In peisajul muzical romanesc al ultimilor ani si-au facut aparitia tot mai multe trupe care, dupa modelul occidental, abordeaza teme mai putin facile in versurile lor, propunand nu doar o viziune inedita asupra lumii si a vietii, ci si un sound complex, hotarat, agresiv.
Toulouse Lautrec este una dintre trupele promitatoare din zona "alternative". Pe ce ne bazam cand spunem asta? Miile de fani de pe pagina de Facebook, numeroasele cantari pe care le sustin in tara si in strainatate, salile arhipline la concertele lor sau prezenta lor la cele mai asteptate festivaluri ale verii - iata doar cateva indicii ca lumea ii stie si ii vrea.
"Capetele blanoase", asa cum isi spun baietii barbosi cu caciuli si piepturi dezgolite, si-au desavarsit imaginea prin elemente inspirate de aristocratia franceza sau de avangarda artistica, peste care s-au suprapus motivele preluate din realitatea contemporana.
Cei trei membri ai formatiei Toulouse Lautrec, baietii pentru care "lumea-i un sat de vacanta", au vorbit pentru Ziare.com despre muzica lor, dar si despre celelalte lucruri care ii definesc si ii inspira.
Cine sunt baietii de la "Toulouse Lautrec", cum au ajuns sa faca muzica si cu ce se ocupa atunci cand nu canta?
Sunt trei golani barbosi care fac arta, arhitectura si sound design, pe langa faptul ca beau vin rosu, joaca tenis si merg pe biciclete de toate felurile.
Ce aveti voi in comun cu pictorul francez de la care ati preluat numele trupei, Henri de Toulouse Lautrec?
Ne plac femeile, unul dintre noi a studiat arte plastic - cam cu asta se ocupa -, si suntem niste aristocrati in mizerie.
Cum se imbina arta vizuala cu muzica in videoclipurile voastre? Cum ati caracteriza clipurile Toulouse Lautrec?
Sunt o actiune spontana. Le filmam in urma unor viziuni si avem povesti pe care vrem sa le spunem, cum se intampla si in piese.
Lucram cu prieteni care vin tot din sfera artei si de aceea totul decurge natural si ne simtim foarte bine la filmari.
In ce masura se identifica fiecare dintre voi cu aristocratia franceza de secol XIX?
Nu mai avem nicio legatura, dar atunci a fost un declic. Arta a fost rasturnata de fotografie si totul a luat un cu totul alt drum.
Faptul ca Toulouse facea postere pentru concerte, cabaret si petreceri ne place pentru ca, intr-un sens, a ales sa aplice talentul lui aristocratic intr-un context aproape socialist.
"Music for the masses", cum spune un celebru album de muzica "pop".
Ce simbolizeaza mix-ul dintre piepturile dezgolite si caciulile de blana cu care va afisati cel mai des?
Irationalitatea indivizilor care se afiseaza asa.
Cum influenteaza societatea in care traim produsul artistic finit pe care ni-l oferiti?
Mai intai am vrut sa fugim de societate si sa traim in povesti fantastice cu eroi, dragoste si betivi, dar nu am reusit.
Asa ca mai cantam despre realitati si societate din cand in cand. In ceea ce priveste conditiile de producere ale unui CD de calitate, ne descurcam si noi cum putem, societatea nu e ideala.
Ce teme se abordeaza in versurile voastre? Ce anume nu ar invoca niciodata melodiile voastre?
Eroi, bautura, fete, societate, revolutie culturala, nedreptati, dragoste, ura, extraordinarul... Nu am invoca niciodata distractia, fetitele la mare, bananele, politica, vara si "mertzanele".
In ce limbi mai cantati si cum va ajuta lucrul asta?
Romana, engleza si franceza... Ne ajuta sa nu ne plictisim si sa avem fani in Chile, Franta, Columbia, Mexic sau Grecia.
Aveti cantari prin strainatate? Dar in tara, pe unde concertati cel mai des?
Am cantat in Ungaria si Franta. In tara cantam peste tot.
Cu ce artisti internationali v-ati vedea colaborand?
Asaf Avidan.
Daca ar fi sa faceti muzica intr-un alt loc de pe glob, in ce tara ar fi asta?
Franta sau Brazilia.
Cel mai recent videoclip filmat de Toulouse Lautrec, "Nopti Albe", lansat in primavara acestui an
...TOULOUSE - LAUTREC!
Acu' vaz ca s-au... Vezi tot