Cercetătorii de la Laboratorul Național Los Alamos din SUA au descoperit pe Marte concentrații neobișnuit de mari de mangan în roci din craterul Gale, oferind perspective noi asupra condițiilor locuibile ale planetei.
Descoperirea a fost realizată cu ajutorul instrumentului ChemCam de pe roverul Curiosity al NASA, conform unui studiu publicat în Journal of Geophysical Research Planets. Cercetările indică faptul că sedimentele analizate provin dintr-un mediu acvatic antic, cum ar fi un râu, o deltă sau marginea unui lac, care ar fi putut susține viața.
Procesul de formare a oxidului de mangan pe Marte este considerat dificil, având în vedere că atmosfera marțiană actuală nu susține prezența oxigenului necesar pentru oxidarea manganului. Descoperirea acestor depozite bogate în mangan pe țărmurile unui lac antic reprezintă o surpriză majoră pentru oamenii de știință. Patrick Gasda, liderul echipei de la Los Alamos, compară acest fenomen cu depozitele similare de pe Pământ, care se formează în prezența oxigenului produs de viața fotosintetică.
Instrumentul ChemCam, dezvoltat în colaborare cu agenția spațială franceză CNES, analizează compoziția chimică a rocilor marțiene utilizând tehnica de spectroscopie de degradare indusă de laser (LIBS). Acest proces implică utilizarea unui laser puternic pentru a vaporiza materialul, care apoi este analizat pentru a determina componentele chimice.
Surprinzător este faptul că, deși pe Marte nu există dovezi clare ale vieții care să explice producția de oxigen, oxidul de mangan a fost găsit în cantități semnificative.
Descoperirea oferă un nou înțeles asupra condițiilor istorice de pe Marte, sugerând că Craterul Gale a putut găzdui cândva un mediu similar cu lacurile de pe Pământ, contribuind astfel la discuțiile despre potențialele condiții locuibile ale planetei în era sa antică.
Va sugerez ca cititi "Aelita" (Tolstoi)... Vezi tot