Liberation: Camorra a cerut alungarea rromilor din Napoli

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 12:34
1882 citiri
Liberation: Camorra a cerut alungarea rromilor din Napoli

Sutele de mii de rromi din Italia se tem ca violentele recente impotriva lor, de la Ponticelli, sunt doar inceputul unui nou val de atacuri.

Cotidianul francez Liberation a publicat, in editia de miercuri, un reportaj despre o tabara de rromi de la marginea orasului italian Napoli.

In Casoria, un cartier de la periferia orasului Napoli, locuiesc sapte familii de rromi din Serbia.

Liderul taberei, in varsta de 44 de ani, nu si-a trimis cei patru copii la scoala, la inceputul saptamanii, de teama unor noi atacuri xenofobe.

Atitudinea ostila fata de rromi a degenerat, in apropiere de Napoli, luna trecuta, dupa ce o adolescenta de etnie rroma din Romania, care locuia in tabara din Ponticelli, a incercat sa rapeasca un copil. Ea a reusit sa scape de furia localnicilor doar cu ajutorul politiei.

Timp de mai multe nopti, rromii din aceasta tabara au fost atacati, provocand evacuarea de urgenta a sase tabere din regiune, in 24 de ore.

Pentru numerosi italieni, rromii reprezinta imaginea infractorului si nu sunt agreati, toate furturile fiind trecute in contul lor.

Rromii sunt condamnati pentru faptul ca nu-si trimit copiii la scoala, ca nu se spala si, in general, ca nu traiesc ca restul lumii, mai scrie publicatia franceza.

Potrivit presei regionale, ordinul de expulzare a rromilor ar fi venit din partea liderilor Camorra, pentru a arata, in forta, cine detine controlul, comenteaza Liberation.

Guvernul italian a anuntat ca va avea comisari pentru problema rromilor, la Roma, Milano si Napoli.

Dupa ce a condamnat zile la rand violentele impotriva rromilor de la Ponticelli, ministrul de Interne Roberto Maroni a confirmat intentia de a actiona cu fermitate pentru a desfiinta taberele de rromi si de a le impune acestora "norme umane de viata".

Cei 160.000 de rromi care traiesc in Italia, dupa cifrele detinute de Liberation, se tem ca violentele de la Ponticelli sa nu devina inceputul unui perioade de violente la adresa lor.

Reprezentant al Ligii Nordului, partid ostil imigrantilor, demnitarul sustine ca va mentine, totusi, dialogul cu Guvernul de la Bucuresti.

Romania, considera publicatia franceza, si-a declarat de mai multe ori ingrijorarea din cauza manifestarilor de xenofobie din Italia, de cand romanii au devenit cea mai importanta comunitate straina din peninsula, dupa intrarea Romaniei in UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Internaționalul român din Italia, atacat de presa din peninsulă. Speranța este în noul antrenor
Internaționalul român din Italia, atacat de presa din peninsulă. Speranța este în noul antrenor
Presa din Italia a luat în discuție situația echipei de Serie B Bari care suferă extrem de mult la capitolul ofensivă. Atacanții au fost criticați de jurnaliști iar românul George...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#Italia, #rrom, #napoli, #tabara, #Camorra , #stiri Napoli