Triunghiul Bermudelor este o zonă situată în Oceanul Atlantic în apropierea coastelor Statelor Unite, unde au dispărut inexplicabil, de-a lungul vremii, mai mult de 50 de nave și 20 de avioane. Acum, NASA a confirmat că în Triunghiul Bermudelor a fost găsită o parte din epava pierdută a navetei spațiale Challenger, care a explodat în atmosferă pe 28 ianuarie 1986, ucigând pe toți cei 7 astronauți de la bord.
În largul coastei Floridei, Statele Unite, au fost descoperite resturi pe fundul Oceanului Atlantic, iar Agenția Spațială americană NASA a confirmat faptul că ele provin de la naveta spațială Challenger, potrivit Live Science.
Scafandrii au descoperit secțiunea de 6 metri a carcasei lui Challenger în timp ce căutau aeronave doborâte din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, ca parte a unei serii de documentare al canalului de televiziune History, „Triunghiul Bermudelor: în apele blestemate”.
La nord-vest de Triunghiul Bermudelor, realizatorii de film au găsit ceva neobișnuit pe fundul oceanului, care conținea resturi cu aspect modern, parțial acoperite de nisip. Având în vedere apropierea resturilor de Centrul de zbor spațial Kennedy al NASA din Florida, realizatorii de film au crezut că ar putea fi legat de agenția spațială și au contactat NASA în legătură cu descoperirea.
NASA a examinat filmările echipei și a confirmat că resturile provin de la Challenger. NASA a notificat apoi familiile celor șapte astronauți înainte de a anunța descoperirea pe 10 noiembrie.
„Această tragedie va rămâne veșnic marcată în memoria colectivă a țării noastre”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson într-o declarație. „Această descoperire ne oferă ocazia să ne oprim încă o dată, să ne amintim de moștenirea celor șapte pionieri pe care i-am pierdut și să reflectăm la modul în care această tragedie ne-a schimbat”.
Corpul găsit – prima descoperire majoră a Challenger-ului în mai bine de 25 de ani – va rămâne pe fundul oceanului, în timp ce NASA va face următorul pas în recuperarea sa. Prin lege, toate astfel de resturi aparțin guvernului federal.
La momentul celei de-a zecea lansări din 1986, numită STS-51L, Challenger era una dintre cele patru nave spațiale operate de NASA, iar agenția a zburat către și dinspre orbita joasă a Pământului timp de aproape cinci ani.
NASA a aflat mai târziu că temperaturile înghețate din noaptea dinaintea lansării au compromis sigiliul unui propulsor de rachetă solidă, provocând dezintegrarea explozivă a navetei la doar 73 de secunde de zbor, imediat după lansare.
Echipajul de șapte persoane a inclus o profesoară, Christa McAuliffe, care ar fi dat lecții live de pe orbită. Misiunea planificată de șase zile ar fi prevăzut cercetări științifice și lansarea unui satelit din compartimentul de încărcare utilă al navetei.