Ziua mondiala a proprietatii intelectuale, pe ritm de Bob Marley: "Get up, Stand up"!

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 13:23
5336 citiri
Ziua mondiala a proprietatii intelectuale, pe ritm de Bob Marley: "Get up, Stand up"!
Foto: istockphoto/evrenselbaris

Sarbatorita anual, la 26 aprilie, Ziua mondiala a proprietatii intelectuale reprezinta un prilej de a promova rolul proprietatii intelectuale in incurajarea inovatiei si creativitatii.

In aceasta zi celebram nu numai forta enorma a creativitatii umane, ci si drepturile de proprietate intelectuala, care ajuta la alimentarea si canalizarea acestei forte, facand din ea un important motor al dezvoltarii economice, culturale si sociale.

Editia din 2015, dedicata muzicii are ca moto "Get up, Stand Up. For Music.". In urma cu aproximativ patru decenii Bob Marley, o legenda a muzicii, si grupul sau "The Wailers" au lansat albumul "Burnin'", ce includea si piesa "Get Up, Stand Up".

Atunci nu si-au imaginat ca ritmurile acestei simple melodii vor deveni atat de populare. Avand o conotatie sociala profunda, ulterior s-a transformat intr-un imn international pentru apararea drepturilor omului, mentioneaza site-ul www.wipo.int.

Muzica de care ne bucuram astazi este rodul inspiratiei si muncii asidue depuse de oamenii de creatie din intreaga lume - cantareti si compozitori; muzicieni si editori; producatori, ingineri si multi altii. Amploarea si diversitatea rezulta din accesibilitatea fara precedent la diverse genuri si stiluri muzicale, ceea ce ne permite sa descoperim aproape zilnic noi forme hibride de muzica. Tehnologiile prin care avem acces la progresele industriei muzicale se schimba aproape la fel de repede.

Foto: World Intellectual Property Day/Facebook

Image credit: istockphoto/evrenselbaris

Descarcarea, cumpararea sau subscrierea, vanzarea directa de la autorul operei muzicale la consumator - toate optiunile sunt accesibile.

Dezvoltarea tehnologica a condus la aparitia unor noi modele de afaceri generand o accesibilitate fara precedent la diferite stiluri si genuri muzicale. De la Opera din Beijing la Filarmonica din Viena, de la Bamako Blues la "Chicago house", muzica transcende granitele si ne conecteaza unii cu ceilalti.

Muzica si drepturile in era digitala

In mesajul sau, directorului general al Organizatie Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), Francis Gurry, mentioneaza faptul ca muzica este o parte a unei revolutii extraordinare, care se intampla in jurul nostru.

Datorita tehnologiei digitale si a Internetului, in prezent avem acces la o oferta muzicala mai mare decat oricand. Internetul a creat o piata globala si o scena mondiala pentru muzica.

In aceasta noua economie digitala trebuie sa avem insa grija sa nu-i pierdem din vedere pe creatori si pe interpreti. Pentru o viata culturala vibranta este esential ca toate categoriile de creatori, compozitori, textieri si interpreti sa poata trai decent din muzica lor. Proprietatea intelectuala va juca un rol din ce in ce mai important pe scena internationala.

Drepturile de autor in Romania

In cadrul evenimentelor propuse la nivel mondial de catre OMPI se inscriu si manifestarile care vor avea loc la nivel national si care vor fi organizate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), in colaborare cu Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR).

In Romania, asigurarea protectiei proprietatii intelectuale se realizeaza, in principal, prin doua institutii de specialitate: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), in domeniul proprietatii industriale, si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe.

In 2000, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale au desemnat ziua de 26 aprilie, data la care, in 1970, a intrat in vigoare conventia de infiintare a OMPI, ca zi dedicata recunoasterii contributiei pe care inventatorii si artistii o au la dezvoltarea societatii.

OMPI este una din agentiile specializate ale Natiunilor Unite. A fost creata in 1967 cu scopul declarat de a incuraja activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume. Are in mod curent 183 de state membre, administreaza 23 de tratate internationale, avand sediul mondial la Geneva, in Elvetia.

Proprietatea intelectuala se refera la recunoasterea paternitatii unei anumite inventii, creatii sau idei si la drepturile legale rezultate in urma activitatii intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuala se impart in doua mari categorii: drepturile de autor, care protejeaza creatiile literare, artistice si stiintifice, si drepturile de proprietate industriala, care includ brevetele, patentele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#World Intellectual Property Day, #Ziua drepturilor de autor , #case productie