Trei mari doamne ale muziciii usoare romanesti, la ceas aniversar

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 19:19
12301 citiri
Trei mari doamne ale muziciii usoare romanesti, la ceas aniversar
Foto: Arhiva

Margareta Paslaru, Angela Similea si Mirabela Dauer, un "trio de aur" care a facut istorie in muzica usoara de la noi din ultima jumatate de secol, isi aniverseaza sambata ziua de nastere, toate trecand binisor de granita a 60 de ani de viata.

Parfumul inconfundabil al vocilor, galeria de slagare nemuritoare daruite cu atata dragoste publicului larg, longevitatea si stacheta permanent ridicata a presatiilor artistice, le-au facut foarte iubite, chiar adulate in anumite perioade, incat numele lor au devenit efectiv de patrimoniu.

Margareta Paslaru

S-a nascut acum 68 de ani, pe 9 iulie 1943, la Bucuresti.

A studiat pianul, baletul si pictura.

A debutat pe cand era adolescenta, in 1958, la Casa de Cultura Grivita Rosie din Bucuresti.

Are un repertoriu vast, artista colaborand cu peste 65 de compozitori, ea insasi fiind autoarea unor piese care au devenit hituri.

Melodii de referinta, care au trecut cu brio proba timpului si a publicului: Cum e oare, Va veni o clipa, Chemarea marii, Cine stie, Lasa-mi toamna pomii verzi (compozitie proprie - una din cele mai frumoase melodii a ultimilor 80 de ani, conform specialistilor), Veronica (coloana sonora a filmului cu acelasi nume), Harap Alb (repertoriu international), Trandafirii tai (international) s.a.

Super-vedeta a anilor '60-'70, a cantat alaturi de nume mari ale muzicii usoare internationale din acea vreme, precum: James Last, Patty Bravo, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Adriano Celentano.

A cochetat, deasemeni, cu teatrul si cu filmul: Opera de trei parale (in distributie, Toma Caragiu, Clody Bertola, Victor Rebengiuc), Tunelul, Impuscaturi pe portativ, serialul Veronica (film celebru, cu mare succes la copii, care si astazi si-a pastrat prospetimea), Gloria nu canta, Clipa.

In 1983, a emigrat impreuna cu fiica sa, Ana Maria, in SUA, unde a lucrat la o galerie de arta, fiind implicata deasemeni in tot felul de activitati caritabile. Dupa 1990 revine permanent in Romania, fiind mai putin prezenta in viata muzicala interna.

Sotul sau, fostul campion de talere, Gheorghe Sencovici, a decedat in 2006, cei doi convietuind impreuna aproape 40 de ani.

Angela Similea

S-a nascut in urma cu 65 de ani, pe 9 iulie 1946, in comuna ilfoveana 1 Decembrie.

Face parte din aceiasi generatie cu Aura Urziceanu, Dida Dragan, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, toti interpreti de prima mana, cu priza deosebita la iubitorii genului.

Vocea diafana dublata de o eleganta si frumusete rapitoare, i-au adus, atat in tinerete, cat si mai tarziu, laurii unei popularitati iesite din comun.

A debutat in 1965, dar primul succes, de-a dreptul fulminant, l-a inregistrat sase ani mai tarziu, cand la Cerbul de Aur 1971 a obtinut Premiul II, festival care, an de an, aducea in acea perioada la Brasov chiar "spuma" pop-ului international.

A lansat foarte multe slagare, pe parcursul indelungatei cariere, multe fredonate si astazi, precum: Casa mea, Marea canta, Suflet de copil, Sa mori din dragoste ranita, Nu-mi lua iubirea, Un albastru infinit s.a.

Filme de lung metraj in care a jucat: Ramasagul (cu Florin Piersic, Draga Olteanu-Matei, Ion Lucian), Trenul de aur si Totul e posibil in joc.

In 2008 a primit Discul de Platina pentru vanzari record de albume.

Cel de-al doilea sau sot, fostul deputat Victor Surdu, a murit in aprile 2011, artista fiind foarte afectata de pierderea suferita, incat, de atunci, aparitiile sale publice au devenit foarte rare.

Are un baiat, in varsta de 39 de ani, stabilit de mai multi ani peste Ocean, Sorin fiind rodul iubirii cantaretei cu Jan Hilgen.

Mirabela Dauer

Pe numele sau de nastere Mirabela Scortaru, a vazut lumina zilei acum 64 de ani, tot pe 9 iulie, dar in 1947, la Bucuresti.

"Mira" este una dintre foarte putinele noastre cantarete din generatia veche care rezista cu brio si astazi, in ciuda schimbarilor radicale de stil, perceptie si interes, intervenite in zona muzicii, dupa 1990.

Este considerata de unii critici a fi cea mai buna voce feminina a muzicii pop romanesti din ultimile trei decenii.

A debutat la 16 ani, in 1963, alaturi de vestita formatie Rosu si Negru, interpretand in special piese din repertoriul Ritei Pavone (o adevarata diva a muzicii italiene in anii '60).

Colaborari cu majoritatea marilor nostri compozitori: George Grigoriu, Vasile Veselovschi, Ion Cristinoiu, Anton Suteu, Temistocle Popa, Marius Teicu, Marcel Dragomir, Cornel Fugaru, Marian Nistor s.a.

Din 2004 compozitorul sau preferat a devenit Raoul, cei doi scotand impreuna cateva albume de succes.

Slagare inconfundabile, marca Mirabela: Morarita, Taina noptii, Frunza mea albastra, Fotoliul din odaie, Multumesc iubita mama, De ce nu-mi spui ca ma iubesti, E bine, e bine, e foarte bine, Floare alba, floare albastra, Voi canta, Pentru inima mea s.a.

A jucat in filmul "Buletin de Bucuresti".

In 2004 a fost decorata cu Ordinul National Meritul Cultural - clasa 1, in grad de Cavaler.

A fost implicata in doua mariaje mai putin reusite, din cel de-al doilea, cu regizorul Dan Traian Popovici, rezultand un fiu, azi in varsta de 34 de ani, relatiile fiind insa destul de reci intre artista si unicul sau copil.

La multi ani, distinselor Doamne ale muzicii noastre romanesti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Margareta Paslaru aniversare, #Angela Similea aniversare, #Mirabela Dauer aniversare, #stelele muzicii usoare romanesti , #stiri muzica