Razvan Suma, sotul Analiei Selis: Violoncelul meu este ca un Ferrari - Interviu

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 13:00
9849 citiri
Razvan Suma, sotul Analiei Selis: Violoncelul meu este ca un Ferrari - Interviu
Foto: Adi Stoicoviciu

In urma cu un an, unul dintre cei mai activi muzicieni romani, cu un palmares generos de concerte in Europa, Asia si America - violoncelistul Razvan Suma - cucerea publicul prin turneul sau national "Va place Bach?". Anul acesta, artistul revine cu un turneu extraordinar, de aceasta data inchinat lui Brahms.

Alaturi de pianistul spaniol Josu Okinena, cu care canta de opt ani, si de violoncelul sau de patrimoniu universal - Maucotel - Fournier, creat la Paris in anul 1849, Razvan Suma lanseaza spectatorilor provocarea "Va place... Brahms?".

Intre 8 si 29 octombrie, Razvan Suma va canta in 13 orase - Iasi, Suceava, Deva, Timisoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistrita, Oradea, Pitesti, Brasov, Arcus si Bucuresti - propunand de aceasta data spectatorilor cele doua sonate pentru pian si violoncel compuse de Johannes Brahms.

Lasand la o parte cariera sa si sobrietatea impusa de profesie, Razvan Suma este un om ca toti ceilalti, desi e sotul celebrei Analia Selis. Este un familist, un tata cu emotii pentru copiii sai, un om care nu scoate din calcul posibilitatea de a lua drumul strainatatii, la un moment dat, un om care nu asculta doar muzica clasica, gustand din plin si alte genuri, mai putin manelele, pe care le detesta sincer.

E convins ca publicul din Romania poate fi educat sa invete sa asculte muzica clasica si admite ca merge la concerte pe stadion sau in sali polivalente "pentru ca energia pe care o gasesti acolo nu o poti intalni in salile de concerte de muzica clasica", dupa cum a declarat el pentru Ziare.com.

De ce ati ales tocmai violoncelul? Cand ati stiut ca acesta va va fi partener de cursa lunga?

Violoncelul a fost a doua optiune. La 5 ani am inceput foarte timid vioara, dar se pare ca nu a fost pe placul meu. Cred totusi ca eram prea fraged pentru a ma bucura de vioara. Mai aveam nevoie de putina joaca. La 6 ani am inceput violoncelul cu Gabriela Todor, o mare profesoara. Spun "mare" pentru ca este foarte dificil sa fii competent, ca profesor, pentru un copil de 6 ani sau un adolescent de 18 ani, varsta la care am terminat liceul, tot cu ea. Este o paleta imensa de informatii pe care sa le dai aceluiasi elev, iar cronologia lor este fundamentala.

Tot ea m-a invatat cum sa devin partener de viata cu violoncelul. Cum sa-l respect, cum sa-l ascult si mai ales cum sa-l rasplatesc. Poate parea putin exagerat, dar pot afirma ca "violoncelul suna precum il canti". Daca il respecti si il studiezi cat si cum trebuie, rezoneaza intr-un fel special. Daca insa i-ai ramas dator cu ceva ore de studiu, se va vedea si asta.

Cum e sa tii in mana un violoncel atat de pretios? Stiu ca a fost creat in 1849 de lutierul Charles Adolphe Maucotel

Este ca si cum ti-ai lua un Ferrari. Doar ca si pe acea masina trebuie sa stii sa o conduci. Pomi si stalpi - sau altfel spus obstacole de ocolit cu maiestrie - exista peste tot, si in cantatul la violoncel. Faptul ca i-a apartinut unui mare violoncelist, Pierre Fournier, parca ma face si mai responsabil.

Cand va deplasati cu un astfel de instrument valoros, luati si masuri speciale de securitate?

Da, doar ca masurile speciale costa. Orice drum pe care-l fac cu avionul ma costa aproape dublu, pentru ca vecinul meu de scaun este intotdeauna... violoncelul! Nu sunt doar masuri speciale, ci si nervi speciali, pentru ca nu pare a fi un lucru comun ca angajatii de la aeroporturi sa stie cum se procedeaza in aceste situatii. Asa ca aproape intotdeauna persoanei de la controlul de aeroport (check-in) i se lungeste fata, pune intrebari adesea aberante si incepe "sa transpire" la nenumaratele telefoane pe care le da pentru a solutiona problema.

Controlul unui violoncel poate dura la nesfarsit, mai ales daca vreun ofiter de securitate mai "constiincios" se uita prin interiorul instrumentului si mi-l cere ca sa il vada in birou si superiorul lui. Acesta este momentul in care imi ating limitele si incep sa le vorbesc de legislatie. Si ma lasa in pace.

Ati predat muzica atat elevilor din Romania, cat si din Spania, Argentina sau Coreea. Chiar exista un limbaj universal al muzicii? Ati avut nevoie de translator la aceste cursuri?

Avand in vedere ca "do, re, mi" inseamna acelasi lucru si in coreeana si in japoneza sau araba, putem spune ca este un limbaj universal pe Terra. S-ar putea sa fie unicul, iar studiile facute pe creierele noastre releva faptul ca cei care invata muzica bazata pe note muzicale, nu dupa ureche, dovedesc o dezvoltare aparte a inteligentei, acesta nefiind un limbaj ca o limba straina, ci un limbaj abstract, ceea ce dezvolta enorm imaginatia.

Cand ati avut cele mai mari emotii?

Am emotii frecvent. Nu pot puncta un moment anume, dar pot spune ca emotiile de scena au fost surclasate mult celor pentru copiii mei. Mersul la gradinita al fetitei mele m-a macinat cat zece concerte si nu mai punem la socoteala ca am doi copii. Nici nu vreau sa ma gandesc ce ma asteapta...

Exista o scena unde nu ati apucat sa concertati si v-ati dori?

Cred ca daca cineva ar trai cinci vieti la rand si ar concerta in fiecare saptamana o data, tot nu ar acoperi toate salile de pe Pamant. Am vazut sali importante din America, Asia sau Europa. Sa visez la toate ar fi utopic. Ceea ce pot face este sa ma mentin la un nivel inalt si, daca va fi cazul sa fiu invitat, voi onora cu cea mai mare placere orice sala. Toate la timpul lor.

In viata de zi cu zi, exista un tip de muzica pe care pur si simplu nu il puteti asculta, nu va place deloc?

Manelele. Mi-a fost si greu sa scriu numele acestei mizerii. Dar se pare ca Imperiul Otoman si-a lasat amprenta adanc in poporul roman, mai ales in anumite zone sociale.

Pretuiti vreun artist modern, de muzica usoara, pop, rock etc, de la noi si din afara? Ati indrazni sa urcati pe scena cu el, pentru o colaborare inedita, o impletire intre stiluri muzicale?

In masina sau in casa ascult multa muzica usoara, o denumire generala a genului de altfel, pentru ca ea nu este deloc usoara. Cam asa sunt adesea indoctrinati multi muzicieni din zona clasica: sa consideram ca ce facem noi artistii de muzica usoara nu pot sa faca. Eu pun intrebarea: dar oare noi putem face ce fac ei? Raspunsul este "poate", dar cu foarte multa munca.

Recent am avut un proiect foarte special, care s-a concretizat prin participarea mea pe albunul "Acustic" al trupei Vita de vie. Am cantat cu foarte multi muzicieni din Romania: Analia Selis, cam pe toate albumele sale (in calitate si de "partener de viata"), Berti Barbera, Paula Seling sau altii.

Merg la concerte pe stadion sau sali polivalente, pentru ca energia pe care o gasesti acolo nu o poti intalni in salile de concerte de muzica clasica.

Ce credeti ca v-a ajutat sa faceti cariera? Ce anume a contat cel mai mult in cazul dvs?

Munca si sansa. Misha Maiski, un mare violoncelist, spunea ca in lume sunt violoncelisti mult mai buni decat el, doar ca nu au avut sansa sa. Cu siguranta se referea si la sansa de a intalni profesorul potrivit la momentul potrivit, sansa de a avea tenacitaea de a studia asiduu pana la epuizare (pentru ca altii nu o au) sau alte asemenea "sanse".

V-ati gandit sa plecati din tara? Vi s-a oferit aceasta ocazie?

Da, mi s-au oferit multe asemenea variante. Am ramas in tara, pentru ca in acel moment era cea mai buna alegere. Nu regret nicio clipa alegerea facuta, dar nu exclud o posibila plecare din tara, cine stie cand. Sunt casatorit cu o argentinianca ce si-a abandonat radacinile pentru mine. De ce nu as face-o si eu? Mai ales ca avem o singura viata si ar fi pacat sa nu o traim intens.

Seara, cand mergeti la culcare si va faceti bilantul, care vi se pare ca e cea mai mare implinire a dvs?

Depinde de zi. Uneori concertul tocmai sustinut, uneori familia, uneori faptul ca realizez ca am reusit sa il invat pe un student ceva foarte util, depinde.

Ce nu stie publicul despre omul Razvan Suma?

Multe lucruri. Dar poate ca e mai bine asa. Din pacate, eu am avut mari deceptii cu unii dintre artistii carora le-am fost fan. Nu putem fi la fel toti - ar fi plictisitor. De aceea, poate e mai bine sa avem secrete.

Pe plan profesional, care este cea mai mare dorinta a dvs legata de urmatorii ani?

Nu sunt pretentios. Imi stiu limitele, dar incerc sa le depasesc. Vreau sa cant muzica asa cum imi place si sa ii invat pe studentii mei sa reuseasca acelasi lucru. Anul acesta am avut un nou inceput: scoala de vara "Muzica la altitudine", un masterclass la Poiana Stampei, in Bucovina. Imi doresc sa ciclicizam acest eveniment, iar orizontul arata bine.

Ce i-ati spune unui tanar care nu a avut ocazia sa asiste la un concert de muzica clasica, pentru a-l convinge sa incerce si aceasta experienta?

Cred ca acel tanar trebuie sa afle ca exista muzica clasica. Si ca acest lucru putem sa il facem doar noi, muzicienii impreuna cu voi, presa. Suntem bombardati cu tot felul de informatii care "fac rating" si uitam sa promovam artele, care ne aduc insa multa bucurie fata de un accident sau o tragedie. Ar fi bine sa transformam concertele, operele sau expozitiile in evenimente care aduc audienta.

Cum e publicul de muzica clasica de la noi, comparativ cu cel din alte tari?

Este frumos. Si cu fiecare concert crestem impreuna.

Programul Turneului national sustinut de Razvan Suma

- Marti, 8 octombrie, ora 19.00 - IASI - Sala Caudella

- Joi, 10 octombrie, ora 19.00 - SUCEAVA - Colegiul de Arta "Ciprian Porumbescu"

- Duminica, 13 octombrie, ora 19.00 - DEVA - Palatul Magna Curia

- Marti, 15 octombrie, ora 19.00 - TIMISOARA - Sala Capitol

- Joi, 17 octombrie, ora 19.00 - CLUJ-NAPOCA - Colegiul Academic

- Vineri, 18 octombrie, ora 18.00 - BAIA MARE - Sala Rotary a Liceului de Arte

- Duminica, 20 octombrie, ora 19.00 - CAREI - Castelul din Carei

- Luni, 21 octombrie, ora 19.00 - BISTRITA - Sala Sinagogii

- Marti, 22 octombrie, ora 19.00 - ORADEA - Sala de concerte "Enescu-Bartok"

- Joi, 24 octombrie, ora 19.00 - PITESTI - Casa de Cultura a Sindicatelor

- Vineri, 25 octombrie, ora 19.00 - BRASOV - Centrul Cultural "Patria"

- Sambata, 26 octombrie, ora 18.00 - ARCUS - Centrul de cultura

- Marti, 29 octombrie, ora 19.00 - BUCURESTI - Sala Radio

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Razvan Suma interviu, #Razvan Suma sot Analia Selis, #Razvan Suma turneu Bhrams, #Razvan Suma violoncel , #concerte