Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan, în prima vizită a unui oficial american de acest rang din ultimii 25 de ani. Beijingul fierbe VIDEO UPDATE

Marti, 02 August 2022, ora 17:45
9239 citiri
Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan, în prima vizită a unui oficial american de acest rang din ultimii 25 de ani. Beijingul fierbe VIDEO UPDATE

Președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a ajuns în capitala Taiwanului, Taipei. Este prima vizita a unui oficial american de acest rang din ultimii 25 de ani.

UPDATE 20.10 Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că 21 de aeronave chineze au pătruns în spațiul aerian al țării în cursul zilei de marți, 2 august.

UPDATE 19.05 Ministerul taiwanez de Externe a anunțat că, marți seară, 2 august, mai multe site-uri guvernamentale au fost ținta unor atacuri cibernetice localizate la IP-uri din China și Rusia.

UPDATE 18.44 Printr-un mesaj postat pe contul său oficial de Twitter, alături de un link către un articol de opinie publicat în Washington Post, Nancy Pelosi transmite că prin călătoria sa în Taiwan, "ne onorăm angajamentul față de democrație: reafirmând că libertățile Taiwanului – și ale tuturor democrațiilor – trebuie respectate".

UPDATE 17.47 Avioanele militare chineze de luptă Su-35 ar fi traversat strâmtoarea Taiwan, a informat mass-media de stat chineză marți seară, citată de presa internațională.

Avionul lui Nancy Pelosi aterizând în Taiwan

Știre inițială

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, care a început luni,1 august, la Singapore un turneu în Asia, "are dreptul de a vizita Taiwanul", a atras atenția Casa Albă, care a condamnat China care "pare să se poziţioneze" pentru o demonstraţie de forţă militară în jurul acestei insule pe care o revendică.

Ministerul chinez de Externe a avertizat, chiar în timpul cursei lui Nancy Pelosi spre Taiwan, că "dacă Statele Unite insistă să urmeze cursul greșit al acțiunii, vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru orice consecințe grave care ar urma".

Pelosi a menținut discreția în ceea ce privește o potențială vizită în Taiwan, care riscă să afecteaze şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Beijing şi Washington, dar mai multe publicaţii taiwaneze şi străine au confirmat luni, 1 august, această deplasare, citând surse anonime. The Financial Times a scris chiar că ea se va întâlni cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, miercuri, la Taipei.

Cea mai înaltă clădire din Taipei a afișat un mesaj luminos pro-Sua

"Nu există un motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o formă de criză", a spus John Kirby, pe fondul creşterii tensiunilor americano-chineze.

"Dacă preşedintele Camerei Reprezentanţilor (...) merge în Taiwan, China va lua cu siguranţă contramăsuri ferme pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială", a avertizat recent un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Armata chineză "nu va sta pasivă”, a subliniat el.

Avioane de luptă chineze au zburat marți, 2 august, aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan. Pe lângă avioanele de asalt, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare". În paralel, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în desfășurari „de rutină”.

Citeste si:
China n-are nevoie de o invazie ca să controleze Taiwanul. Marea slăbiciune a insulei ANALIZĂ
China n-are nevoie de o invazie ca să controleze Taiwanul. Marea slăbiciune a insulei ANALIZĂ
Exercițiile Armatei Populare de Eliberare (PLA), care au început oficial joia trecută, 4 august, s-au concentrat pe șase zone care înconjoară în esență Taiwanul, limitând accesul navelor...
Taiwanul a început un exercițiu de artilerie cu muniție reală care simulează apărarea insulei în caz de invazie VIDEO
Taiwanul a început un exercițiu de artilerie cu muniție reală care simulează apărarea insulei în caz de invazie VIDEO
Armata Taiwanului a început marţi un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală simulând apărarea insulei împotriva unui atac al Chinei, în urma manevrelor militare extinse în vecinătate...