NASA: Datele telescopului Hubble sugerează că se întâmplă „ceva ciudat” în univers

Duminica, 22 Mai 2022, ora 11:36
10699 citiri
NASA: Datele telescopului Hubble sugerează că se întâmplă „ceva ciudat” în univers

Unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le cunoaște lumea atunci când vine vorba de măsurarea spațiului interstelar este Telescopul Spațial Hubble. Cu peste un miliard de imagini cu fenomene ciudate și interesante care se petrec în universul observabil, Hubble lucrează în prezent la o misiune la scară mult mai mare, determinând cât de repede se extinde universul nostru.

Noile descoperiri sugerează acum că universul nu se extinde într-un ritm uniform, potrivit Space.com. Agenția spațială americană NASA a sugerat că „ceva ciudat” se întâmplă în univers ca urmare a existenței unei discrepanțe în rata de expansiune a universului așa cum este în jurul nostru și a observațiilor făcute după Big Bang.

Studierea modului în care universul s-a extins și cât de repede s-a extins a început cu zeci de ani în urmă, în 1920, când măsurătorile lui Edwin P Hubble și Georges Lemaitre au sugerat că galaxiile din apropierea noastră nu erau staționare și, de fapt, se îndepărtau de noi. Hubble a descoperit că aceste galaxii se mișcă într-un ritm neuniform și crescând. Cu cât o galaxie era mai departe de Pământ, cu atât se îndepărta mai repede.

De atunci, oamenii de știință au încercat să înțeleagă fenomenul și să măsoare rata acestei expansiuni. Cu datele de la Hubble acum disponibile, se pare că extinderea menționată este chiar mai rapidă decât ceea ce au prezis modelele. În loc de cei 67,5 (plus sau minus 0,5) kilometri pe secundă pe megaparsec, observațiile au remarcat 73 (plus sau minus 1) kilometri pe secundă pe megaparsec.

Odată cu noile date care provoacă o nouă evaluare a înțelegerii noastre despre expansiunea universului, oamenii de știință așteaptă acum date de la noul telescop spațial James Webb, care vor permite o privire și mai profundă asupra chestiunii. „Telescopul spațial Webb se va extinde activitatea Hubble, arătând acești markeri cosmici la distanțe mai mari sau la o rezoluție mai clară decât ceea ce poate vedea Hubble”, a explicat NASA.

Citeste si:
NASA urmărește OZN-urile: Întorsătură privind existența extratereștrilor VIDEO
NASA urmărește OZN-urile: Întorsătură privind existența extratereștrilor VIDEO
Agenția Spațială NASA din Statele Unite a luat o decizie surprinzătoare în premieră în istoria sa, aceea de a urmări OZN-urile și de a cerceta existența extratereștrilor. Asta după ce...
China, după ce a fost acuzată de SUA că vrea să pună stăpânire pe Lună: „O defăimare iresponsabilă”
China, după ce a fost acuzată de SUA că vrea să pună stăpânire pe Lună: „O defăimare iresponsabilă”
China a respins luni, ca fiind o defăimare iresponsabilă, avertismentul şefului NASA că China ar putea ”prelua” Luna, ca parte a unui program militar, spunând că a cerut întotdeauna...