Nadia Comaneci implineste 50 de ani

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 08:57
3916 citiri
Nadia Comaneci implineste 50 de ani

Cea mai cunoscuta gimnasta din toate timpurile, Nadia Comaneci, prima sportiva din lume care a luat nota maxima in acest sport, la Jocurile Olimpice de vara de la Montreal 1976, implineste sambata 50 de ani.

Nascuta la 12 noiembrie 1961, la Onesti, Nadia Comaneci a intrat in istorie dupa ce a revolutionat gimnastica in 1976, cand a luat primul 10 din istoria acestui sport.

Nadia a inceput sa practice gimnastica la sase ani, iar pana la 14 ani a cucerit deja mai multe titluri nationale si europene.

La Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, Nadia a devenit prima gimnasta care a primit nota 10 din istoria acestui sport, la paralele inegale. Pana la sfarsitul competitiei, gimnasta din Romania a mai obtinut inca sase note de zece cucerind trei medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz.

Dupa performanta de la Jocurile Olimpice, Nadia Comaneci a aparut pe copertile renumitelor reviste Time, Newsweek si Sport Illustrated, toate in aceeasi saptamana. La JO de la Moscova (1980), Nadia a cucerit doua medalii de aur si doua medalii de argint.

Din 1989 s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, iar in 1996 s-a casatorit cu campionul olimpic american Bart Connor. In acelasi an a intrat in Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale, iar trei ani mai tarziu a devenit primul sportiv care a fost invitat sa tina un discurs la sediul ONU.

In ianuarie 2007, Nadia Comaneci a fost distinsa de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman cu titlul de cea mai buna sportiva a secolului XX, iar din partea Comitetului International Olimpic a primit de doua ori Ordinul Olimpic.

Fosta sportiva este implicata in mai multe activitati caritabile si este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica, presedinte Onorific al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti si membru al Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. Impreuna cu sotul sau detine Academia de Gimnastica Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.

Medaliile castigate de Nadia Comaneci:

Olimpiada:

Aur - Montreal 1976 (individual compus, paralele, barna), Moscova 1980 (barna, sol)

Argint - Montreal 1976 (echipa), Moscova 1980 (echipa, individual compus)

Bronz - Montreal 1976 (sol)

Campionatul European:

Aur - Skien 1975 (sarituri, barna, paralele, individual compus), Praga 1977 (individual compus, paralele), Copenhaga 1979 (individual compus, sol, sarituri)

Argint - Skien 1975 (sol), Praga 1977 (sarituri)

Bronz -Copenhaga 1976 (barna)

Campionatul Mondial:

Aur - Strasbourg 1978 (barna), Ft.Worth 1979 (echipa)

Argint - Strasbourg (echipa, sarituri)

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Nadia Comaneci 50 ani, #Nadia Comaneci aniversare , #gimnastica