Am plans de bucurie impreuna: Doamnelor si domnilor, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice ...

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 00:00
7483 citiri
Am plans de bucurie impreuna: Doamnelor si domnilor, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice ...
Foto: Hepta.ro

Timpul a stat in loc in urma cu 42 de ani, cand o copila in varsta de 14 de ani reusea sa scrie istorie la Montreal. Romanii au stat cu sufletul la gura pentru Nadia Comaneci, cea care avea sa atinga perfectiunea si sa obtina sapte note de 10 intr-un concurs olimpic.

Fiecare pas, fiecare atingere, fiecare excercitiu au fost traite la intensitate maxima de romanii adunati in grup in fata televizoarelor pentru a o vedea pe cea care avea sa devina simbolul perfectiunii in sport.

Desi in acele vremuri nu se monitorizau audientele TV, este clar ca momentul Nadia Comaneci de la Montreal reprezinta unul dintre cele mai urmarite evenimente transmise vreodata in istoria Romaniei.

Pe langa perfectiunea aratata de Nadia, momentul primului 10 olimpic a avut si accente dramatice, avand in vedere ca tabela electronica a afisat nota 1.00, deoarece nu putea arata nota maxima.

S-a intamplat in proba pe echipe. Nadia a executat la perfectie exercitiul de la paralele, cu o stapanire de sine incredibila. Publicul a fost in delir, a aplaudat-o intens, insa Nadia nu s-a bucurat euforic, ci s-a intors cuminte si sigura pe sine langa colegele sale.

Spre uluiala tuturor, pe tabela electronica a aparut nota 1.00. Bela Karolyi, antrenorul lotului feminin, a ramas blocat cand a vazut. In niciun caz nu se putea acorda o nota atat de mica pentru un exercitiu facut la perfectie. Drept urmare, a mers glont catre juriu pentru a cere explicatii.

"Scuzati-ma, este foarte important pentru mine sa stiu nota Nadiei", a transmis Karolyi, incercand sa-si tina cu greu nervii in frau.

Un arbitru suedez din juriu i-a aratat cele zece degete ale mainilor, dar Karolyi era in continuare confuz. "Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei!"

A urmat apoi momentul istoric in care crainicul arenei a facut lumina: "Doamnelor si domnilor, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comaneci a obtinut nota zece!"

Lacrimi de bucurie, urale si respectul intregii lumi. Toate au aparut dupa acel moment de neuitat.

In presa vremii, Nadia Comaneci tinea capul de afis. "Gimnastica olimpica, iata ceva minunat. Cu Nadia Comaneci este, cat se poate de simplu, arta", scria cotidianul L'Express.

In schimb, Daily Mirror scria ca Nadia a reusit sa schimbe pentru totdeauna gimnastica.

"Calificativul maxim obtinut de Nadia Comaneci incepe o epoca noua in istoria gimnasticii. De acum inainte se va vorbi despre gimnastica dinainte si de dupa Nadia Comaneci", comenta publicatia britanica.

Fake News din urma cu patru decenii: Ungurii au sustinut ca Nadia este maghiara

Americanii au numit-o "Zeita de la Montreal", in timp ce Paul Pilisi, un profesor maghiar de stiinte politice la o universitate din Quebec, a lansat ipoteza ca Nadia ar avea origini maghiare.

Informatia a fost preluata de publicatii din SUA, Spania, Germania si Ungaria, iar comunitatea maghiara din Canada a prezentat un fals certificat de nastere al Nadiei, in care se sustinea ca numele real al gimnastei ar fi de fapt Anna Kemenec.

Totul a fost insa un "fake news" al acelor vremuri, intrucat atat Nadia, cat si mama sa au negat vehement.

"Nu m-a intrebat nimeni despre asa ceva pana acum! Oricum, nu e nimic adevarat in toata povestea asta. Eu respect pe toata lumea, indiferent de nationalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiara in familie. Zero legaturi!", spunea Nadia, conform Gsp.

Ziarul spaniol El Mundo Deportivo scria ca Nadia este maghiara si are alt nume

A ales sa fuga din Romania din cauza regimului comunist

De altfel, desi devenise o legenda a sportului mondial si adusese multa glorie Romaniei, Nadia a devenit haituita de regimul comunist, care o urmarea adesea si o chinuia.

Drept urmare, in noiembrie 1989, Nadia a fugit din tara. A trecut clandestin in Ungaria, iar mai apoi a ajuns in SUA, unde a fost primita ca o regina.

"In 1989 venise timpul sa plec. Decizia a fost dificila deoarece mi-a afectat familia. Am avut putin timp de gandire, dar, sincer va spun, mi-am urmat intuitia. Altcineva a venit cu ideea, eu doar am acceptat. Am ajuns la granita, am fugit printr-o zona interzisa si, dupa ce am ajuns in Ungaria, am traversat granita in Austria. A fost periculos, dar nu aveam alta alegere... Nu am putut sa le spun celor din familie ca voi pleca. Am plecat avand la mine doar hainele pe care le purtam in acea zi. Cu familia am luat legatura abia dupa Revolutie", declara Nadia Comaneci in 2012.

Dupa caderea regimului comunist, Nadia a revenit in tara si, desi este stabilita in SUA, spune ca Romania are un loc foarte important in inima. Tocmai din acest motiv ea continua sa se implice in actiuni caritabile si de promovare a imaginii Romaniei in lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cariera Nadia Comaneci, #Nadia Comaneci 10 olimpic, #Nadia Comaneci maghiari, #Nadia Comaneci fuga Romania , #stiri Nadia Comaneci