Reactia Vunk, dupa ce CNA le-a interzis videoclipul la TV

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 19:34
2172 citiri
Reactia Vunk, dupa ce CNA le-a interzis videoclipul la TV

Trupa Vunk, al carei videoclip "Asa si" a fost interzis de la difuzarea pe posturile TV printr-o decizie a Consiliului National al Audiovizualului, spune ca membrii Consiliului ar trebui sa gaseasca o cale prin care sa permita difuzarea neblurata a videoclipurilor care contin plasare de produse.

"Este parte din dezvoltarea industriei sa ai plasare de produse in videoclipuri, iar CNA ar trebui sa gaseasca o cale legala prin care sa ne lase sa le difuzam neblurate videoclipurile care contin imagini cu produse branduite: sa mentionam in deschiderea clipurilor cand este plasare de produs sau o alta solutie reglementata prin lege. Interzicerea nu e o solutie, nu asa functioneaza industria de divertisment in lume si nu asa ajutam sa progreseze industria noastra de divertisment", au spus membrii trupei Vunk pe contul oficial al formatiei de pe platforma YouTube.

Trupa Vunk precizeaza ca in videoclipul "Asa si" apar "mentionari de branduri in context". " (...) pentru ca, pur si simplu, am filmat pe strada si brandurile apareau in statiile de autobuz sau in vitrinele din Centrul Vechi", mai spune trupa Vunk.

De asemenea, trupa Vunk a postat pe contul sau de pe YouTube un colaj de videoclipuri internationale ale unor artisti precum Lady Gaga, Britney Spears, si Jennifer Lopez care contin plasare de produse.

Videoclipurile "Asa, si!" (trupa Vunk) si "Va fi bine" (Andra) au fost interzise de la difuzarea pe posturile de televiziune printr-o decizie luata, joi, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), din cauza ca aceste clipuri contin plasare de produse fara a fi mentionat acest lucru.

Consiliul a primit mai multe sesizari potrivit carora cele doua videoclipuri contin plasare de produse fara a fi mentionat acest lucru. Potrivit sesizarilor, in videoclipul "Asa, si!" (trupa Vunk) se face reclama la Clinica Medlife, Mike's Pub, 55 Jaz Music, Heineken, iar in videoclipul "Va fi bine" (Andra) se face reclama la vopsea Garnier, cafea Jacobs, Free Way Cola.

Membrii CNA au constatat ca sesizarile sunt intemeiate si ca in aceste cazuri a fost incalcat articolul 31, aliniatul 4, litera c si alineatul 5 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Programele care contin plasare de produse trebuie sa indeplineasca cumulativ cel putin urmatoarele conditii: c) sa nu scoata in evidenta in mod exagerat produsele in cauza. (5) Programele in care sunt inserate plasari de produse trebuie sa cuprinda informatii clare privind existenta acestora, fiind identificate corespunzator atat la inceput, cat si la sfarsit, precum si la reluarea dupa o pauza publicitara, astfel incat sa se evite orice confuzie din partea telespectatorului".

Cele doua videoclipuri au fost difuzate la mai multe televiziuni muzicale, la unele dintre acestea produsele din respectivele clipuri fiind blurate.

In ambele cazuri, CNA a decis sa aplice o decizie de intrare in legalitate, fapt care presupune ca cele doua videoclipuri nu mai pot fi difuzate pana nu vor fi modificate astfel incat sa respecte legislatia audiovizualului.

Decizia de intrare in legalitate a fost propusa de membrul CNA Cristina Trepcea, fiind adoptata cu zece voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) si unul "impotriva" (Christian Mititelu).

Citește și:
Șoșoacă folosește retorica Rusiei după ce Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva sa: „Mă amenință cu moartea. Stat abuziv și fascist”
Șoșoacă folosește retorica Rusiei după ce Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva sa: „Mă amenință cu moartea. Stat abuziv și fascist”
Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a reacționat aberant după ce Ucraina a anunțat sancțiuni la adresa sa ca urmare a proiectelui de lege depuse de senatoare pentru anexarea unor...
Șoșoacă, sancționată de guvernul Ucrainei: Un „politician marginal” care folosește „revanșismul rusesc”
Șoșoacă, sancționată de guvernul Ucrainei: Un „politician marginal” care folosește „revanșismul rusesc”
Declarațiile făcute de senatoarea Diana Șoșoacă, privind anexarea unor teritorii din Ucraina care au aparținut în trecut României, nu au rămas neobservate în presa de la Kiev. FOCUS,...
#Vunk videoclip plasare produse, #Vunk videoclip CNA , #melodii