleme, nu sunt roman, nu am prejudecati. In plus, cred ca tiganii vor fi cu atat mai mandri cu cat sunt vorbiti mai de rau. De multe ori cand sunt in prezenta muzicienilor tigani, simt ca sunt in prezenta artei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Goran Bregovici Florin Salam, #Goran Bregovici manele, #Goran Bregovici muzica tiganeasca , #albume