Un nou studiu realizat de mai mulți astronomi de la NASA și universități americane, care a fost publicat în revista arXiv pe 11 iulie 2024, anunță o descoperire uluitoare, în premieră. Fizicienii au observat un obiect misterios care se deplasează cu o viteză năucitoare, de 1,6 milioane de kilometri pe oră! El ar putea fi, conform primelor estimări, o ”pitică cenușie”, un obiect stelar care zboară prin Calea Lactee, galaxia noastră.
Oamenii de știință au stabilit că obiectul misterios naviga cu o viteză vertiginoasă de un milion de mile pe oră (1,6 milioane de km pe oră), când l-au observat la mai mult de 400 de ani lumină de Pământ (1 an lumină este egal cu aproximativ 9,46 trilioane de kilometri), potrivit Daily Mail.
Deși experții nu au determinat cu exactitate care este noul corp ceresc descoperit, ei au speculat că este o „pitică cenușie”, o stea care este mai mare decât o planetă, dar nu are masa necesară pentru a susține fuziunea nucleară pe termen lung în miezul său, precum Soarele Pământului.
Dacă obiectul s-ar confirma ca fiind o pitică cenușie, ar fi pentru prima dată când ar fi documentat într-o orbită haotică, de hiper-viteză, capabilă să se elibereze din galaxia noastră natală.
O echipă de oameni de știință din proiectul NASA „Backyard Worlds: Planet 9” a fost prima care a observat corpul ceresc, a confirmat agenția spațială americană săptămâna aceasta.
„Nu pot descrie nivelul de entuziasm”, a declarat într-un comunicat omul de știință german Martin Kabatnik, un membru al programului Backyard Worlds al NASA. „Când am văzut prima dată cât de repede se mișcă”, a mărturisit cercetătorul din Nürnberg, „am fost convins că trebuie să fi fost deja raportat”.
Oamenii de știință din Backyard Worlds Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle și Dan Caselden au fost primii care au observat acest obiect cu viteza de un milion de mile pe oră, în urmă cu câțiva ani, el fiind obiectul cu hiper-viteză catalogat cu numele CWISE J124909.08+362116.0.
Potrivit astronomului Dr Kyle Kremer, care a colaborat cu ei pentru o mai bună înțelegere a obiectului, mai multe teorii astrofizice ar putea explica modul în care obiectul, pe scurt CWISE J1249, ar fi putut ajunge la viteza sa incredibilă.
Într-o teorie, CWISE J1249 a ieșit ca o rachetă, dintr-un sistem de două stele sau binar, după ce steaua sa soră „pitică albă” a murit – prăbușindu-se într-o reacție de fuziune nucleară explozivă numită supernova. O altă teorie viabilă spune că CWISE J1249 își are originea într-un grup strâns numit „cluster globular”, unde a fost aruncat liber prin tracțiunea unei găuri negre.
„Când o stea întâlnește o gaură neagră binară”, a spus dr. Kremer într-o declarație NASA despre descoperire, „dinamica complexă a acestei interacțiuni cu trei corpuri poate arunca acea stea chiar din clusterul globular”.
O mulțime de academicieni universitari și oameni de știință guvernamentali, inclusiv membri ai Centrului de Zbor Spațial Goddard NASA, au întocmit acum un raport cu privire la observațiile acestui obiect spațial misterios.
Asta l-ar face printre cele mai mici obiecte, care se pot califica drept o pitică cenușie documentată vreodată. Grupul internațional de voluntari care alcătuiește „Backyard Worlds” al NASA lucrează cu date de imagini interstelare preluate de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) al NASA – un studiu de observații uriaș „pe tot cerul” care a avut loc în perioada 2009-2011 și din nou în 2013-2024.
Chimia acestui obiect de mare viteză ar putea conține „indicii despre scenariul cel mai probabil” - dacă a fost aruncat de o gaură neagră sau de o pitică albă care se prăbușește sau este o gigantică gazoasă sau o pitică cenușie care arde.